GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συγκίνηση για 12 παιδιά απ'τη Σαμοθράκη που είδαν την... δική τους Νίκη από κοντά στο Λούβρο

Το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται, με μοναδικό τρόπο, στη Νίκη της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσου...

Το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται, με μοναδικό τρόπο, στη Νίκη της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά δώδεκα μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Σαμοθράκη, που επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου, για να "γνωρίσουν" από κοντά, τη Νίκη της... καρδιάς τους.

Θαυμασμός, δέος, συγκίνηση, κατέκλυσαν τις ψυχές των παιδιών, ενώ σκέψεις σκόρπιες και σελίδες Ιστορίας γρήγορα "έδεσαν" και μετατράπηκαν σε συναίσθημα, όταν τα παιδιά αντίκρισαν με υπερηφάνεια το άγαλμα να τα "κοιτά" από το βάθρο, στο οποίο είναι τοποθετημένο στο μουσείο του Λούβρου, αναφέρει το newsit.gr

Υπερηφάνεια για τη... δική τους Νίκη
"Όλο το μεγαλείο μπροστά μου. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε από κοντά τη Νίκη που γι' αυτήν είμαστε τόσο περήφανοι", δήλωσε η Ζαφειρία Συκά, μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου Σαμοθράκης, που συμμετείχε στην αποστολή, η οποία επισκέφθηκε το Παρίσι, προσκεκλημένη από το Μουσείο του Λούβρου.

Βέβαια, η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ωστόσο και άλλα εκθέματα του μουσείου κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών και γενικότερα η όλη εμπειρία από το ταξίδι θα τους μείνει ανεξίτηλη, όπως σημείωσε η Ζαφειρία.

Μια άλλη κοπέλα, η Αναστασία Ψούνη, που φέτος τελείωσε το Λύκειο, είπε ότι η στιγμή που αντίκρισε το άγαλμα ήταν μοναδική: "...όταν πήγαμε στο άγαλμα ήταν κάτι μοναδικό, δηλαδή μια μοναδική στιγμή. Βλέπεις ένα άγαλμα που το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμος καθημερινά".

Την παρουσίαση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το οποίο επανατοποθετήθηκε στο βάθρο του στο Μουσείο έπειτα από δέκα μήνες "απουσίας" λόγω εργασιών συντήρησης) στην ελληνική αποστολή ανέλαβε ο Ludovic Laugier, ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέλαβε και την ξενάγηση της αποστολής στο χώρο συντήρησης του αγάλματος, έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε για τους μαθητές.

Η Νίκη "εργαλείο" προβολής του νησιού
Η αποστολή ταξίδεψε αρχικά για την Αθήνα όπου έγινε δεκτή από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό - περιηγητικό πρόγραμμα για τα παιδιά στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Σχολής όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη βιβλιοθήκη της Σχολής αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός και ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, Παναγιώτης Παπάς. Τους μαθητές συνόδευσαν οι διευθύντριες του δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας και του γυμνασίου Σαμοθράκης και δύο εκπαιδευτικοί.

Στο πρόγραμμα των μαθητών συμπεριλήφθηκε και ξενάγηση τόσο στα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου, όσο και στο μουσείο Orsay, την επομένη μέρα και έτσι δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία στους μαθητές να ξεναγηθούν σε τρία από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου (Ακρόπολης, Λούβρου, Orsay).

Δεν υπάρχουν σχόλια