GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γιορτάζει το Πάσχα και την αναγέννηση της φύσης η Θάσος

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ a.amiridou@ekdotiki.gr Την αναγέννηση της φύσης, που συμπίπτει με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, γιορτάζει η Θά...

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ
a.amiridou@ekdotiki.gr
Την αναγέννηση της φύσης, που συμπίπτει με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, γιορτάζει η Θάσος από άκρη σ' άκρη, με τις εντυπωσιακές εικόνες που συνδυάζουν το πράσινο με το γαλάζιο στις πιο μαγευτικές αποχρώσεις.

Νησί που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την εύκολη πρόσβαση, η Θάσος αποτελεί τη διαχρονική αγαπημένη των Βορειοελλαδιτών για το καλοκαίρι, όμως πολλοί είναι κι αυτοί που την επιλέγουν για τις ημέρες του Πάσχα. Το άφθονο πράσινο, που φτάνει μέχρι τις ακτές της, προσελκύει όχι μόνον Ελληνες αλλά και πολλούς κατοίκους των Βαλκανίων όπως και Ρώσους – και όλοι αναχωρούν με τις καλύτερες αναμνήσεις από το όμορφο και προσιτό αυτό νησί.

Τα γραφικά χωριά της, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές, διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και ακολουθούν τα έθιμα των γιορτινών ημερών, ενώ μια περιήγηση στα περισσότερα από αυτά είναι απαραίτητη, αν θέλετε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τις ομορφιές της Θάσου.

Γραφικά χωριά
Η Ποταμιά, από τα πιο γνωστά χωριά, βρίσκεται στους πρόποδες του πιο ψηλού βουνού του νησιού, μέσα στο πράσινο, και οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν την ανάβαση στην κορυφή Υψάριο από ένα καταπράσινο μονοπάτι. Στο χωριό υπάρχει και μουσείο με έργα του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, που καταγόταν από την Ποταμιά.

Σπίτια με σαχνισιά και στέγες από σχιστόλιθο θα θαυμάσετε στη γραφική Παναγιά, με τη χαρακτηριστική πλατεία με τον πλάτανο και την εντυπωσιακή θέα, ενώ όσοι επιζητούν την ηρεμία μπορούν να επισκεφτούν τα Κοίνυρα, όμορφο χωριό στα ανατολικά του νησιού, από το οποίο υπάρχει πρόσβαση στην παραλία Παράδεισος. Ο παραθαλάσσιος Ποτός, που έχει καθιερωθεί ως καλοκαιρινό στέκι της νεολαίας, ζωντανεύει με την προσέλευση των τουριστών και τις ημέρες του Πάσχα.

Αφτιασίδωτη ομορφιά
Οι Μαριές και η Καλλιρράχη, από τα παλαιότερα και πιο γραφικά χωριά, αποτελούν την τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να δουν την αφτιασίδωτη ομορφιά του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι, που λέγονται επίσης Μικρός και Μεγάλος Πρίνος. Η ονομασία τους είναι λατινογενής και προέρχεται μάλλον από τις λέξεις casa (σπίτι) και vitis (κληματαριά). Πρόκειται για μια περιοχή που κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια και φημιζόταν από πάντα για τα αμπέλια της και το εκλεκτό κρασί της. Ο συνδυασμός της όμορφης φύσης με τα απομεινάρια παλιών αρχοντικών και εκκλησιών έχει τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον των τουριστών, που σπεύδουν να θαυμάσουν τις μαγευτικές εικόνες.

Μια επίσκεψη στο παλιό κεφαλοχώρι, τον Θεολόγο, αξίζει όχι μόνο για τις ωραίες εικόνες που θα πάρετε μαζί σας, αλλά και για το ξακουστό κατσικάκι στη σούβλα -ιδιαίτερα επίκαιρο αυτές τις ημέρες- που σερβίρουν οι φιλόξενοι ντόπιοι. Μια γεύση από την πλούσια ιστορία του νησιού μπορείτε να πάρετε αν βρεθείτε στην Αλυκή, που άκμασε τον 6ο και τον 7ο αι. π.Χ., με την εξόρυξη μαρμάρου. Σώζονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού, ενώ στον κόλπο της Ιεριχούς σώζεται αρχαίο ιερό με δυο κτίσματα, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 7ου αι. π.Χ.

Βόλτες στο Λιμένα
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και στην πρωτεύουσα του νησιού, το Λιμένα. Εκεί ο επισκέπτης μπορείτε να κάνετε βόλτα στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου, όπου το αρχαίο παρελθόν συνυπάρχει με το νεότερο, να φάτε στα ταβερνάκια του παλιού λιμανιού, να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αριστερά του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται η είσοδος της Αρχαίας Αγοράς και κοντά της η παλιά εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κτισμένη το 835 μ.Χ. πάνω σε λείψανα αρχαίων κτιρίων, ενώ, στο μέσον περίπου της προκυμαίας, υψώνεται το μετόχι της μονής Βατοπεδίου, ένα διώροφο κτίριο του 19ου αι. που ονομάζεται Καλογερικό, σύμβολο του Λιμένα.
Πασχαλινά έθιμα

Την Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Παναγιά γίνεται η περιφορά και το κάψιμο του Ιούδα. Τη δεύτερη μέρα, πιστοί κυρίως από το χωριό του Θεολόγου μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου, από το Μετόχι, ένα παρεκκλήσι του μοναστηριού στο Θεολόγο, έως το μοναστήρι του Αρχαγγέλου, όπου διανυκτερεύουν, και την επόμενη μέρα επιστρέφουν από ένα δύσβατο μονοπάτι μέσα από τα βουνά.

Την τρίτη μέρα του Πάσχα στα Λιμενάρια αναβιώνει το έθιμο που ονομάζεται «Για βρέξ' Απρίλη μ'». Σε έναν ιδιότυπο... χορό της βροχής, οι κάτοικοι του νησιού μαζεύονται και παρακαλούν το Θεό να βρέξει, προκειμένου να μην ξεραθούν τα αμπέλια και να έχουν καλή παραγωγή τόσο σε σταφύλια όσο και σε κρασί. Στην εκδήλωση αυτή μπορεί να δει κανείς παραδοσιακούς χορούς.

Τοπικά προϊόντα
Κατά την παραμονή σας σίγουρα θα δοκιμάσετε πολλά από τα περίφημα προϊόντα του νησιού κι έτσι φεύγοντας μπορείτε να αγοράσετε αυτά που προτιμάτε, για να τα απολαμβάνετε και μετά την επιστροφή σας. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε κάποια από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα, όπως υψηλής ποιότητας μέλι, το ονομαστό θασίτικο κρασί και λάδι και τη γνωστή θρούμπα Θάσου, αλλά και γλυκά του κουταλιού που τα φτιάχνουν με μεράκι, κυρίως καρυδάκι, σύκο, ντοματάκι και κολοκυθάκι.

Πώς θα πάτε
Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Θάσου είναι η εύκολη πρόσβαση. Μάλιστα, ακόμη και τώρα, που είναι σχετικά νωρίς για την τουριστική περίοδο, υπάρχουν αρκετά δρομολόγια και σίγουρα δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Για να περάσετε απέναντι στο νησί, έχετε δύο επιλογές: το λιμάνι της Καβάλας, από το οποίο το ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, και της Κεραμωτής, από την οποία θα φτάσετε στη Θάσο σε μόλις τριάντα λεπτά. Τα εισιτήρια στην πρώτη περίπτωση κοστίζουν για τους ενήλικες 4,70 ευρώ και για τα παιδιά 2,40, ενώ για το αυτοκίνητο θα πληρώσετε 19 ευρώ. Από την Κεραμωτή οι ενήλικες θα πληρώσουν τρία ευρώ, τα παιδιά 1,5 ευρώ και το αυτοκίνητο κοστίζει 16 ευρώ. Από την Καβάλα για τον Πρίνο όλο τον Απρίλιο θα γίνονται τρία δρομολόγια καθημερινά και τις Κυριακές δύο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα δε θα πραγματοποιηθεί κανένα. Από την Κεραμωτή για Λιμένα υπάρχουν δέκα δρομολόγια καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα οκτώ, ενώ ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα θα γίνουν έξι. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας: 2510 223716, Λιμενικός Σταθμός Θάσου: 25930 22106, Λιμενικός Σταθμός Κεραμωτής: 25910 51204.

Δεν υπάρχουν σχόλια