GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για σύνταξη από το ΙΚΑ στο εξής - Ποια είναι η διαδικασία

Με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα πρέπει να εξοικειωθούν όσοι θα θέλουν να υποβάλουν στο ΙΚΑ αίτηση για συνταξιοδότηση, ή σε διαφορετική πε...

Με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα πρέπει να εξοικειωθούν όσοι θα θέλουν να υποβάλουν στο ΙΚΑ αίτηση για συνταξιοδότηση, ή σε διαφορετική περίπτωση χρειάζονται τη βοήθεια τρίτου. Γιατί από την 1η Ιουλίου η διαδικασία θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. 

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ). 

Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες θα συνεχίσουν να υποβάλλουν έντυπες αιτήσεις, καθώς διατηρούνται αυτόνομα μηχανογραφικά συστήματα στα Ταμεία ασφάλισής τους. Για τους υπόλοιπους, θα συνεχίσει να ισχύει η παλιά διαδικασία για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να παρακολουθούν την «πορεία» του αιτήματός τους, ώστε να μην είναι αναγκαία η προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. 

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασία που δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου, παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης.

β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική υπηρεσία της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθοδηγεί τους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες οδηγίες για τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια