GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πτώση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου

Η μέση ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 90 λίτρα κατά κεφαλήν, έναντι των 150 λίτρων που είναι ο ευρωπαϊκός...

Η μέση ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 90 λίτρα κατά κεφαλήν, έναντι των 150 λίτρων που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σε ανάκληση δύο παρτίδων εμφιαλωμένου νερού προχώρησε ο ΕΦΕΤ μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μετά το φυσικό μεταλλικό νερό «Σέλι» από το Βέρμιο, σε δείγματα του οποίου βρέθηκε αποικία εντεροκόκκων και αποσύρθηκε, χθες οι αρχές προχώρησαν στην ανάκληση και παρτίδας του επιτραπέζιου νερού «Aquarius», στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο Pseudomonas aeruginosa (Ψευδομονάδα αεριογόνος).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο προγράμματος επίσημου ελέγχου για τα εμφιαλωμένα νερά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ προέβη σε δειγματοληψία μπουκαλιών από το συγκεκριμένο προϊόν (αριθμός παρτίδας L 19040455, με ημερομηνία λήξης 9/7/2015), το οποίο εμφιαλώνεται στις Σέρρες.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία Σερρών του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύτηκε το μικρόβιο, με αποτέλεσμα το δείγμα να χαρακτηριστεί μη ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την ελληνική αγορά (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι), καλώντας όσους το έχουν ήδη προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν. Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ επιτραπέζιου και φυσικού μεταλλικού νερού είναι ότι το δεύτερο είναι υπόγειας προέλευσης και εμφιαλώνεται στην πηγή του, ενώ απαγορεύεται να υποστεί κάποια χημική επεξεργασία. Το επιτραπέζιο νερό μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε και επιτρέπεται να περάσει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης ή κατεργασίας κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια του καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να έχουν δεχτεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η μέση ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 90 λίτρα κατά κεφαλή, έναντι των 150 λίτρων που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Πριν από μία δεκαετία πάντως, η κατανάλωση στη χώρα μας μετά βίας «έπιανε» τα 30 λίτρα/άτομο.

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική Κλαδική Μελέτη της ICAP, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, από το 2010 η κατανάλωση στη χώρα μας εμφανίζει πτωτική πορεία.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών αυξήθηκε την περίοδο 1990-2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 12%, το 2009 ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε σημαντικά (αύξηση μόλις 2%), ενώ το 2011 και 2012 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,1% και 6,5% αντίστοιχα. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2013 χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν ειδικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια