GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω... γκαντεμιάς

Θύματα της ατυχίας τους ήταν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα, με έρευνα βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσκρουση ενός μεγάλου...

Θύματα της ατυχίας τους ήταν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα, με έρευνα βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη Γη, που φαίνεται πως προκάλεσε τον αφανισμό τους, τους βρήκε στην πιο ευάλωτη περίοδο.

Εξετάζοντας όχι τη φυσιολογία, αλλά την εξέλιξή τους πάνω στον πλανήτη, ο Δρ Στηβ Μπρουσάτε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, αλλά και η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Γη την περίοδο της εξαφάνισής τους -πριν από 66 εκατ. χρόνια- είχε ήδη καταστήσει τους τρομερούς δεινόσαυρους περισσότερο ευάλωτους. Τα πουλιά ήταν τελικά οι μόνοι δεινόσαυροι που γλύτωσαν από την μαζική καταστροφή.

Αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει τη γη λίγα εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, ίσως επιβίωναν, υποστηρίζει ο καθηγητής, ο οποίος χαρακτηρίζει το γεγονός «κολοσσιαία γκαντεμιά».

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biological Reviews».
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια