GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι αλλάζει στην καταβολή συντάξεων του δημοσίου τομέα

Από τον επόμενο μήνα αλλάζει η καταβολή των συντάξεων του δημοσίου τομέα, καθώς η πληωμή θα γίνεται από το υπουργείο Εργασίας από την 1η...

Από τον επόμενο μήνα αλλάζει η καταβολή των συντάξεων του δημοσίου τομέα, καθώς η πληωμή θα γίνεται από το υπουργείο Εργασίας από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο εξής η πληρωμή των συντάξεων και βοηθημάτων του ∆ηµοσίου θα γίνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.∆Ι.ΚΑ. Α.Ε.), µέσω των πιστωτικών ιδρυµάτων ιδρυμάτων όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Επειτα από αυτή τη μετάβαση- καθώς μέχρι τώρα η καταβολή των συντάξεων του δημοσίου γινόταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- το υπουργείο Εργασίας καθίσταται ο κεντρικός φορέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης και ελέγχου και διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αφού η Η.ΔΙ.ΚΑ είχε αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Ιουλίου του 2013.

Μέσω της υπηρεσίας γίνεται το «φιλτράρισμα», και οι κρατήσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνα διασταυρώσεις των στοιχείων των συνταξιούχων, ώστε να εντοπίζεται η παραβατικότητα.

Στην Η.∆Ι.ΚΑ., διαβιβάζονται επίσης, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων φορολογουμένων και το σύνολο των αποδοχών των συνταξιούχων εμφανίζεται στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Βρούτση, η διαχείριση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα από την Η.∆Ι.ΚΑ., είχε σαν αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και τη δαπάνη της αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών ενώ έθεσε τέρμα στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων καταργώντας την πολύωρη αναμονή στα ασφαλιστικά Ταμεία για την παραλαβή των εκκαθαριστικών.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση στην ΗΔΙΚΑ της πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφορά μόνο τη διαδικασία και δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής ή στα ποσά που καταβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια