GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΒΡΟΣ: Αγροτικά ιατρεία χωρίς... γιατρούς!

Της Νικολέττας Μπούκα nikolettabouka@yahoo.gr Αποδεκατισμένα από γιατρούς έχουν μείνει πολλά αγροτικά ιατρεία στο νομό Έβρου. Τα κεν...

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Αποδεκατισμένα από γιατρούς έχουν μείνει πολλά αγροτικά ιατρεία στο νομό Έβρου. Τα κενά που δημιουργούνται είτε εξαιτίας των αποσπάσεων γιατρών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας είτε εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να στερούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνον δεν βρίσκουν γιατρό να τους εξετάσει, αλλά ούτε καν να τους συνταγογραφήσει τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα. Συνεπώς το βάρος καλούνται να σηκώσουν οι φαρμακοποιοί της περιοχής, οι οποίοι χορηγούν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους, με την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα πάρουν στα χέρια τους και τη συνταγή. Βέβαια ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα ηρεμιστικά, δεν χορηγούνται άνευ συνταγής ούτε μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας προχορήγησης, με αποτέλεσμα τη διακοπή θεραπειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου (ΦΣΕ) σε επιστολή που έστειλε στην αρμόδια 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας την κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα την επιστολή συνυπογράφουν και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς και Σαμοθράκης Γεώργιος Χανός.

“Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες ειδικά στο βόρειο Έβρο. Οι κενές θέσεις στα αγροτικά ιατρεία δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, να μη βρίσκουν γιατρό, ούτε για να τους γράψει τα φάρμακά τους. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στα νησιά, ενώ το χειμώνα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην περιοχή μας λόγω και των καιρικών συνθηκών”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αναστάσιος Τερζής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή προς την 4η ΥΠΕ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου καταγγέλλει ότι πάρα πολλά αγροτικά ιατρεία στο βόρειο Έβρο έχουν μείνει χωρίς ιατρική στελέχωση. Ενδεικτικά αναφέρει ότι κατόπιν επικοινωνίας με φαρμακοποιούς υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία Καστανέων, Βάλτου, Θουρίου, Ζώνης, Μάνης, Μικρού Δερείου, Αμπελακίων, Πυθίου, Μεταξάδων και Δόξης.

“Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας στερούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρόκειται ως επί το πλείστον για γηραιό πληθυσμό, ασθενείς με πολλές παθήσεις, αρκετοί εκ ων οποίων με κινητικά προβλήματα. Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τα κέντρα υγείας του βορείου Έβρου πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν τα ιατρεία, καθώς, αν και προκηρύχθηκαν θέσεις, δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον, ενώ αρκετοί αγροτικοί και γενικοί ιατροί έχουν αποσπαστεί, για να καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας”, τονίζει ο ΦΣΕ.

Παράλληλα επισημαίνει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί φαρμακοποιοί, καθώς καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων για ολόκληρες εβδομάδες. Κι αυτό σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι τιμές των φαρμάκων αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα κάτω και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν με καθυστέρηση.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι αποδοχές που λαμβάνουν οι αγροτικοί ιατροί μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο σε σχέση με το έργο που προσφέρουν, αλλά και με τις περιοχές που καλούνται να καλύψουν και τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν, αποτελούν τροχοπέδη στο να υποβάλουν αίτηση για κάλυψη της θέσης. Πόσο μάλλον όταν καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα σίτισης, στέγασης και μετακίνησης, που αυξάνονται δυσανάλογα, όταν παρίσταται ανάγκη εξυπηρέτησης όμορου ιατρείου. Ειδικά στον Έβρο που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος νομός και αρκετά αραιοκατοικημένος”, αναφέρει ο ΦΣΕ.

ΦΣΕ "Να καλυφθούν τα κενά"
Ο ΦΣΕ επισημαίνει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και σε αυτό δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Επιπλέον τα αγροτικά ιατρεία ανέκαθεν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς παρέχουν άμεση πρόσβαση όχι μόνον στη συνταγογράφηση αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υγείας (ατυχήματα, εγκεφαλικά, εμφράγματα). Συνεπώς η παρούσα κατάσταση είναι φυσικό να προκαλεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους αυτών των ακριτικών περιοχών.

“Για όλα αυτά σας παρακαλούμε να προωθήσετε το αίτημα κάλυψης αυτών των περιοχών στις αρμόδιες αρχές και επιπλέον να αναδείξετε το ζήτημα της θέσπισης ουσιωδών και αποτελεσματικών κινήτρων στελέχωσης των άγονων ιατρείων με γενικούς ιατρούς ή έστω προσωρινά με οπλίτες ιατρούς. Είναι οξύμωρο στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και των 70.000 ιατρών να τίθεται θέμα υποστελέχωσης, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι υποδιπλάσιος”, καταλήγει στην επιστολή του ο ΦΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια