GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για τα “εργασιακά” της ΕΑΣ Ξάνθης μετά την απόλυση εργαζομένης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης. 

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνονται τα εξής:
“Από το Σεπτέμβριο του 2013, η Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και εκμεταλλευόμενη την αντεργατική νομοθεσία που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να επιβάλει στους εργαζόμενους της, ατομικές συμβάσεις, με 40% μείωση σε όλους τους μισθούς, ενώ ήδη από το 2013 είχε προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

Στην προσπάθεια αυτή οι εργαζόμενοι δέχονται απειλές και εκβιάζονται με το δίλλημα ή υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις στους μισθούς ή απόλυση. Υπό αυτή την πίεση μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει περίπου 20 εργαζόμενοι τις ατομικές συμβάσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ίδια η Διοίκηση έχει επικαλεστεί αυξήσεις στην παραγωγή και στις δραστηριότητες της. 

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα ενώ η Διοίκηση βρίσκεται πίσω στην αποπληρωμή τριών μισθών, όταν αποπληρώνει τα δεδουλευμένα κάποιου μήνα, το κάνει με τους όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή με μειωμένο μισθό, είτε οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει είτε όχι.

Επίσης για να τρομοκρατηθούν και να υπογράψουν οι εργαζόμενοι τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, η Διοίκηση προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει την ατομική σύμβαση. Η εργαζόμενη έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και εργάζεται από το 1988, ως υπάλληλος γραφείου στην Ε.Α.Σ. Ξάνθης. 

Να σημειώσουμε ότι στην Ένωση εργάζονται είκοσι εννέα άτομα ως μόνιμο προσωπικό, δεκαπέντε εργαζόμενοι σε εντεκάμηνη βάση και ογδόντα εργαζόμενοι ως έκτακτο προσωπικό, και αμείβονταν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΣΥΓΟ.  

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται, ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης της εργαζόμενης στην Ε.Α.Σ. Ξάνθης 

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων 

Να μην γίνει καμία μείωση στους μισθούς των εργαζόμενων, να υπογραφεί και να ισχύσει η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια