GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τόνους νεκρών ψαριών ξέβρασε η Λίμνη Ισμαρίδα στην Κομοτηνή (+ΦΩΤΟ)

-Περίπου 10 τόνοι υπολογίζονται τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στη λίμνη  Αντιμέτωποι με τόνους νεκρών ψαριών ήρθαν το πρωί της Δευτέρ...


-Περίπου 10 τόνοι υπολογίζονται τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στη λίμνη 

Αντιμέτωποι με τόνους νεκρών ψαριών ήρθαν το πρωί της Δευτέρας μέλη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος στη Λίμνη Ισμαρίδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις στις ποσότητες των υδάτων από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας ο θάνατος των ψαριών αποδίδεται στην έλλειψη οξυγόνου  χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτια κάτω από τα οποία αυτό πραγματοποιήθηκε.  

«Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού» αναφέρουν τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης. Από τον έλεγχο που ακολούθησε την Τρίτη διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χιλιάδες νεκρά ψάρια, κυρίως κέφαλοι αλλά και ελάχιστα χέλια και πεταλούδες, τόσο στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις άλλα και σε όλες τις όχθες των καναλιών και των ακτών της λίμνης.

Οι αναλύσεις των ειδικών απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέρχονται από παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη.

«Από τις διαδοχικές επισκέψεις των στελεχών του ΦΔ στην λίμνη είναι εμφανές ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Η εκτίμηση του αριθμού των νεκρών ψαριών ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες» τονίζει τα μέλη του Φ.Δ. εξηγώντας πως «δεδομένης της κατάστασης ο ΦΔ έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις αρμόδιες αρχές για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων λόγω αρμοδιότητας, καθώς η οποιαδήποτε αδράνεια ή ολιγωρία θέτει αρχικά σε κίνδυνο όλη την ιχθυοπανίδα της λίμνης (η οποία περιλαμβάνει και ενδημικά προστατευόμενα είδη) και αφετέρου το σύνολο του οικοσυστήματος αυτής της ευαίσθητης και προστατευόμενης περιοχής». 

Λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται λόγω της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προκύπτουν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια