GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θράκη: Αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα καρκινοπαθών τα φαρμακεία

Αδυναμία να προμηθευτούν και κατ’ επέκταση να προωθήσουν στην αγορά εξαρτησιογόνες ουσίες που αποτελούν φαρμακευτική αγωγή των καρκινοπα...

Αδυναμία να προμηθευτούν και κατ’ επέκταση να προωθήσουν στην αγορά εξαρτησιογόνες ουσίες που αποτελούν φαρμακευτική αγωγή των καρκινοπαθών δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Θράκης.
Οι τρεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) απέστειλαν από κοινού επιστολή στον Υπουργό Υγείας επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την προμήθεια των φαρμάκων, καθώς όπως εξηγούν αυτά διατίθενται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μόνο από το φαρμακείο του Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Από τη μεριά τους τα φαρμακεία σύμφωνα με τον Ν. 4139/13 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και το Π.Δ. 312/92, υποχρεούνται να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες Ναρκωτικών του Κρατικού Μονοπωλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί της Θράκης να υποχρεούνται στο να ταξιδεύουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα φάρμακα παραδίδονται αποκλειστικά αυτοπροσώπως στον φαρμακοποιό, με τους ίδιους να επιβαρύνονται οικονομικά και φυσικά να ξοδεύουν χρόνο στις μετακινήσεις.
«Αυτό σημαίνει, ότι για να προμηθευτεί ένα φαρμακείο της περιοχής μας Ναρκωτικά, όπως και για να επιστρέψει όσα έχουν λήξει ή να ανανεώσει το απόθεμά του, θα πρέπει να κλείσει μια ημέρα, να ταξιδέψει ο φαρμακοποιός αυτοπροσώπως ως τη Θεσσαλονίκη, και να προμηθευτεί τα σκευάσματα αυτά, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι το ΑΧΕΠΑ διαθέτει τη συγκεκριμένη ημέρα τις ποσότητες που χρειάζεται» αναφέρουν στην επιστολή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Θράκης τονίζοντας πως «εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, τα περισσότερα φαρμακεία αμελούν / αδυνατούν να προμηθευτούν ή να ανανεώσουν τα αποθέματα ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γενικότερη έλλειψη των σκευασμάτων αυτών σε όλους του νομούς της Θράκης και να τίθεται έτσι σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Να σημειωθεί δε, ότι πρόκειται για σκευάσματα που χορηγούνται σε σοβαρές περιπτώσεις καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου, πολυτραυματιών, κ.λπ.».
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί ζητούν να γίνεται η προμήθεια των εξαρτισιογόνων ουσιών και από ένα νοσοκομείο της Θράκης, προτείνοντας το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο όπως αναφέρουν είναι το μεγαλύτερο και βρίσκεται στην πλέον βολική θέση για όλα τα φαρμακεία της Θράκης.

Μάλιστα οι ίδιοι εξηγούν πως «είχε δοθεί παλαιότερα σχετική εντολή για προμήθεια Ναρκωτικών Κρατικού Μονοπωλίου και από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια