GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ξάνθη: Δεν γυρίζουν σπίτι οι φοιτητές! Σκέφτονται το κόστος μετακίνησης

-Ο Σύλλογος Κρητών και ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών αναλαμβάνουν δράση! -Ψάχνουν ευκαιρίες εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν με το αεροπλάνο...

-Ο Σύλλογος Κρητών και ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών αναλαμβάνουν δράση!
-Ψάχνουν ευκαιρίες εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν με το αεροπλάνο οι φοιτητές

Δυο και τρεις φορές σκέφτονται πλέον οι φοιτητές της Ξάνθης τις μετακινήσεις τους από και προς τις γενέτειρες πόλεις τους, ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που συνεπάγεται και υψηλό κόστος μετακίνησης.
Οι μετακινήσεις πλέον έχουν περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες, προγραμματίζονται από πριν ώστε σε περίπτωση χρήσης αεροπλάνου να εκδοθούν εγκαίρως εισιτήρια και να επιτευχθούν οικονομικότερες συναλλαγές, ενώ στο σύνολό τους πραγματοποιούνται την περίοδο των διακοπών.

«Για να πει ένας φοιτητής από την Κρήτη που σπουδάζει στην Ξάνθη σήμερα πως θέλει να πάει για παράδειγμα στο Ηράκλειο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστεί 70 ευρώ μόνο για τα μεταφορικά του έξοδα» εξηγεί ο Μάνος πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών Ξάνθης, τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα ταξίδι πολύωρο και όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν και προσωπικά έξοδα κατά τη διάρκεια αυτού που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος μετακίνησης».
«Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί φοιτητές που έρχονταν από μακριά στην Ξάνθη για να σπουδάσουν και βλέποντας στην πορεία πως δεν μπορούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα έκαναν χρήση του 10% για να μπουν σε άλλη σχολή πιο κοντά στο σπίτι τους» εξηγεί ο Μάνος.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους φοιτητές, τρεις ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν εκπτώσεις στα εισιτήρια των πρωτοετών και των συγγενών τους που θα μεταβούν σε άλλη πόλη για εγγραφή στο πανεπιστήμιο. Εκπτώσεις της τάξεως του 25% απολαμβάνουν οι φοιτητές και στις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία.
Τις εκπτώσεις αυτές εκμεταλλεύονται οι φοιτητές από την Κύπρο που σπουδάζουν στην Ξάνθη, καθώς όπως εξηγεί η Χριστιάννα, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών, σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν πολύ πιο δαπανηρό ένα ταξίδι στην Κύπρο. «Η μετακίνησή μας είναι δύσκολη από άποψη χρόνου. Χρειάζονται 8 και 9 ώρες, να αλλάξεις λεωφορεία να πάρεις αεροπλάνα» εξηγεί η ίδια τονίζοντας πως «εάν οι τιμές ήταν στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε. Ωστόσο τώρα υπάρχουν αερογραμμές οικονομικές και συμφέρουν πολύ».

Φέτος ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Ξάνθης θα επιδοτήσει με το ποσό των 300 ευρώ τον πρωτοετή φοιτητή που θα το έχει περισσότερη ανάγκη, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, χρήματα που προέρχονται από τα έσοδα του Συλλόγου. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών βρίσκεται στο στάδιο έρευνας για να πράξει κάτι αντίστοιχο από τα δικά του έσοδα, βοηθώντας μέλη τα οποία χρήζουν οικονομικής στήριξης. «Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό φοιτητή που να έρθει να μας ζητήσει οικονομική βοήθεια» ξεκαθαρίζει η Χριστιάννα, τονίζοντας ωστόσο πως «εμείς έχουμε κάποια έσοδα από τις δράσεις μας και θα τα διαθέσουμε σε περίπτωση που κάποιος τα έχει ανάγκη».     

Δεν υπάρχουν σχόλια