GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χωρίς οχήματα στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης – Είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών

-Είναι αποφασισμένοι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να διασχίσουν τον Έβρο και να περάσουν στην χώρα  -Καθημερινά αποτρέπεται η είσοδος σε ...

-Είναι αποφασισμένοι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να διασχίσουν τον Έβρο και να περάσουν στην χώρα 
-Καθημερινά αποτρέπεται η είσοδος σε 20 με 100 παράνομους μετανάστες 

Από οχήματα έχουν... ξεμείνει οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης στον Έβρο, καθώς δεκάδες τζιπ και βανάκια βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. 

Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για στατικές ενέδρες και όχι για περιπολίες καθώς δεν θεωρούνται ασφαλή για μετακινήσεις ενώ όταν δεν υπάρχουν οχήματα τότε στήνονται σκηνές. Την ίδια ώρα οι συνοριοφύλακες διαπιστώνουν αύξηση στα περιστατικά εισόδου στο ελληνικό έδαφος καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αισθητά και μετανάστες περιμένουν σε μεγάλες ομάδες στο τουρκικό έδαφος μέχρι τα κυκλώματά να τους ενημερώσουν ότι ήρθε η σειρά τους να περάσουν απέναντι. 

Σύμφωνα με τον “Αγγελιοφόρο”, ήδη πριν από μερικές ημέρες παράνομοι μετανάστες βγήκαν σε παραλία της Αλεξανδρούπολης ενώ οι συνοριοφύλακες έχουν διαπιστώσει πως οι διακινητές προσπαθούν να περάσουν λαθρομετανάστες από το ποτάμι τις ημέρες που έχει... ποδοσφαιρικούς αγώνες. 

Είδος υπό εξαφάνιση τα τζιπ
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Αγγελιοφόρου” το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών από τα 30 οχήματα στην πλειοψηφία τους τζιπ, λειτουργικά θεωρούνται μόλις τα δύο, κάποια από τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται μόνο για μικρές διαδρομές, ωστόσο τα περισσότερα παραμένουν ακινητοποιημένα. Επίσης από τα 32 οχήματα που διαθέτει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας κανονικά λειτουργούν τα έξι, ενώ από τα 27 του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου ως λειτουργικά κρίνονται τα 7, με συνέπεια η συγκεκριμένη υπηρεσία να θεωρείται από τις πλέον... εξοπλισμένες. 

“Τα οχήματα μας κάνουν περιπολίες σε δύσβατες περιοχές και είναι αναμενόμενο να βγάζουν βλάβες. Δυστυχώς όμως τα συνεργεία στα οποία τα πηγαίνουμε σταμάτησαν πλέον να μας δέχονται, ζητώντας να τους πληρώσει η Πολιτεία τα χρωστούμενα. Επομένως δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ούτε ένα απλό σέρβις. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεκάδες οχήματα μένουν στις αυλές των τμημάτων με μικρές ή μεγαλύτερες βλάβες και εμείς δεν έχουμε τζιπάκια για να κάνουμε περιπολία στο ποτάμι” εξηγεί συνοριοφύλακας από την περιοχή του Έβρου. 

Το παράδοξο όμως είναι ότι εδώ και δύο χρόνια συνολικά 18 ολοκαίνουργια οχήματα παραμένουν σε αχρησία γιατί στα χαρτιά είναι χρεωμένα για τις μετακινήσεις των ειδικά εκπαιδευόμενων σκύλων, οι οποίοι όμως ποτέ δεν εμφανίστηκαν στον Έβρο.  

“Τα σκυλιά δεν ήρθαν ποτέ στις υπηρεσίες μας. Ωστόσο σε κάθε τμήμα έφτασαν τρία καινούργια οχήματα που μένουν αχρησιμοποίητα γιατί απαγορεύεται να κινηθούν χωρίς τα σκυλιά με τα οποία πάντα πακέτο” αναφέρει συνοριοφύλακας. Επίσης, όπως τονίζουν εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για αναλώσιμα, με συνέπεια ομάδες συνοριοφυλάκων να βγαίνουν για περιπολίες χωρίς ασυρμάτους και να επικοινωνούν με τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα. 

Βγαίνουν στις παραλίες! 
Οι διακινητές ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους προκειμένου να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Μάλιστα εκτιμούν πως τα μέτρα που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι αρχές της Βουλγαρίας ανάγκασαν τα κυκλώματα να ξαναστραφούν προς τον Έβρο ψάχνοντας νέα περάσματα για να διοχετεύουν προς την Ελλάδα τους μετανάστες που περιμένουν στην τουρκική πλευρά.  

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από μερικές ημέρες ομάδα 16 παράνομων μεταναστών βγήκε στην παραλία Απαλού στην Αλεξανδρούπολη με φουσκωτή βάρκα. 

“Τα κυκλώματα ψάχνουν συνεχώς καινούργια περάσματα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε κατάσταση ή συγκυρία. Βλέπουμε δηλαδή ότι προσπαθούν να περάσουν περισσότερα άτομα στις αλλαγές βάρδιας των συνοριοφυλάκων ή επιχειρούν να φτάσουν με τις βάρκες σε σημεία του ποταμού που παλαιότερα δεν χρησιμοποιούσαν” επισημαίνει συνοριοφύλακας. 

Αποφασισμένοι να περάσουν απέναντι 
Πριν από λίγο καιρό συνοριοφύλακες εντόπισαν με θερμικές κάμερες μια ομάδα 120 μεταναστών να κινείται σε τουρκικό έδαφος.

“Βγάλαμε βάρκες στο ποτάμι και ανάψαμε φάρους στα περιπολικά οχήματα που είχαμε για να τους αποτρέψουμε. Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη. Παρόλο που μας έβλεπαν αρκετοί από αυτούς μπήκαν σε φουσκωτά και άρχισαν να διασχίζουν το ποτάμι. Τελικά βγήκαν σε μια νησίδα στη μέση του ποταμιού, ενώ ορισμένοι βούτηξαν και προσπάθησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά κολυμπώντας. Έγινε ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης. Από τους 120 τελικά ελάχιστοι πέρασαν στην Ελλάδα, αλλά αυτό το περιστατικό δείχνει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξί τους με κάθε τρόπο. Κάνουν τα πάντα” εξηγεί συνοριοφύλακας.

Από πληροφορίες του Αγγελιοφόρου προκύπτει πως το τελευταίο διάστημα σε όλο τον Έβρο αποτρέπονται συνεχώς δεκάδες μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα καθώς η στάθμη του νερού έχει πέσει και στην τουρκική όχθη συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες μεταναστών. 

Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι οι συνοριοφύλακες στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας αποτρέπεται καθημερινά η είσοδος σε 20 με 100 μετανάστες, οι οποίοι, βλέποντας τις διωκτικές αρχές αναγκάζονται τελικά να παραμείνουν στην τουρκική όχθη. 
(Επιμέλεια ThrakiToday.com με πληροφορίες από Αγγελιοφόρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια