GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η σφαγή των αμνών – Η ευλογία σκότωσε 1.300 πρόβατα στην Ξάνθη

-Δραματική η κατάσταση για την κτηνοτροφία του Νομού  -Ο εφιάλτης της ευλογιάς των προβάτων χτύπησε για τα καλά την περιοχή -Τρεις εστ...

-Δραματική η κατάσταση για την κτηνοτροφία του Νομού 
-Ο εφιάλτης της ευλογιάς των προβάτων χτύπησε για τα καλά την περιοχή
-Τρεις εστίες του ιού σε Εξοχή, Κοσσό και Διομήδεια μέχρι στιγμής 

Σε 1.300 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα αιγοπρόβατα που έχουν οδηγηθεί στον θάνατο από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ορισμένα εξ’ αυτών είχαν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς. 

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όποτε και εντοπίστηκε η πρώτη εστία του ιού σε κτηνοτροφική μονάδα του κάμπου της Ξάνθης, σήμανε συναγερμός με τους κτηνοτρόφους της περιοχής να φοβούνται για τα χειρότερα. Μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι είχαν θανατωθεί 1.300 αιγοπρόβατα, κάποια εκ των οποίων είχε μολυνθεί από τον ιό, ενώ κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας πραγματοποιούν με τη σειρά τους μαζικούς ελέγχους σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. 

Στην Ξάνθη μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επιτηρήσεις σε περισσότερα των 300 ποιμνιοστασίων σε περίπου 37 οικισμούς της περιοχής, ενώ και οι δώδεκα κτηνίατροι της Π.Ε. Ξάνθης εργάζονται πυρετωδώς στην επιτήρηση και τον έλεγχο για την εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους, οδηγίες οι οποίες ως επί το πλείστον τηρούνται χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι “αντιρρησίες”. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των κτηνοτρόφων που παρά τις συστάσεις για το αντίθετο συνεχίζουν να βγάζουν τα πρόβατά τους για βοσκή. 

Οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη και Καβάλα ανησυχούν, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας – Θάσου και συντονιστή της κίνησης των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκο Δημόπουλο να κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έναν εφιάλτη που ζωντανεύει κάθε φορά λόγω έλλειψης προληπτικών μέτρων.

Ο ιός της ευλογιάς είναι πολύ ύπουλος λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος κι εξηγεί πως αν μολυνθεί ένα ζώο, πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι και οι αποζημιώσεις που δίνονται κυμαίνονται από 60 έως 100€ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250€.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη, αλλά και ορισμένοι στην Καβάλα, έχουν βάλει τα ζώα τους σε καραντίνα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ποτίστρες και βοσκότοπους απ’ όπου μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη της στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, αλλά και λήψης προληπτικών μέτρων, όπως οι τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, καθώς ο ιός μεταφέρεται ακόμα με τα λάστιχα των αυτοκινήτων, αλλά και τα παπούτσια.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης κατηγορεί, με ανακοίνωσή του, την ηγεσία της Περιφέρειας για ανικανότητα και αργά αντανακλαστικά και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει - μεταξύ άλλων - για την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει, πως «η κτηνοτροφία μας  κινδυνεύει! Η επικίνδυνη ασθένεια της ευλογιάς στα ζώα, αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο των  600.000 αιγοπροβάτων της Περιφέρειάς μας. Είναι από τα σημεία που ακόμη παράγουν. Τα μέτρα που έπρεπε δεν ελήφθησαν εγκαίρως από την Περιφέρεια, ούτε στα σύνορα με την Τουρκία, ούτε στα όρια των επιτηρούμενων περιοχών, ούτε στα όρια του Νομού Έβρου.

Η επέκταση της νόσου δεν έγινε τυχαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι  η αντιμετώπισή της επαφίεται στην φιλοτιμία, στην χωρίς αμοιβή εργασία και στις με δαπάνες τους μετακινήσεις των κτηνιάτρων!!! Ούτε όσα οχήματα χρειάζονται για να κινηθούν δεν έχουν, δεν τους τα παραχωρούν, παρότι για φιέστες υπάρχει περίσεια κινήσεως. Επαινούμε τους κτηνιάτρους, ως παράταξη για την ανιδιοτελή προσπάθειά τους, αλλά οι αντοχές τους και το φιλότιμο έχουν όρια! 

Επιβάλλεται   το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός να μεριμνήσουν για να καταβληθεί πάραυτα το υποχρεωτικό ποσό των 10 ευρώ για καθένα από τα χιλιάδες έγκλειστα ζώα και ταυτόχρονα να επισπευσθεί η πλήρης αποζημίωση των κτηνοτρόφων για κάθε ζώο που θανατώθηκε ή θα θανατωθεί, στην οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και η απώλεια των εσόδων έως την πληρωμή της.

Ήδη στην Περιφέρεια ΑΜΘ η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ως προς τις συνεχείς επεκτάσεις της ευλογιάς. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας,  παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, φορτώνοντας τα πάντα στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε, όμως, ότι την ανικανότητα και τα αργά αντανακλαστικά της απερχόμενης διοίκησης Γιαννακίδη  τα πληρώνει η κοινωνία μας και τώρα οι κτηνοτρόφοι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια