GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μπαράζ φορολογικών ελέγχων από τη 1η Οκτωβρίου σε οφειλέτες, πλούσιους και μεγάλες επιχειρήσεις

Την... καυτή ανάσα των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα νιώσουν από τις αρχές του επόμενου μήνα οι οφειλέτες του Δημοσίου, τα άτομα ...

Την... καυτή ανάσα των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα νιώσουν από τις αρχές του επόμενου μήνα οι οφειλέτες του Δημοσίου, τα άτομα μεγάλου πλούτου και οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκινάνε από τη 1η Οκτωβρίου οι έλεγχοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας, με βάση τις ενισχυμένες αρμοδιότητες των ελεγκτικών μονάδων!

Η νεοσύστατη Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης έχει ως στόχο την είσπραξη των οφειλών, οπουδήποτε στην Επικράτεια, που καθορίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικού ύψους, όπως οι οφειλές και οι οφειλέτες καθορίζονται και ανακαθορίζονται, με απόφαση της ΓΓΔΕ, την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με την λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές και οφειλέτες που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης. Όπως προκύπτει, δε, από τον μακροσκελή και αναλυτικό κατάλογο των ειδικών αρμοδιοτήτων της νέας Μονάδας, σε αυτήν ανήκουν μεταξύ άλλων:

Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο ή με επιτόπιο έλεγχο.
Η υποβολή αιτημάτων για την χορήγηση πληροφοριών από φορολογουμένους ή τρίτους.
Η υποβολή αιτημάτων στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού, για την χορήγηση στοιχείων και η συνεργασία με αυτήν για την επιδίωξη της είσπραξης.
Η χρήση του συστήματος ELENXIS και όλων των πληροφοριακών συστημάτων για την παροχή πληροφοριών φορολογουμένων.
Η λήψη των αναγκαστικών και διασφαλιστικών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
Η έγκριση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση ρυθμίσεων.
Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας υφιστάμενων διαδικασιών είσπραξης, που δρομολογούνται ανά δράση και η αναθεώρηση εάν αυτό απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.
Η μηνιαία παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων του Τμήματος και η αποτίμηση της απόδοσής τους.

Το μπαράζ των ελέγχων θα επεκταθεί και στις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή νομικά πρόσωπα με τζίρο άνω των 25 εκατομμυρίων, με τις αυξημένες αρμοδιότητες του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Το... οπλοστάσιο της Μονάδας είναι βαρύ και είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε ένα ολόκληρο κεφάλαιο, με 6 άρθρα, στον τελευταίο φορολογικό νόμο, προκειμένου να περιγραφεί το εύρος των δυνατοτήτων των ελεγκτών.

Η ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών επαναφέρει, μάλιστα, στο προσκήνιο των "καυτό" θέμα των φορολογικών ελέγχων στην κατοικία του ελεγχόμενου, που πρέπει να γίνεται με εντολή Εισαγγελέα αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν απαιτείται και η παρουσία Εισαγγελέα. Για το θέμα αναμένεται η απάντηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου έχει απευθυνθεί από τις 11 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά, δε, στους ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το "εργαλείο" που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή οι έλεγχοι αμερικανικού τύπου, με στόχο την εξαντλητική αποτύπωση όλων των περιουσιακών στοιχείων, εσόδων και δαπανών του ελεγχόμενου, προκειμένου να αντιπαραβάλλονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια