GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Έφαγαν πόρτα” 400 παραγωγοί της Ξάνθης για τις αποζημιώσεις – Ζητούν αποκατάσταση της αδικίας

-Περίπου 600 άτομα έλαβαν κουτσουρεμένη την εξισωτική αποζημίωση την περασμένη εβδομάδα -Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ξάνθης το π...

-Περίπου 600 άτομα έλαβαν κουτσουρεμένη την εξισωτική αποζημίωση την περασμένη εβδομάδα
-Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ξάνθης το πρωί της Τρίτης 

Με την όρεξη έμειναν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης για την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων που ανέμεναν καρτερικά εδώ και καιρό. 

Από τους συνολικά 1.169 παραγωγούς της περιοχής που υπέβαλαν αίτημα πληρωμής εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013 στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι 394 απορρίφθηκαν ενώ περίπου 600 πληρώθηκαν μεν, αλλά ελλιπώς. 

Το πρωί της Τρίτης μια μικρή ομάδα κτηνοτρόφων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ξάνθη ζητώντας να αποκατασταθεί η αδικία, να ενταχθούν στις αποζημιώσεις όλοι οι παραγωγοί και να καταβληθούν τα χρήματα που υπολείπονται από την πρώτη δόση. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, περίπου 400 παραγωγοί έμειναν εκτός των αποζημιώσεων λόγω μη επιλεξιμότητας των Βοσκοτόπων ενώ καλούνται πλέον να υποβάλουν ενστάσεις ώστε να επανεξεταστεί το αίτημά τους, ελπίζοντας πως μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τους ίδιους. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μείωσε κατά χιλιάδες στρέμματα εκτάσεις επιλέξιμων Βοσκοτόπων, χαρακτηρίζοντάς τες ως δασικές κάτι που συνέβαλε στην αρνητική αυτή εξέλιξη για τον παραγωγούς. 

Θα πληρωθούν μέσα Σεπτέμβρη! 
Μετά τις αντιδράσεις που πορκλήθηκαν πανελλαδικά από την καταβολή της αποζημιώσεων φαίνεται πως θα καταβληθεί στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους το ποσό που απομένει προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013. 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα δοθεί το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαθέσιμη αρχική πίστωση για την πρώτη δόση ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν ήδη σε παραγωγούς 60,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα- και αφού λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με 7.000 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής στην παρούσα φάση- θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση της αποζημίωσης ύψους 57 εκατ. Ευρώ. 

Στο σύνολό της η εξισωτική αποζημίωση είναι 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν υποβληθεί περίπου 100.000 αιτήσεις. Το πρόβλημα που είχε προκύψει με τους 7.000 κτηνοτρόφους είχε σχέση με τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, πολλά βοσκοτόπια κρίθηκαν μη επιλέξιμα, λόγω της μη βόσκησης αυτών από κοπάδια κτηνοτρόφων. Αυτό συνέβη λόγω της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας έναντι ΕΕ να προχωρήσει στον προσδιορισμό των εκτάσεων βοσκοτόπων που θεωρούνται επιλέξιμοι για την εξισωτική αποζημίωση. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αιτήσεις με εκτάσεις σε βοσκότοπους που είχαν αλλάξει χαρακτήρα (π.χ βλάστηση με δασικά είδη και άρα μη επιλέξιμες) και ως εκ τούτου να μην μπορούν να γίνουν δεκτές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) εντατικοποιεί τους διασταυρωτικούς ελέγχους στους κτηνοτρόφους με κριτήριο τον αριθμό των ζώων που κατέχουν και δηλώνουν για να λάβουν εξισωτική καθώς και την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν στον ΕΛΟΓΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια