GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το “αμάρτημα” της ΔΕΥΑΞ μου! Πληρώνει τις εγγυητικές των δανείων της ο Δήμος – Γκρίνιες και κριτική

-Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης -Άφησαν τα έδρανα και έπιασαν τις... ξα...

-Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης
-Άφησαν τα έδρανα και έπιασαν τις... ξαπλώστρες! Σε θερινή ραστώνη ο Δήμος στην τελευταία συνεδρίαση  

Με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΞ να πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά και την αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη να απουσιάζει εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Δευτέρας ο ισολογισμός του Δήμου Ξάνθης, για τη χρήση του 2013, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με οριακή απαρτία.

Πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης απουσίαζαν ενώ μετά βίας κατάφερε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δημοτικών συμβούλων για να ξεκινήσει η συνεδρίαση του οργάνου, λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. 

Τα φώτα... στη ΔΕΥΑΞ! 
Κατά τη συζήτηση της έγκρισης ή μη του ισολογισμού τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για την εικόνα των οικονομικών του Δήμου το 2013, όπου – όπως επισημάνθηκε – κατεγράφη θετικό πρόσημο στη λειτουργία του ΟΤΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως ο Δήμος παρουσιάζεται πλεονασματικός, ωστόσο από τη μεριά τους οι ορκωτοί λογιστές που ανέλαβαν τον έλεγχο επισήμαναν πως δεν κατέστη εφικτό να προσδιοριστεί επ' ακριβώς το ποσό που διεκδικούν τρίτοι από τον Δήμο δια της δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τονίστηκε πως ο Δήμος παρουσιάζεται οικονομικά “νοικοκυρεμένος” συγκριτικά πάντα με άλλους ΟΤΑ. 

Ωστόσο η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως γύρω από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ξάνθης, καθώς όπως ειπώθηκε για ακόμη μια φορά μέσα στο 2013 κατέπεσαν οι εγγυητικές των δανείων της ΔΕΥΑΞ και έτσι ο Δήμος κλήθηκε να τις καλύψει. Παρά την κριτική που ασκήθηκε για την πρακτική αυτή, που πλέον φαίνεται να έχει παγιωθεί, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης δεν φάνηκε να υποκύπτει στις σειρήνες της αντιπολίτευσης, αρνούμενος να αποδεχθεί πως υπάρχει ίχνος αλήθειας στην κριτική που ασκείτε, ενώ έκανε λόγο για λαϊκισμό. 

Δ. Μπένης: “Είναι πολύ καλός ο ισολογισμός”
Ως έναν καλό ισολογισμός χαρακτήρισε τον ισολογισμό του Δήμου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Μπένης λέγοντας πως πλην δύο επισημάνσεων των ορκωτών λογιστών, αυτός είναι πλήρως αποδεκτός. “Υπάρχει η εκκρεμότητα των νομικών υποθέσεων ωστόσο εάν είχαμε εδώ τους Νομικούς θα μας έλεγαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις δεν έχουν προχωρήσει. Είναι μέσα σε αυτές και οι σχολικοί φύλακες. Επίσης υπάρχει και ένα ζήτημα σχετικά με τα έργα που είναι σε εξέλιξη από το 2012 και αυτό δημιουργεί μια δυσκολία στο έργο των ελεγκτών” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως  “είναι πάρα πολύ καλός ισολογισμός έχει ένα θετικό πρόσημο. Εφαρμόσαμε τον Καλλικράτη, είχαμε την ευτυχία ο δήμαρχος να μας εμπιστευτεί και να μας δώσει κατευθύνσεις, είμαστε από τους λίγους δήμους που είμαστε τόσο πετυχημένοι όσον αναφορά τον Καλλικράτη και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να το αμφισβητεί αυτό. Εμείς τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι έχουμε πετύχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Πιστεύω να ανταποκρίθηκα στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Δήμαρχος και τον ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για αυτή”. 

Ν. Ανταμπούφης: “Δεν είμαι ευχαριστημένος από τους αριθμούς”
Στοιχεία γύρω από τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστο Πούλιο να απουσιάζει, και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να γνωστοποιούν στο Σώμα πως έχουν δοθεί εγγυήσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών ύψους 3.266.000 ευρώ για δάνεια της ΔΕΥΑΞ και ένα ποσό των 1.700.000 ευρώ έχει καταπέσει με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να τα πληρώσει ο Δήμος.  “Δεν είμαι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι ευημερούν οι αριθμοί στον Δήμο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνουν οι δημότες από τις παρεμβάσεις μας. Τα τελευταία 4 χρόνια, και γνωρίζοντας την κατάσταση της χώρας, οι παρεμβάσεις του δήμου στην καθημερινότητα των πολιτών δεν είναι στον βαθμό που θα έπρεπε να είναι οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος” σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως  “το 50% όπως ομολογήθηκε των δανείων της ΔΕΥΑΞ πληρώνεται από τον Δήμο,. Τι κάνει η ΔΕΥΑΞ; κάθε χρόνο εμφανίζεται και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα. Υπάρχει ζήτημα εκεί πέρα μέσα και το δείχνει αυτός εδώ ο ισολογισμός”. 

Δ. Βορίδης: “Ο Δήμος δεν είναι εταιρία”
“Ένας δήμος δεν είναι μια εταιρία να την ελέγξω πως πήγαν τα λογιστικά αλλά πρέπει να ελέγξω εάν η διαχείριση των 30 – 35 εκατ, από πολιτικής άποψης, άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών. Εδώ μιλάμε για τα αδέσποτα, τα σκουπίδια, την έλλειψη αναπτυξιακών δομών, τον ελλειπή φωτισμό σε σημεία της πόλης, την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δήμου” ανέφερε ο κ. Δημήτρης Βορίδης, για να συμπληρώσει πως “οι πολιτικές επιλογές μου δίνουν μια εικόνα ότι ο δήμος απέτυχε στη διαχείριση των χρημάτων. Από τον πολιτικό ισολογισμό θα κριθούμε. Από αυτή τη διαχείριση δεν καλυτέρευε η ζωή μου και η ζωή των δημοτών”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτησης της κας Μπέτυς Πατσίδου που έκανε λόγο για συμφέροντα τα οποία συνάντησε κατά την ενασχόλησή της με τα κοινά και τα οποία την κράτησαν μακριά από αυτά το τελευταίο διάστημα. “Η πόλη παρανομεί συνεχώς. Μας καλείτε να μιλήσουμε για νούμερα που δεν έχουμε καμία σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών. Βρέθηκα αντιμέτωπη με μεγάλα συμφέροντα και αποστασιοποιήθηκα. Προειδοποιώ αυτούς που έρχονται ότι η ωραία εποχή τελείωσε και σίγουρα η δικαιοσύνη έχει γίνει ακόμη πιο αυστηρή και το διαδίκτυο είναι γεμάτο αποφάσεις για αιρετούς που δεν τηρούν τον Νόμο. Οι νέοι που θα έρθουν ελπίζω να τηρήσουν περισσότερο τον Νόμο” σημείωσε μεταξύ άλλων η ίδια. 

Μ. Στυλιανίδης: “Λαϊκίζετε” 
Από τη μεριά του ωστόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης εξέφρασε τελείως διαφορετική γνώμη τόσο για την εν γένει λειτουργία του Δήμου όσο και για τη ΔΕΥΑΞ, λέγοντας μάλιστα πως τα μέλη της αντιπολίτευσης είναι εκτός θέματος και πως δεν έλαβαν το μήνυμα των τελευταίων εκλογών. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε πλήρως της λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ λέγοντας πως εάν ο Δήμος δεν καλύψει τα δάνεια της αυτή απειλείται ακόμη και με το να περάσει σε χέρια ιδιωτών με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει στους δημότες. 

“Δυστυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν εκτός θέματος. Δεν μπορούν να παραδεχθούν, αν και το ξέρουν, τη σωστή οικονομική λειτουργία του Δήμου. Κάποιοι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να λαϊκίσουν κιόλας. Δεν θα απαντήσω σε αυτό το θέμα, θα πω ότι δυστυχώς είναι αδιόρθωτοι και δεν πήραν και το μήνυμα των εκλογών. Θα σταθώ όμως στη ΔΕΥΑΞ” επισήμανε ο ίδιος, εξηγώντας πως “η χρηματοδότησή της με την αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει δείχνει επιπλέον θα έλεγα τη σωστή οικονομική διαχείριση του Δήμου. Σκεφτείτε να μην μπορούσε ο Δήμος να καλύψει το μέρος αυτών, τι παρατράγουδα θα είχαμε. Με το να πυροβολούμε συνεχώς της ΔΕΥΑΞ ανοίγουμε τον δρόμο στο να πέσει η επιχείρηση αυτή σε χέρια ιδιωτών και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Η Ξάνθη μεγάλωσε. Πριν 15 χρόνια ήμασταν κάτω από 40.000 σήμερα είμαστε πάνω από 70.000. Το 1999 και το 2001 είχαμε προβλήματα υδροδότησης. Είχαμε συνεχείς διακοπές γιατί δεν έφτανε το νερό. Σήμερα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα”.

Παράλληλα ο ίδιος ισχυρίστηκε πως  “είχαμε έναν βιολογικό καθαρισμό που εξυπηρετούσε ανάγκες 35.000 κατοίκων, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 80.000 με τις επενδύσεις που έχουν γίνει. Σταδιακά ήρθαν 10 μικρότεροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, διάφορες κοινότητες δηλαδή. Έπρεπε να γίνουν μια σειρά σοβαρών παρεμβάσεων από τη ΔΕΥΑΞ η οποία κουβαλούσε μια σειρά δανείων από παλαιότερα χρόνια διότι ο βιολογικός καθαρισμός έγινε πριν 20-25 χρόνια και δεν υπήρχαν τότε οι δυνατότητες που έχουμε σήμερα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η ΔΕΥΑ τα πρώτα χρόνια πλήρωνε το 70% της αξίας των έργων που έκανε και χρηματοδοτούταν κατά 30%. στη συνέχεια αυτό άλλαξε και έγινε 65% 35%. Τα τελευταία χρόνια μπήκε σε προγράμματα και έκανε τις επενδύσεις ώστε να μην μιλάμε για ανεπάρκεια ύδατος και η ποιότητα είναι ικανοποιητική. Τονίζω ότι η ΔΕΥΑΞ είναι ο Δήμος Ξάνθης, είναι ένα κομμάτι του Δήμου. Θα έπρεπε αλλιώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί να ανεβάσει τα τιμολόγια παροχής. Τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει κάνει την παραμικρή αύξηση παρά την γκρίνια που επικρατεί. Περίμενα να τοποθετηθείτε επί του ισολογισμού όχι τις λαϊκίστικες κορώνες σας”. 

Τελικώς ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τα μέλη της αντιπολίτευσης να τον καταψηφίζουν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια