GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σχέδιο αναδιάρθρωσης 10 μέτρων για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 9 εκατ. ευρώ προσδοκά η διοίκηση της ΕΒΖ από το πρώτο έτος εφαρμογής τους, δηλαδή από ...

Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 9 εκατ. ευρώ προσδοκά η διοίκηση της ΕΒΖ από το πρώτο έτος εφαρμογής τους, δηλαδή από τη χρήση 1/7/2014-30/6/2015, ως αποτέλεσμα των 10 μέτρων αναδιάρθρωσης που υλοποιεί και περιλαμβάνει κυρίως το κλείσιμο των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα. 

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης γνωστοποιεί ότι τα άμεσα μέτρα και οι παρεμβάσεις που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο στο πλαίσιο των προτάσεων της μελέτης αναδιάρθρωσης είναι τα εξής: 1) Δραστική μείωση του κόστους ενέργειας. 2) Μείωση του μισθολογικού κόστους. 3) Μείωση κόστους διοικητικής λειτουργίας μη σχετιζόμενο με το ανθρώπινο δυναμικό. 4) Κεντρικοποίηση υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων. 5) Ενοποίηση εργοστασίων με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στη μονάδα του Πλατέος. 6) Οργάνωση, εξορθολογισμός και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. 7) Βελτίωση και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής πρώτων υλών. 8) Υιοθέτηση σύγχρονων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών. 9) Κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών και 10) Επίτευξη βέλτιστων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και παρεμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (30/6/2015). Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και παρεμβάσεων σε βάθος πενταετίας θα είναι σταδιακές, αρχής γενομένης από το πρώτο έτος εφαρμογής τους. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων της μελέτης αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι σε επίπεδο EBITDA στη χρήση 1/7/2014-30/6/2015 θα υπάρξει βελτίωση της τάξεως τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ, βελτιούμενο περαιτέρω σταδιακά μέσα στην πενταετία. Σημειώνεται ότι το EBITDA στις 30/6/2013 ήταν αρνητικό κατά 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο της χρήσης 2014 ήταν επίσης αρνητικό κατά 15,5 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει ότι δεν θα προκύψει καμία επίπτωση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Στη χειρότερη στιγμή έρχεται, σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ να κλείσει τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδος. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, «τα τελευταία χρόνια γίνονταν προσπάθειες για την ανάκαμψη της καλλιέργειας με θετικά αποτελέσματα, ενώ η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω και με τη νέα ΚΑΠ δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα στην τευτλοκαλλιέργεια.

Με το κλείσιμο των εργοστασίων η χώρα μας θα γίνει ελλειμματική σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές της, ιδιαίτερα δε, σε μια περίοδο που η προσπάθειά μας στρέφεται στην αύξηση των εξαγωγών». Το ΓΕΩΤΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση παρέμβαση ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία τα εργοστάσια «πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό σταθερότητα και ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της αγροτικής παραγωγής στο σύνολό της». Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι των 2 εργοστασίων που κλείνουν, σχεδιάζουν καμπάνια ενημέρωσης και ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για να αποτραπεί το κλείσιμο των ζαχαρουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια