GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έσπειραν σιτάρι, θέρισαν χρέη οι αγρότες στην Ξάνθη – Δεν το αγοράζουν οι μύλοι λόγω ποιότητας

-Οι συνεχείς βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την οικονομική καταστροφή των αγροτών της περιοχής  -Οι μύλοι δεν δέχονται στο σύνολό τους τ...

-Οι συνεχείς βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την οικονομική καταστροφή των αγροτών της περιοχής 
-Οι μύλοι δεν δέχονται στο σύνολό τους το σιτάρι της περιοχή καθώς δεν είναι ικανοποιητικής ποιότητας 

Σιτάρι έσπειραν οι αγρότες στην Ξάνθη, χρέη θέρισαν! Ως μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται η φετινή για τους αγρότες της περιοχής, που είδαν τις σοδειές τους να συρρικνώνονται, την ποιότητα των προϊόντων τους να καταγράφει ραγδαία πτώση και τις τσέπες τους να πιάνουν... αράχνες. 

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η έντονη κακοκαιρία που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης αλλά και τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού στην κυριολεξία “βούλιαξε” τα σχέδια των παραγωγών της περιοχής, που είδαν τις καλλιέργειες τους να πλημμυρίζουν ενώ υποχρεώθηκαν ακόμη και να σπείρουν ξανά και δύο και τρεις φορές, όταν απαιτήθηκε. 

Φτάνοντας στην περίοδο του θέρους και ελπίζοντας ακόμη και την ύστατη στιγμή σε μια ικανοποιητική σοδειά, ήρθαν αντιμέτωποι με τον χειρότερό τους οι εφιάλτη. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις όπως ανέμεναν, μείωσαν την τελική παραγωγή τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. “Τα πράγματα είναι χάλια, η κατάσταση φέτος είναι πολύ άσχημη” σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, εξηγώντας πως “δεν είχαμε αποδόσεις στο σιτάρι και η ποιότητα δεν είναι καλή. Όλη η σοδειά θα πάει για ζωοτροφές και όχι σε αλεύρι, μιας και οι μύλοι δεν δέχονται να το αγοράσουν λόγω της ποιότητάς του”. 

Πρακτικά, μόνο ένα μικρό μέρος των παραγόμενων στην περιοχή σιτηρών θα καταλήξει στους αλευρόμυλους, με συνέπεια να προτιμηθεί το εισαγόμενο σιτάρι και να ζημιωθούν ανεπανόρθωτα οι παραγωγοί. “Οι τιμές θα είναι σίγουρα πολύ, πολύ πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα. Πέρσι πουλούσαμε στα 18 λεπτά, φέτος δεν θα πλησιάσουμε καν σε αυτό το ποσό, δυστυχώς. Υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που έχουν κάνει συμβόλαια και αυτοί θα μπορέσουν να έχουν σταθερές τιμές λόγω των συμβολαίων που υπέγραψαν” εξηγεί ο κ. Δαλάτσης, τονίζοντας πως “οι βροχές ήταν πάρα πολλές και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο σιτάρι αλλά και στο βαμβάκι, τα δένδρα και τον ηλίανθο και γενικά όλες σχεδόν τις καλλιέργειες. Όλα είναι χάλια και αποζημιώσεις φυσικά δεν θα δοθούν. Θα λάβουν μόνοι όσοι είχαν σπείρει δεύτερη και τρίτη φορά την άνοιξη κάποια χρήματα όμως και εκεί τα χρήματα που θα λάβουν θα είναι ελάχιστα συγκριτικά με το κόστος καλλιέργειας”. 

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται πως είναι οι παραγωγοί σκληρού σιταριού, καθώς αυτό παραμένει ακόμη περιζήτητο στη γειτονική Ιταλία, η οποία το απορροφά στο σύνολό του προς 20 λεπτά.  

Τα άχυρα... πάνε περίπατο! 
Η καταστροφή ωστόσο για τις σοδειές και κατ' επέκταση τις τσέπες των παραγωγών δεν περιορίζεται απλώς στο σιτάρι αλλά ακόμη και στο άχυρο! Όπως εξηγεί ο κ. Δαλάτσης, σε πολλές των περιπτώσεων οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές στον κορμό των σιτηρών με αποτέλεσμα τα άχυρα που συλλέχθηκαν μετά τον θερισμό να είναι μαυρισμένα και κακής ποιότητας. “Δεν μπορεί κάποιος να βγάλει κέρδος ούτε από τα άχυρα. Μόνο όσοι είναι και κτηνοτρόφοι και τα κρατήσουν για τα ζώα τους. Σε διαφορετική περίπτωση βλέπουμε να τα δίνουν  τζάμπα” εξηγεί ο ίδιος. Όπως τονίζει ωστόσο μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κλοπών μέσα από τα χωράφια των αγροτών, που μέχρι και πέρσι ζούσαν με τον φόβο μήπως κάποιος μπει στα χωράφια τους τη νύχτα και τους κλέψει τις μπάλες με τα άχυρα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια