GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ζητά η ΕΣΕΕ

Στα 10,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων Νέα ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών ζήτησε σήμερα, Πέμπτη η Εθν...

Στα 10,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νέα ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών ζήτησε σήμερα, Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βαίνει συνεχώς διογκούμενο.

Αναφερόμενη στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως προκαλούν «έντονο προβληματισμό και απόγνωση» τόσο στους εκπροσώπους της αγοράς όσο και στους υπεύθυνους άσκησης/χάραξης κυβερνητικής πολιτικής.

Ενδεικτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου 2014  από τα 116 δισ. ευρώ χορηγηθέντων επιχειρηματικών δανείων, τα 42 δισ. ευρώ εξ’ αυτών έχουν χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα η αναλογία των «κόκκινων» δανείων επί του συνόλου να διαμορφώνεται στο 36,2%,  καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2013 (32,0%).

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα που προκύπτει  για τις χορηγήσεις αξίας 23 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, με το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων να ανέρχεται στα 10,8 δισ. ευρώ ή στο 47% επί του συνόλου.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως η μόνη βιώσιμη λύση αμφίδρομης ωφέλειας/χρησιμότητας τόσο για τους  δανειολήπτες όσο και για τα τραπεζικά ιδρύματα, αποτυπώνεται στην επανενεργοποίηση του μοναδικού νομικού πλαισίου που έχει υπάρξει έως σήμερα, του Ν. 3816/2010. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία στο συγκεκριμένο νόμο είχαν δικαίωμα υπαγωγής όλες οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 3 μηνών προς τα πιστωτικά ιδρύματα από επιχειρηματικό δάνειο.

Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νόμο μπορούσαν να υπαχθούν και όσες επιχειρήσεις είχαν ενήμερες οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα αλλά αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.

Τέλος, στον σχετικό νόμο, υπήρχε πρόνοια και για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε πυρόπληκτες περιοχές, με διετή αναστολή της χρεολυτικής αποπληρωμής του δανείου, αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας και καταβολή των τόκων στην διάρκεια της αναστολής.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο Ν. 3816/2010 δεν προέβλεπε ένταξη στις ρυθμίσεις του για τα δάνεια που είχαν ληφθεί με την εγγύηση του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, πράγμα που πρέπει να θεραπευθεί με την νέα ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια