GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επανένταξη με ένα «κλικ»: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες βοηθούν άμεσα μετά την αποφυλάκιση

Τη δυνατότητα με ένα «κλικ» στον υπολογιστή να λάβουν πληροφορίες, που με την αποφυλάκισή τους θα τους βοηθήσουν ώστε να επανενταχθούν γρη...

Τη δυνατότητα με ένα «κλικ» στον υπολογιστή να λάβουν πληροφορίες, που με την αποφυλάκισή τους θα τους βοηθήσουν ώστε να επανενταχθούν γρηγορότερα στην κοινωνία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες, θα έχουν σύντομα οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που παρουσιάστηκε σήμερα στα Χανιά και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων, με την παροχή -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την παρουσίαση του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργάνωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «Επάνοδος», που είναι ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το υπουργείο, και η εταιρεία πληροφορικής Profile, που είναι και ο ανάδοχος του έργου.

«Μέσα από το πρόγραμμα, οι υπό προς επανένταξη κρατούμενοι, λίγο πριν την αποφυλάκισή τους, θα ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα τους είναι χρήσιμα όταν βγουν στην κοινωνία. Παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα για όσο βρίσκονται στη φυλακή, αλλά και όταν αποφυλακιστούν, να εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα προγράμματα που θα αυξήσουν τις δεξιότητες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου από την «Επάνοδο» Γιώργος Χρήστου.
Το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα θα είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτό θα έχουν τα γραφεία της «Επανόδου», που θα είναι και ο δέκτης των αιτημάτων των κρατουμένων, και όλες οι φυλακές της χώρας, ανέφερε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της εταιρείας Profile Ανδριανός Δρούγκας.

Για την ανάπτυξη του συστήματος, προσέθεσε ο ίδιος, χρησιμοποιήθηκε ελληνική τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του προγράμματος χρονικά τοποθετείται από τον Οκτώβριο και, όπως ανέφερε ο μηχανολόγος μηχανικός πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μανώλης Ζωγραφάκης, «με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει ευκαιρίες ζωής σε ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φυλακή».

«Η επανένταξη των κρατουμένων ξεκινά μέσα από την φυλακή», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, και προσέθεσε:

«Επομένως θα έχουν κατά την διάρκεια της κράτησής τους ένα εργαλείο για να μπορούν να προετοιμάζουν με την υποστήριξη και συμπαράσταση του προσωπικού της φυλακής τη ζωή τους μετά την απόλυσή τους. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία και μέσα από τη φυλακή, αλλά και μετά την απόλυσή τους να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους σε διάφορα αντικείμενα».

«Στόχος των προσπαθειών μας είναι να συνδέσουμε την φυλακή με την κοινωνία και να βοηθήσομε τους κρατούμενους στην ευκολότερη επανένταξη τους» σημείωσε η διευθύντρια της «Επανόδου» Φωτεινή Μηλιώνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αλλοδαπούς κρατούμενους και για τον λόγο αυτό θα είναι σε πρώτη φάση σε 4 γλώσσες, με δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια