GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τρία περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ξάνθη στην έκθεση του ΣτΠ

Αλματώδη έξαρση της βίας σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής καταγράφει ή έκθεση του συνηγόρου του Πολίτη που δό...

Αλματώδη έξαρση της βίας σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής καταγράφει ή έκθεση του συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, και στην οποία περιλαμβάνονται τρία περιστατικά που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ξάνθης. 

Στην ειδική έκθεση που παρέδωσε στα κόμματα η ανεξάρτητη αρχή, συνδέει ευθέως την κλιμακούμενη ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ενώ στηλιτεύει τη στάση της αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, κάνοντας λόγο για αδράνεια και ολιγωρία, που συντηρούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανεκτές.

Ο ΣτΠ κατέγραψε και διερεύνησε 281 καταγγελίες σε 16 μήνες (1η Ιανουαρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013), με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, αλλά και αναφορές που δέχθηκε ο ίδιος. Από αυτές οι 253 έγιναν μέσα στο 2012. Περισσότερα από 135 ήταν τα περιστατικά που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 400 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν και 4 νεκροί.

 Τα τρία τέταρτα των καταγγελιών καταγράφηκαν στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων. Στα νησιά καταγράφηκαν περισσότερες από 30 επιθέσεις, συχνότερα στην Κρήτη (23) και τη Ρόδο (4), ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα εκτός της Αττικής ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες ή οι φερόμενοι ως δράστες ήταν Έλληνες πολίτες, σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών με περιορισμένη αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα συμμετοχή γυναικών. Έδρασαν σε ομάδες, βραδινές ώρες, με θύματα στην πλειονότητά τους Ασιάτες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν και Αφρικανούς από Αίγυπτο, Μαρόκο, Αλγερία. Ο τρόπος δράσης τους; Ξυλοδαρμός μέχρι αναισθησίας με κλομπ, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, καθώς και μαχαιρώματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Σε 71 περιπτώσεις, δηλαδή στο ένα τέταρτο των καταγγελιών, οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα στο διάστημα από τον Μάιο έως το τέλος του 2012 καταγράφηκαν 56 περιστατικά με εμπλοκή της Χ.Α., όταν το διάστημα πριν από τις εκλογές (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012) καταγράφηκαν μόνο 3 καταγγελίες. Στο πρώτο τετράμηνο δε του 2013 η φερόμενη ως ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων. Σε 47 περιπτώσεις, δηλαδή στο ένα έκτο των καταγγελιών, οι δράστες φέρονται να είναι μέλη των σωμάτων ασφαλείας, κυρίως της αστυνομίας (44 περιστατικά) και λιγότερο του λιμενικού (2) και της δημοτικής αστυνομίας (1).

Κοινό στοιχείο σε πολλές επιθέσεις είναι το ότι οι δράστες δείχνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν φαίνεται να ανησυχούν για πιθανή αντίδραση περαστικών ή επέμβαση της αστυνομίας. Ο αριθμός των εξιχνιάσεων και της σύλληψης των δραστών είναι δε εξαιρετικά χαμηλός.

Τα περιστατικά της Ξάνθης 
1.Στο  οδόστρωμα  της  Εγνατίας  Οδού  στο  ύψος  της  Ξάνθης,  Ιρακινός  μετανάστης  βρέθηκε αιμόφυρτος, από διερχόμενους οδηγούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έφερε μώλωπες σε όλο του το σώμα και βαρύ κάταγμα στο πόδι. Το θύμα είχε συλληφθεί από την αστυνομία στην Αθήνα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή για προσωρινή κράτηση στις εγκαταστάσεις  της  εκεί  σχολής  της  ΕΛ.ΑΣ.,  με  σκοπό  να  απελαθεί.  Κατά  τον  έλεγχο  των εγγράφων του, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα και αφέθηκε  ελεύθερος.  Καθώς  δεν  είχε  χρήματα,  θέλησε  να  επιστρέψει  με  ωτοστόπ  στην Αθήνα. Έφτασε  έτσι  έως  την  Ξάνθη,  αλλά  έγινε  αντιληπτός  από  περιφερόμενες  ομάδες ροπαλοφόρων μοτοσικλετιστών που, σύμφωνα με τον ίδιο, του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια (12.8.2012).

2.Επίθεση δέχθηκε 30χρονος Πομάκος της Ξάνθης, από 8μελή ομάδα ατόμων φερόμενων ως  μέλη της Χρυσής Αυγής το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θύματος,  καθώς  περνούσε  από  την  πλατεία,  υπήρχε  συμπλοκή  ανάμεσα  σε  Χρυσαυγίτες  και μέλη  του  Αυτόνομου  Στεκιού  Ξάνθης.  Ο  30χρονος  μιλούσε  στο  κινητό  στη  γλώσσα  του  και όταν  τον  αντιλήφθηκαν  οι  φερόμενοι  ως  μέλη  της  Χρυσής  Αυγής  του  επιτέθηκαν  με  κράνη και  στειλιάρια. Υπέστη πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης  (28.3.2013).

3. Στην Ξάνθη, δάσκαλος ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης, μέλος της μειονότητας, που κολλούσε αφίσες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δέχτηκε επίθεση από οκταμελή ομάδα νεαρών που φορούσαν  μαύρες  μπλούζες  με  τα  διακριτικά  της  Χρυσής  Αυγής,  επέβαιναν  σε  μηχανάκια και έφεραν λοστούς. Ο δάσκαλος δέχτηκε κλωτσιές και γροθιές στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στον ώμο, πρόλαβε  πάντως  να  αναγνωρίσει  κάποιους  από  τους  δράστες.  Τελικά, 30χρονος υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι καταδικάστηκε σε φυλάκιση οχτώ μηνών με τριετή αναστολή για την επίθεση. Ο δράστης  υποστήριξε  ότι  δεν  είναι  μέλος  της  Χρυσής  Αυγής,  ότι  βρέθηκε  τυχαία στον  χώρο του συμβάντος επειδή είδε φασαρία και το στειλιάρι που κρατούσε το βρήκε στον δρόμο και το σήκωσε, παραδέχτηκε ωστόσο ότι νωρίτερα ήταν με στελέχη της Χρυσής Αυγής (18.9.2012).

Τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν ρατσιστικές επιθέσεις
Όπως τονίζει στην ειδική του έκθεση ο Συνήγορος, οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. "Η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων, για διάφορους λόγους, είτε δεν καταγγέλλεται καθόλου, είτε καταγγέλλεται αλλά δεν καταγράφεται, είτε καταγράφεται αλλά όχι ως ρατσιστική. Η αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών, η άρνηση σύλληψης δραστών ή καταγραφής περιστατικών και, από την πλευρά των θυμάτων, ο φόβος είτε της σύλληψης είτε του στιγματισμού και η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλλει η στάση και συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων" παρατηρεί.

Ενδεικτικό είναι ότι σε περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου, όπως π.χ. σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας, τα αστυνομικά τμήματα καταγράφουν στην καλύτερη περίπτωση πολύ μικρό αριθμό περιστατικών όπου αναγνωρίζεται ρατσιστικό κίνητρο. Μάλιστα, ο Συνήγορος αναφέρει ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου η υπηρεσία αναφέρει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της.

Ο ΣτΠ εκτιμά ότι η δραματική αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και της κλιμακούμενης έντασης της ασκούμενης βίας, από τον Μάιο του 2012 και μετά, "αντανακλά μεταξύ άλλων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέτρεψαν την εκπροσώπηση στο εθνικό Κοινοβούλιο του κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο διακρίνεται για τον πρωτοφανή σε οξύτητα και επιθετικότητα εθνικιστικό / ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή την περίοδο σημειώθηκαν τα περιστατικά που κατέληξαν στον θάνατο του θύματος.

Από την ΕΛ.ΑΣ. καταγράφηκε το 1/3 των περιστατικών
Ο ΣτΠ διαπιστώνει σημαντική αναντιστοιχία της επίσημης και ανεπίσημης καταγραφής περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων. Όπως σημειώνει, από την ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών (84 με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο το 2012) συγκριτικά με τα περιστατικά που ο Συνήγορος έχει διασταυρώσει ότι έλαβαν χώρα από την έρευνά του (253 το 2012). Για τον λόγο αυτόν θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ενός συστηματικού τρόπου καταγραφής περιστατικών βίας που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια.

"Η επιφανειακή εξέταση όσων περιστατικών τελικά καταγγέλλονται στην αστυνομία, καθώς και η διακοπή της έρευνας ήδη κατά το προκαταρκτικό της στάδιο πλήττουν την αξιοπιστία των πειθαρχικών ελέγχων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η όποια διερεύνηση καταλήγει να θεωρείται μάλλον προσχηματική από τα ίδια τα θύματα αλλά και πολλούς πολίτες και οργανώσεις" επισημαίνει ακόμα ο ΣτΠ προτείνοντας τα αυτονόητα: να αποκτήσει τον πραγματικό της χαρακτήρα η προκαταρκτική διοικητική εξέταση, να διερευνώνται με ταχύτητα καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων για βίαιη ή αυθαίρετη συμπεριφορά με ρατσιστικό κίνητρο, να εξετάζονται όλοι οι μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια