GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύντομη περιοδεία σε επιλεγμένα σημεία των Νομών Ξάνθης, Καβάλας και Κομοτηνής πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ...

Σύντομη περιοδεία σε επιλεγμένα σημεία των Νομών Ξάνθης, Καβάλας και Κομοτηνής πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδη, τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέκο Οφίδη Αλέκος και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο.  

Επιθεώρηση αρδευτικό και γεωθερμικό! 
Νωρίς το πρωί ο κ. Υπουργός μετέβη στο εργοτάξιο του αρδευτικού δικτύου του Νέστου καθώς και στο γεωθερμικό πεδίο του δήμου Νέστου, η υλοποίηση του οποίου έχει ξεκινήσει εδώ και έναν περίπου μήνα. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα αγροτικών υποδομών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Καβάλα και τα οποία αποτελούν χρόνια αίτημα των τοπικών κοινωνίων. 

«Στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας το νερό είναι ο πιο σημαντικός και πολύτιμος φυσικός πόρος για τη γεωργία μας. Οι διαφαινόμενες επιπτώσεις, τόσο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, όσο και στην κατανομή τους στις διάφορες εποχές του έτους, ως αποτέλεσμα των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών, θα οξύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με το νερό άρδευσης. Στην όξυνση αυτή θα συμβάλλει η διαρκής αύξηση της χρήσης του νερού για ύδρευση των αστικών κέντρων, σε βάρος φυσικά του αρδευτικού νερού» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που κατασκευάζεται από το Υπουργείο και θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Με  την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου  εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και περισσότεροι από 2.000 αγρότες θα ωφεληθούν για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες. Πρόκειται για σημαντικές καλλιέργειες με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά και υψηλό εισόδημα για τον αγρότη και σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία όλης της χώρας.

Τα σπαράγγια και τα υπόλοιπα κηπευτικά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα για την κονσερβοποιία, τα δέντρα και οι ακτινιδιές είναι ενδεικτικές των καλλιεργειών που θα υποστηριχθούν με την ολοκλήρωση του έργου του Νέστου».

Στο γεωθερμικό του Ερασμίου στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη  ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε  τη Ζώνη Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας με αξιοποίηση γεωθερμίας που υλοποιείται στο Εράσμιο από την εταιρία «Πλαστικά Θράκης» σε συνεργασία με την «Έλαστρον Αγροτική». 

Η επένδυση υλοποιείται σε δύο εκτάσεις των 225 στρ. η κάθε μία, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί μέσω Δημοπρασίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου-Μαγγάνων χαμηλής ενθαλπίας. Οι εταιρείες αναπτύσσουν κατ’ αρχάς θερμοκήπια 43 στρεμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ, με προοπτική επέκτασης στα 200 στρέμματα.
Οι επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και μάλιστα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό σχεδόν 60%, ενώ στόχος είναι η πρώτη φύτευση να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2014 με προοπτική συγκομιδής κατά τον προσεχή Απρίλιο.

«Δημιουργούμε σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την πιο μεγάλη Ζώνη Αξιοποίησης της Γεωθερμίας για τη Γεωργική Παραγωγή. Δημιουργούμε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως  γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου κ.ά. Στα σύνορα με τη Βαλκανική ενδοχώρα δίπλα στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, παράγουμε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμων κηπευτικών για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, εξηγώντας πως «το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία (πετρέλαιο, βενζίνη, ρεύμα, αλλά και παραγόμενων από το πετρέλαιο ή με πετρέλαιο, προϊόντων όπως πλαστικά, φυτοφάρμακα και λιπάσματα) είναι ακριβό και αποτελεί διαρθρωτική αδυναμία για τη γεωργία. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων (π.χ. θερμά ιαματικά λουτρά). Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών. Να μια ακόμα ευκαιρία που αξιοποιούμε, η οποία αποδεικνύει ότι η γεωργία γίνεται ξανά πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας».

Στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας στην Κομοτηνή
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης, που παράγει τη μπίρα «Βεργίνα», αλλά και το καινοτόμο προϊόν, τσάι “Tuvunu”. 

 «Αξιοποιείται ένας γιγάντιος χώρος του τόπου μας, όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του. Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε κάτι, από έναν πλούτο που είναι στην επιφάνεια της γης και όχι μόνο στα έγκατά της, όπως είναι τα πετρέλαια και τα αέρια. Το παγωμένο τσάι κάνει 200 δολάρια το βαρέλι. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα «πετρέλαια» που έχουμε πάνω στη γη. Μέντα, χαμομήλι, δυόσμος, λουίζα, τσάι του βουνού» τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια