GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μπαίνει τέλος στο αγγελιόσημο-Δραματικές αλλαγές για τους δημοσιογράφους

Κατήργησε η κυβέρνηση το αγγελιόσημο που δίνονταν από τους ιδιοκτήτες και εκδότες των ΜΜΕ υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου. Παρά τ...

Κατήργησε η κυβέρνηση το αγγελιόσημο που δίνονταν από τους ιδιοκτήτες και εκδότες των ΜΜΕ υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου. Παρά τα όσα υποσχόταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΗΕΑ, το αγγελιόσημο περιλαμβάνεται στη μεγάλη λίστα των «φόρων υπέρ τρίτων», ανάμεσα στους 93 «φόρους» υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση, αναφέρει το iefimerida.gr.

Το υποβάθμισε η κυβέρνηση το θέμα
Η κατάργηση του αγγελιόσημου περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόϊκα, την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει. Η συμφωνία που θα υλοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, την εκπαίδευση αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, το αγγελιόσημο καταργείται σε ορίζοντα 2ετίας. Το 2014 θα εκπέσει το αγγελιόσημο για τον ΕΔΟΕΑΠ και από το 2015 ως «φόρος υπέρ τρίτων» θα καταργηθεί και για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι το ίδιο το ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στο οποίο ανήκουν και οι εκδότες του Τύπου, αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό του αγγελιοσήμου ως «φόρο υπέρ τρίτων», παρά τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί και αποδείκνυαν πως πρόκειται για εργοδοτική εισφορά.

Καταργούνται οι συντάξεις των δημοσιογράφων, όπως ήταν ως σήμερα
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να καταργηθούν οι συντάξεις των δημοσιογράφων, όπως ήταν γνωστές ως σήμερα. Με τα μισά Ταμεία του Τύπου να έχουν διαβεί ήδη την πόρτα του ελλειμματικού ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ) από τις αρχές του περασμένου χρόνου, κυβέρνηση και εργοδότες προετοιμάζουν το τσουβάλιασμα και των υπολοίπων εργαζομένων των ΜΜΕ στον Οργανισμό-φάντασμα.

Τι έγραψαν οι δημοσιογράφοι για το αγγελιόσημο, λίγες ώρες πριν την κατάργησή του:
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ : Λειψό και μεροληπτικό το «σκονάκι» που αντέγραψαν οι ερευνητές του ΟΟΣΑ για το αγγελιόσημο. Εκτός από την Ελλάδα και την Αυστρία, φόρος επί των διαφημίσεων στα ΜΜΕ (και στο Διαδίκτυο) εφαρμόζεται επίσης στη Γαλλία -μάλιστα, η Γαλλία υποχρέωσε πέρυσι την Google να χρηματοδοτήσει με 60 εκατ. ευρώ ένα ταμείο «για τη μετάβαση του Τύπου στην ψηφιακή εποχή». Ανάλογη συμφωνία 5 εκατ. έκανε και το Βέλγιο, ενώ στην αναμονή για συμφωνία με Google, MSN και Yahoo είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Τουρκία. Ακόμη, ξέχασαν το «αγγελιόσημο» υπέρ του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας του Ν.3801/2009, το οποίο ρητώς ισχύει και για τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο (!). Δεν είδαμε επίσης καμία αναφορά στις «επιστροφές» και στον... ΦΠΑ που προσθέτουν οι διαφημιστικές εταιρείες στο αγγελιόσημο.

• Η ΑΥΓΗ: (Λίγη ειλικρίνεια για το αγγελιόσημο) ... ο θεσμός του αγγελιοσήμου θα μπορούσε/μπορεί ακόμη να διασωθεί. Ακόμη και με προσφυγή, προσεκτική, όμως, στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε παλαιότερες περιπτώσεις που αφορούν χώρες σαν τη Γαλλία και την Ιταλία, συστήματα που προσομοιάζουν με κοινωνικό πόρο (αυτός είναι ο πολιορκητικός κριός προκειμένου να ξηλωθεί το αγγελιόσημο), αλλά εμπεριέχουν το στοιχείο της κοινωνικοασφαλιστικής εισφοράς, μπορούν να "διασωθούν" από την αντιπάθεια με την οποία το κοινοτικό δίκαιο αντιμετωπίζει τους κοινωνικούς πόρους. Προϋποθέσεις είναι: α) να υπάρξει γνήσια -και γνήσια σημαίνει γνήσια- διάθεση της κυβέρνησης να το διαπραγματευθεί με ειλικρίνεια, β) περιορισμός του αγγελιοσήμου στο ύψος εκείνο και μόνο -το "και μόνο" σημαίνει και μόνο- που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικοασφαλιστικών αναγκών του κλάδου, δηλαδή να γίνει το αγγελιόσημο αυστηρά ανταποδοτικό, και γ) απομάκρυνση από τον ρόλο του αγγελιοσήμου των μη ανταποδοτικών, κοινωνικοασφαλιστικά, λειτουργιών του (το τελευταίο σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσιογράφων θα πρέπει να μετακινηθεί σε κάποια λογική εισφορών των μελών τους.) Α, ναι, θα πρέπει να γίνει και λίγη τεχνική δουλίτσα προκειμένου στις Βρυξέλλες να καταδειχθεί, με τρόπο που αληθινά να αντέχει στην τυχόν βάσανο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το διορθωμένο σχήμα του αγγελιοσήμου. ...

• ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : ... Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τέλος από τον ΟΟΣΑ στα τέλη και εισφορές που επιβαρύνουν τη διαφημιστική δαπάνη, τα οποία χαρακτηρίζονται στην έκθεση ως μοναδικά στον κόσμο (στην Ευρώπη τέλη στη διαφήμιση επιβάλλονται μόνο στην Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Η κατάργηση των τελών (φόρος 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, αγγελιόσημο, καταβολή τέλους 2% στους δήμους) εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος για τους καταναλωτές -καθώς η δαπάνη των διαφημιζόμενων δεν θα μετακυλίεται στις τιμές 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι για το αγγελιόσημο προτείνεται σταδιακή κατάργησή του σε ορίζοντα πενταετίας. ...

• ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα κομμένα και ραμμένα για τα μονοπώλια. ...Ζητείται ακόμη η κατάργηση των «κρατήσεων υπέρ τρίτων», όπως, για παράδειγμα, το «αγγελιόσημο», για το οποίο κάνει ειδική αναφορά, ή οποιαδήποτε άλλη κράτηση ισχύει σήμερα σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζουν ασφαλιστικά ταμεία ή άλλου τύπου δράσεις στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Δίνεται έτσι ένα ακόμα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. ...

• euro2day.gr : ...Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης "είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην αγορά και στους καταναλωτές"...

Το "μπαλάκι" στο Υπουργείο Οικονομικών έριξε χτες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για την κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων και του αγγελιόσημου. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας μελέτης του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόσο η κατάργηση των 200 περίπου τελών υπέρ τρίτων όσο και του αγγελιόσημου είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ φέρεται έτοιμο να προχωρήσει στις καταργήσεις κατόπιν απαίτησης της τρόικας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των 3,2 δις. ευρώ. Ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΑΝ στο bakingnews η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος απαιτούν λεπτούς χειρισμούς καθώς εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό.

Βουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την τύχη του αγγελιόσημου, λίγο πριν καταργηθεί

Εγραφαν στην ερώτησή τους οι βουλευτές:
«Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού κ.Σ. Κεδίκογλου σε συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ, τίθεται από την τρόϊκα θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου.
Ένα από τα σημεία των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών για την εξοικονόμηση των 3,2 δισ. που απαιτεί η «τρόικα» αφορά την «κατάργηση φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων».

Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση, προ της υπογραφής του Μνημονίου 2, το αγγελιόσημο. Επιπλέον, αντιτάχθηκε πως, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων.

Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων καλύπτονται από τη διαφημιστική αγορά αντί να τις αποδίδουν οι εκδοτικές εταιρείες. Οι εκδότες, με τη σειρά τους, είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του.

Στο Μνημόνιο 2 αποφεύχθηκε η συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο και η υποχρέωση κατάργησης πέρασε με τη φράση «πόρων υπέρ τρίτων». Η επαναφορά του θέματος ως άμεση υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι φανερό πως θα ανοίξει πάλι το ζήτημα του αγγελιοσήμου για τον κλάδο των ΜΜΕ, την στιγμή που οι εκδότες και οι διαφημιστικές εταιρείες, τώρα, συναινούν στην κατάργησή του.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
Τι απαντά η κυβέρνηση στις διοικήσεις των Ταμείων του κλάδου και των Ενώσεων-μελών της, καθώς και στην στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ως προς την δικαιολογημένη αγανάκτηση των μελών τους απέναντι στις διαθέσεις της κυβέρνησης, που σε συνεργασία με την τρόϊκα, προσπαθεί να υφαρπάξει το αγγελιόσημο, που απ' αυτό εξαρτούν την ύπαρξη και τη λειτουργία τους τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, και το οποίο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά;»

Αρνητικά σχόλια στον τύπο για την κατάργηση του αγγελιόσημου
«Με το νέο εγκληματικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η καταστροφή ολοκληρώνεται. Κυβέρνηση, αφεντικά και τρόικα επιχειρούν να μας δώσουν τη χαριστική βολή. Σε όλους τους εργαζόμενους – και σε εμάς των ΜΜΕ. Το τελευταίο προπύργιο μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς ζωής συντρίβεται. Τα ασφαλιστικά ταμεία, που μετά βίας στέκονται στα πόδια τους μετά το "κούρεμα" και τη ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά τους (με ευθύνη και των "προθύμων" πρώην διοικήσεών τους...), τώρα ρίχνονται οριστικά στον Καιάδα με την κατάργηση του αγγελιοσήμου..

Και ένα δεύτερο σχόλιο:
«Μας λένε ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης εισφοράς αποτελούσε αδικία έναντι όλων των άλλων εργαζομένων, η οποία τώρα αποκαθίσταται. "Ξεχνούν", όμως, ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα διαχρονικό δώρο προς τους εκδότες και καναλάρχες, καθώς αντικαθιστούσε την εργοδοτική εισφορά που δεν πληρώνουν. Και αποκρύπτουν πως η κατάργησή της θα πλήξει μόνο τους εργαζόμενους, καθώς οι έννοιες μισθολόγιο και ασφάλιση θα γίνουν... είδος υπό εξαφάνιση.

Τα αφεντικά των ΜΜΕ, που πληρώνουν ελάχιστους φόρους και παίρνουν τζάμπα συχνότητες, ασφαλώς δεν έχουν καμία πρόθεση να αρχίσουν να πληρώνουν εισφορές. θα φροντίσουν να έχουν στη δούλεψή τους ένα μικρό και απόλυτα ελεγχόμενο αριθμό δημοσιογράφων, ενώ ο πολλοί θα εργάζονται με την ώρα ή το κομμάτι. Θα νοικιάζουν από την ελεύθερη αγορά ή ειδικά γραφεία την πλειοψηφία των τεχνικών που έχουν ανάγκη, πληρώνοντάς τους φτηνά και μην διακινδυνεύοντας την ύπαρξη σωματείων. Θα δώσουν υπεργολαβία μεγάλο τμήμα των διοικητικών και άλλων υπηρεσιών, διατηρώντας λίγους και έμπιστους στις εταιρίες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια