GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στον “πάγο” τόνοι προϊόντων από την Ξάνθη – Χάνονται εκατομμύρια από το εμπάργκο της Ρωσίας!

-Το Ρώσικο εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων γονατίζει τους αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ  Ακόμη ένα πλήγμα στην τοπική αγροτική οικονομ...

-Το Ρώσικο εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων γονατίζει τους αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ 

Ακόμη ένα πλήγμα στην τοπική αγροτική οικονομία της Ξάνθης αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ έρχεται να προστεθεί από την απόφαση της κυβέρνησης της Ρωσίας να προχωρήσει σε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Περιφέρειας ΑΜΘ τόνοι ακτινιδίων, ροδιών και καπνού που παράγονται στην Ξάνθη και εξάγονται στη Ρωσία, και τα οποία απέφεραν κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, πλέον μένουν στον αέρα μετά και την εφαρμογή του εμπάργκο. 

Η Ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το εμπάργκο να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους παραγωγούς. 

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης κινητοποιήθηκε αποστέλλοντας στις 11 Αυγούστου έγγραφο προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊοντα της περιοχής στα όποια μέτρα προστασίας ληφθούν. 

“Με ιδιαίτερη  ανησυχία παρακολουθούμε, όπως και  ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα και για την περιφέρειά μας αφού η ρωσική αγορά απορροφά  σημαντικές ποσότητες συγκεκριμένων  προϊόντων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με σημαντικές παράπλευρες απώλειες  σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης σε ανακοίνωσή του. 

Αναλυτικά από τα στοιχεία της Περιφέρειας ΑΜΘ προκύπτει πως 10.000 τόνοι ακτινιδίων από την Καβάλα και την Ξάνθη καταλήγουν στη Ρωσία προς 0,9 ευρώ το κιλό αποφέροντας τζίρο 9 εκατ. Σχεδόν 1 εκατ. Αποφέρουν τζίρο οι 1.200 τόνοι σταφυλιών από την Καβάλα που καταλήγουν επίσης στη Ρωσία ενώ 280.000 κιλά ροδιών από την Ξάνθη πωλούνται προς 0,8 ευρώ στην ίδια αγορά. 
420.000 κιλά καπνού από την Ξάνθη και 430.000 κιλά κερασιών από την Κομοτηνή καταλήγουν επίσης στη Ρωσία αποφέροντας τζίρο 1.260.000 ευρώ και 559.000 ευρώ αντιστοίχως. 
     
Πάνω από 12 εκατ. ευρώ ο τζίρος από τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της ΑΜΘ στη Ρωσία 

“Πρέπει να επισημανθεί η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει οτι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία (με βάση τις διατάξεις του ΕΠΠΟ) ένας σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εστιάσουμε άμεσα στην εξαγωγή του ακτινιδίου, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα Hayward θα είναι γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light ως πρώιμα θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως “έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασι και το λάδι που εξάγονται  επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι ορισμένα απ αυτά αποτελούν για παραγωγούς μας  μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές. Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες  αποζημιώσεις”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια