GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ξάνθη: Κατακρεουργείται η δημόσια εκπαίδευση – Αντιδρούν οι δάσκαλοι!

-Υποχρηματοδότηση και κενά εκπαιδευτικών τα φλέγοντα προβλήματα -Στο πόδι οι δάσκαλοι της Ξάνθης. «Το μόνο που μας υποκινεί είναι τα ίδι...

-Υποχρηματοδότηση και κενά εκπαιδευτικών τα φλέγοντα προβλήματα
-Στο πόδι οι δάσκαλοι της Ξάνθης. «Το μόνο που μας υποκινεί είναι τα ίδια τα προβλήματα» σημειώνουν 

Το κουδούνι, όχι των σχολικών μονάδων, αλλά του κινδύνου χτυπούν οι δάσκαλοι της Ξάνθης, που περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η δημόσια εκπαίδευση στην περιοχή κάνουν λόγο για έναν σύγχρονο Καιάδα, με την Κυβέρνηση να κατακρεουργεί τη δημόσια παιδεία, δυσχεραίνοντας το έργο των εκπαιδευτικών και επιβάλλοντας σε γονείς και μαθητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που αντικρίζουν οι ίδιοι καθημερινά μπαίνοντας στις αίθουσες διδασκαλίας. 

«Τσακώνονται»… ακόμη και για έναν μαρκαδόρο! 
Ήδη από πέρσι η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων έχει μειωθεί κατά 60%, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, με τα προς διάθεση χρήματα να δαπανούνται για την καθαριότητα και τη θέρμανση των σχολικών αιθουσών, και πάλι να μην επαρκούν. 

«Σίγουρα θα υπάρξουν και φέτος προβλήματα στα δημοτικά μας» σημειώνει ο κ. Δημήτρης Ντούμος πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, ενθυμούμενος φυσικά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι σε σχολείο της περιοχής όταν η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω συσσωρευμένων οφειλών. «Έχουμε ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση και αναμένουμε» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής έχουν καταφτάσει μόνο οι τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης και αναμένονται άλλες δύο.  

«Εμείς είμαστε κάθετοι. Δεν πρέπει κανένας γονέας να βάζει το χέρι στην τσέπη» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντούμος. Η συρρικνωμένη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων έχει μετατρέψει τα αναλώσιμα σε είδος προς εξαφάνιση, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών στην Ξάνθη που φτάνουν στο σημείο να “τσακώνονται” για τους μαρκαδόρους στους πίνακες. 

Μηδενικοί διορισμοί… 
Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου ένα από τα φλέγοντα προβλήματα των δημοτικών σχολείων της περιοχής είναι τα κενά εκπαιδευτικών, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας νέος διορισμός. 

«Ήδη από τον Ιούνιο ακούμε τον Υπουργό να λέει πως το Σεπτέμβριο όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους. Φτάσαμε Σεπτέμβρη και αυτό φυσικά δεν έχει συμβεί» τονίζει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου, εξηγώντας πως «υπήρχε ένας πρόχειρος σχεδιασμός και αυτό φάνηκε από τις υπηρεσιακές μεταβολές. Σήμερα συνάδελφοι παντρεμένοι με παιδιά βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα και όπως είναι φυσικό κινδυνεύουν να κλείσουν τα σπίτια τους». 

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Ντούμος, κατά έναν περίεργο τρόπο ενώ υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Ξάνθης από την πλευρά του το Υπουργείο κάνει λόγο για πλεονάζων προσωπικό. «Υπάρχουν κενά 28 δασκάλων, 17 νηπιαγωγών και 17 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων» προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις ειδικότητες, θα γίνουν ενστάσεις στις αποσπάσεις και η όλη διαδικασία δεν νομίζω ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβρη. Ουσιαστικά καταργείται το δημόσιο σχολείο με όλα αυτά που συντελούνται».

Στους δρόμους και οι δάσκαλοι 
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δάσκαλοι και καθηγητές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες ωστόσο από πλευράς της Κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν ως υποκινούμενες από πολιτικούς κύκλους της αντιπολίτευσης. 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τους εκπαιδευτικού απέναντι στην κοινωνία. Με προσβάλει το ότι λένε πως είναι υποκινούμενη η απεργία, υποκινητής μας είναι τα προβλήματα όλων μας» επισημαίνει ο κ. Ντούμος, εξηγώντας πως υπάρχει προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να παρουσιαστούν οι κινητοποιήσεις ως αντικοινωνικές. 

«Πρέπει να υπάρξει συμπόρευση με όλους τους κλάδους γιατί δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Η κατάσταση είναι τραγική» προσθέτει ο ίδιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια