GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το Χόλιγουντ ζητά μείωση ΦΠΑ για να έρθει για γυρίσματα στην Ελλάδα

Φορολογικά κίνητρα αλλά και περιορισμό της γραφειοκρατίας ζητούν τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο για να έρθουν και να γυρίσουν τις ταιν...

Φορολογικά κίνητρα αλλά και περιορισμό της γραφειοκρατίας ζητούν τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο για να έρθουν και να γυρίσουν τις ταινίες τους στην Ελλάδα.

Οι φοροελαφρύνσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, περιλαμβάνονται στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει προς το υπουργείο Τουρισμού, κυρίως όμως ζητούν να έχουν σε σύντομο χρόνο τις άδειες για να κάνουν γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Διότι μέχρι σήμερα, όσοι γύρισαν ταινίες σε κάποιον από τους αρχαιολογικούς χώρους, πλήρωσαν και μάλιστα ακριβά τη χρήση. Για παράδειγμα, μια επαγγελματική φωτογράφηση στην Ακρόπολη «χρεώνεται» με 10.000 ευρώ και η... ταρίφα ανεβαίνει, όταν πρόκειται για κινηματογραφική παραγωγή. Από την άλλη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητά να λάβει γνώση του σεναρίου, για να δώσει το «πράσινο φως» να πραγματοποιηθεί γύρισμα στην Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία και αλλού.

Την ίδια ώρα πολλοί από τους κινηματογραφιστές πρώτης γραμμής, όπως και σταρ του Χόλιγουντ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος σε ταινίες που θα γυριστούν στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Κώστας Γαβράς, ο Τζέρεμι Αϊρονς, ο Ιθαν Χοκ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, να γίνει η Ελλάδα «φιλική» προς τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο.

Και ήταν τόσα πολλά τα αιτήματα που λάμβανε το υπουργείο Τουρισμού, που αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα καταστήσει ελκυστική τη χώρα για τους διεθνείς κινηματογραφιστές, η πλειονότητα των οποίων προτιμά σήμερα να κάνει γυρίσματα σε Βαλκάνια και Τουρκία. Το υπουργείο Τουρισμού έχει αναθέσει σε επιτροπή να συντάξει ένα προσχέδιο, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Δώστε κίνητρα
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς, γευμάτιζε με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θέμα της συζήτησής τους ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κίνητρα στα μεγάλα στούντιο για να γυρίζουν τις ταινίες τους. «Το θέμα δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, είναι του υπουργού Οικονομικών», φέρεται να του είπε η υπουργός Τουρισμού και του έδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα, που τυχαία γευμάτιζε με συνεργάτη του στο ίδιο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. «Τότε θα του εξηγήσω εγώ πόσα έχει να κερδίσει η χώρα σας και ο τουρισμός σας, αν γυριστούν μεγάλες ταινίες εδώ», είπε ο κ. Αϊρονς και ζήτησε από την υπουργό να τον συνοδεύσει στο τραπέζι του κ. Στουρνάρα. Πράγματι ο διάσημος ηθοποιός εξέθεσε τις απόψεις του, με τις οποίες συμφώνησε ο τότε υπουργός και του υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε το θέμα. Το ίδιο αίτημα -δηλαδή να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα- έχει διατυπωθεί στην υπουργό Τουρισμού και από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Πριν τα μεσάνυχτα» Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, όπως και από τον πρωταγωνιστή της, Ιθαν Χοκ. Η ταινία γυρίστηκε πέρυσι στη Μεσσηνία και μάλιστα ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε την Ελλάδα «ως αληθινό Κήπο της Εδέμ».

Επί μιάμιση ώρα η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ μιλούσε με ζέση για την Ελλάδα στην Ολγα Κεφαλογιάννη, όταν συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 2013 στη Νέα Υόρκη. Η διάσημη ηθοποιός είχε μείνει καταγοητευμένη από τις διακοπές της στα ελληνικά νησιά πέρυσι το καλοκαίρι και φέρεται να είπε στην υπουργό: «Μακάρι να υπάρξει και τρίτη κινηματογραφική συνέχεια στο "Sex & the City" και να κάνουμε τα γυρίσματα στην Ελλάδα». Κάθε φορά λοιπόν που το υπουργείο Τουρισμού απηύθυνε πρόσκληση σε κάποιον διάσημο ηθοποιό να επισκεφθεί την Ελλάδα για την προώθηση της ταινίας του, η ανταπόκριση ήταν θεαματική. Και έτσι μπήκε μπροστά το σχέδιο να καταστεί η Ελλάδα τόπος έλξης και των μεγάλων στούντιο.

Τον περασμένο Απρίλιο το Διεθνές Συνέδριο Κινηματογραφιστών διοργανώθηκε στην Ελλάδα. Οι μεγάλοι «τεχνίτες του cinema» βρέθηκαν τέσσερις μέρες στη χώρα μας και περιηγήθηκαν στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στους Δελφούς, στην Πιερία και στο Αγιον Ορος. Γέμισαν από εικόνες, εντυπώσεις και ιδέες και δήλωσαν έτοιμοι να επικοινωνήσουν τη χώρα μας μέσω της 7ης Τέχνης.

Πριν από λίγες μέρες η κ. Κεφαλογιάννη ξεκίνησε επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα, αρχής γενομένης από τον υπουργό Πολιτισμού - Αθλητισμού Κων. Τασούλα. Και συμφώνησαν να «τρέξουν» σειρά κοινών ενεργειών που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού και στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούτου της χώρας.

Στη συνέχεια η κ. Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Πέτρο Μάρκαρη και Γρηγόρη Καραντινάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλη Κατσούφη και τον πρόεδρο της Ενωσης Παραγωγών Ανδρέα Τσιλιφώνη. «Εχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας να φέρουμε μεγάλους παραγωγούς που θα γυρίσουν ταινίες με θέματα από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα», τους είπε η υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει περισσότερο ελκυστική στην προσέγγιση παραγωγών από όλο τον κόσμο, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα από μια τέτοια εξέλιξη.

Ωθηση και στον τουρισμό
«Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός έχει προβληθεί εδώ και πολλές δεκαετίες μέσα από σημαντικές παραγωγές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Για να δώσουμε συνέχεια και να υπάρχουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, σχεδιάζει να διευκολύνει όσους ξένους παραγωγούς και σκηνοθέτες επιλέξουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους. Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, που σχετίζονται με την έλευση και την προσβασιμότητα σε ειδικού ενδιαφέροντος περιοχές, είναι στις προτεραιότητές μας. Η προσέλκυση στη χώρα μας σκηνοθετών και ηθοποιών διεθνούς ακτινοβολίας θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και την ανάδειξη του διαχρονικού πολιτισμού της χώρας μας», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια