GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δίνουν μάχη για ένα… κρεβάτι! Περιζήτητες οι Εστίες του ΔΠΘ

-Τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι Εστίες της Ξάνθης. Χτυπούν κόκκινο οι αιτήσεις  Μάχη για την διασφάλιση ενός… κρεβατιού στις Φοι...

-Τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι Εστίες της Ξάνθης. Χτυπούν κόκκινο οι αιτήσεις 

Μάχη για την διασφάλιση ενός… κρεβατιού στις Φοιτητικές Εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα δώσουν τις επόμενες ημέρες οι εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που λόγω οικονομικής ασφυξίας αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενοικίαση ενός σπιτιού κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. 

Το χρόνιο πρόβλημα του Πανεπιστημίου, όπως και όλων των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, δεν είναι  άλλο από τα ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητών Εστιών που δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των φοιτητών. 

Στην περίπτωση του ΔΠΘ οι Εστίες και των τεσσάρων πόλεων του Πανεπιστημίου της Θράκης, ήτοι της Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, αριθμούν μόλις 700 κλίνες, τη στιγμή που μόνο φέτος το Πανεπιστήμιο θα δεχθεί 3.150 πρωτοετείς φοιτητές. 

Ήδη μετά και την ανακοίνωση των βάσεων οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε επαφή με τις γραμματείες των Εστιών του ΔΠΘ ώστε να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν, τα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούν αλλά και ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής των τελικών δικαιούχων. 

Ακόμη ωστόσο και εάν κάποιος πρωτοετής φοιτητής καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο “συμβόλαιο” παραχώρησης ενός δωματίου στις Εστίες του ΔΠΘ, η διάρκεια αυτού δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο, με τον φοιτητή στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους να υποβάλει εκ νέου τα δικαιολογητικά του και η αίτησή του να επανεξετάζεται. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ή υπάρξει κάποιος φοιτητής που πληροί περισσότερα τότε θα μείνει χωρίς δωμάτιο. 

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Γιώργο Κώστα, αρμόδιο σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, στις Φοιτητικές Εστίες υπάρχουν φοιτητές που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτια τους, καθώς έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από τον Νόμο χρόνο φοίτησης (Ν+2) και ως εκ τούτου πλέον δεν πληρούν τα κριτήρια διαμονής σε κάποιο δωμάτιο των Εστιών. 

Οι Φοιτητικές Εστίες της πόλη της Ξάνθης παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς των φοιτητών, με τις αιτήσεις να χτυπούν κόκκινο και τις υπόλοιπες πόλεις της Θράκης να ακολουθούν. 

Στις εστίες υποβάλλουν αίτηση εισδοχής φοιτητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Έχουν την ιδιότητα του φοιτητή ανώτατης ή ανώτερης σχολής. Δεν είναι πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής. Οι οικογένειές τους έχουν μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη όπου βρίσκεται η εστία. Δεν έχουν συμπληρώσει τον 25ο χρόνο της ηλικίας τους. Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται κανονικά για να πάρουν πτυχίο, συν δύο χρόνια.

Στις φοιτητικές εστίες γίνονται δεκτοί ως οικότροφοι φοιτήτριες και φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σπουδαστές άλλων σχολών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Στις εστίες επίσης γίνονται δεκτοί φοιτητές και φοιτήτριες μόνο για σίτιση.

Με την είσοδο στη φοιτητική εστία ο οικότροφος αποδέχεται τους όρους και τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού, ενώ είναι και στη δική του αρμοδιότητα η διαφύλαξη και η σωστή εφαρμογή του. Η επιλογή των φοιτητών που πρόκειται να εισαχθούν στις εστίες γίνεται από την εφορεία της εστίας με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Κατά την αξιολόγηση συνυπολογίζονται:
Κοινωνικά κριτήρια, όπως απορίας, ορφανοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.

Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των γονέων τους. Δηλωθέν εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος από κάθε κατηγορία προκειμένου να φορολογηθεί.

Ο αριθμός των μελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέλφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές σπουδαστές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Τα 10 δικαιολογητικά που απαιτούνται
Οι πρωτοετείς φοιτητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε μία από τις φοιτητικές εστίες που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να απευθυνθούν στην εστία που τους ενδιαφέρει, ώστε να προμηθευτούν το ειδικό έντυπο της αίτησης. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι τα εξής:

Βεβαίωση της Γραμματείας της Σχολής ότι φοιτά με αναφορά α) στον χρόνο εγγραφής και β) στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών.

Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από μήμο ή Κοινότητα.

Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου).

Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Εφορίας των γονέων (επικυρωμένο). Σε περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι αυτό θα προσκομιστεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.

Όσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκομίζουν βεβαίωση αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής όπου θα τεκμηριώνονται αυτοί οι λόγοι.

Όσοι από τους υποψηφίους έχουν αδελφό φοιτητή ή να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θα προσκομίζουν βεβαίωση του τμήματος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Όσοι υποψήφιοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.

Όσοι υποψήφιοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση μ πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όσοι υποψήφιοι είναι παιδιά διαζευγμένων γονέων θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση όπου θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.

Τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία
Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τις φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα, το 78% των κενών θέσεων καλύπτεται από πρωτοετείς φοιτητές, το 10% από φοιτητές παλαιότερων ετών, ενώ το 12% των κενών θέσεων κατανέμεται ως εξής:

- Το 8% θα καλύπτεται από αλλοδαπούς φοιτητές, κατανεμημένο ως εξής: Το 3% αλλοδαποί φοιτητές (μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδακτορικού), ερευνητές καθηγητές προσκεκλημένοι των ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.λπ. 

Το 5% των κενών θέσεων καλύπτουν:
α) Το 2,5% αλλοδαποί φοιτητές μ υπότροφοι του ΥΠΕΠΘ κατά προτεραιότητα έναντι των υποτρόφων των λοιπών υπουργείων της ελληνικής κυβέρνησης.

β) Το 2,5% αλλοδαποί φοιτητές.

Ακόμη, το 2% των κενών θέσεων κάθε Εστίας καλύπτουν μεταπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές, το 1% παιδιά ανύπαντρων μητέρων και το υπόλοιπο 1% των κενών θέσεων της κάθε Εστίας καλύπτουν ομογενείς φοιτητές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια