GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οδύσσεια ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

Θετικό βήμα η εξυπηρέτησή τους από μονάδες του ΕΣΥ, το οποίο προσκρούει σε γραφειοκρατικές δυσκολίες Από «σαράντα κύματα» περνούν οι...

Θετικό βήμα η εξυπηρέτησή τους από μονάδες του ΕΣΥ, το οποίο προσκρούει σε γραφειοκρατικές δυσκολίες

Από «σαράντα κύματα» περνούν οι ανασφάλιστοι πολίτες για να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό όσοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη δεν μπορούσαν να περάσουν το κατώφλι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, παρά μόνο αν ήταν επείγοντα περιστατικά ή πλήρωναν κανονικά τη νοσηλεία τους. Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε πρόσφατα με την απόφαση του υπουργού Υγείας. Από τον άλλον μήνα οι πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Και αυτό είναι πράγματι ένα θετικό βήμα, αναφέρει το Βήμα. 

Οι γιατροί φοβούνται τους «Ράμπο»
Πλην όμως οι συγκεκριμένοι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζουν καθημερινά γραφειοκρατικές δυσκολίες. Πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και να υποβάλουν το αίτημά τους, το οποίο θα εξεταστεί από την τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου και το διοικητικό συμβούλιο. Ηδη υπάρχει μια μικρή γκρίνια από τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και προέδρους των τριμελών επιτροπών, καθώς νιώθουν ότι το βάρος πέφτει πάνω τους και ότι μπαίνουν στο στόχαστρο των «Ράμπο» Υγείας.

«Μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας) για να ελέγξουν τις διαδικασίες και να δουν αν οι αποφάσεις είναι οι σωστές» δηλώνει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Σύμφωνα με την απόφαση για τους ανασφάλιστους, σε κάθε νοσοκομείο έχουν συγκροτηθεί τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, τον συντονιστή διευθυντή του αντίστοιχου τομέα και τον διευθυντή της διοικητικής και της οικονομικής υπηρεσίας.

Δωρεάν περίθαλψη μόνο με γνωμάτευση
Σε όσους έχουν πρόβλημα υγείας παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο εφόσον αυτοί προσκομίσουν με αίτησή τους ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από τον θεράποντα γιατρό και τον προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος στην τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου στο οποίο έχουν παραπεμφθεί. Ο πρόεδρος της επιτροπής πρέπει να κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου για την έγκριση της δαπάνης. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ασθενείς παραπέμπονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από γιατρούς των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) ή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων.

Οι αποφάσεις των τριμελών επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων μπορούν να υπόκεινται σε έλεγχο από το ΣΕΥΥΠ.

Το θέμα συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι έχουν προϋπολογίσει για τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων 240 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι γιατροί έθεσαν θέμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ). Οπως του είπαν, «αν δεν αλλάξει το σύστημα των ΚΕΝ δεν θα φθάσουν τα χρήματα».

Αξιο αναφοράς είναι ότι ακόμη και σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών θα ανέλθει σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 μιλούν για 100 εκατομμύρια ευρώ. «Θα παρακολουθούμε μήνα με τον μήνα τη δαπάνη και θα την προσαρμόζουμε στα δεδομένα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια