GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Εθνικό Κέντρο Αυτοδιοίκησης εκπαιδεύει τους «διαθέσιμους»

Προγράμματα επιμόρφωσης σε όσους εντάσσονται στην κινητικότητα Στα …θρανία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε...

Προγράμματα επιμόρφωσης σε όσους εντάσσονται στην κινητικότητα

Στα …θρανία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση και ειδική επιμόρφωση καλούνται να καθίσουν δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  επισημαίνει ότι επιδιώκει, μέσω των προγραμμάτων επιμόρφωσης, να ενισχυθούν τα προσόντα και οι γνώσεις των υπάλληλοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, «ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους».

Μάλιστα, διευκρινίζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης είναι προαιρετική για τους υπαλλήλους και «ουδεμία έννομη συνέπεια έχει για την τοποθέτηση τους στους φορείς υποδοχής».

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στο ΕΚΔΔΑ, επεσήμανε : «Το πρόγραμμα της κινητικότητας αποτελεί το εργαλείο με το οποίο πραγματοποιείται η ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα. Είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του έμπειρου και ικανού στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει η Δημόσια Διοίκηση. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα βοηθήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να ενισχύσουν τα προσόντα και τις γνώσεις τους, ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Το ΕΚΔΔΑ έχει αποδείξει, ως ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, ότι μπορεί να επιτελέσει και αυτή την αποστολή».

Τα προγράμματα οργανώνονται από το ΕΚΔΔΑ και  έχουν σχεδιαστεί ώστε να υλοποιηθούν άλλα κατά τη φάση της αναζήτησης νέων οργανικών θέσεων από τα στελέχη που είναι σε καθεστώς κινητικότητας και άλλα μετά την τοποθέτηση των στελεχών σε νέες οργανικές θέσεις, σύμφωνα με Το Βήμα. 

Στην πρώτη κατηγορία επιμορφωτικών προγραμμάτων εντάσσονται ταχύρρυθμες επιμορφωτικές δράσεις, που αφορούν την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, θέματα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πολιτών κλπ.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα της δεύτερης κατηγορίας (μετά την τοποθέτηση των στελεχών σε νέες οργανικές θέσεις) θα διαμορφωθούν σε συνεργασία των φορέων υποδοχής των στελεχών με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και με βάση το προφίλ των θέσεων που θα καταλάβουν οι υπάλληλοι.

Όλα αυτά είναι δυνατό να υλοποιηθούν με συμβατικό τρόπο (σε παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια), καθώς επίσης και με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

Ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος (Αριθμ. Πρωτ.:ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.4.1/10/οικ. 25699 -23.9.2013), την οποία υπογράφει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, και δίνονται αναλυτικά οδηγίες για την προώθηση της επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας.   

«Στόχος μας είναι οι υπάλληλοι που εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις επιμορφωτικές δράσεις του ΕΚΔΔΑ, για να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους», υπογράμμισε από την πλευρά της  κυρία, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στη φάση της τοποθέτησής τους σε νέες θέσεις παρέχεται εξειδικευμένη επιμόρφωση, έτσι ώστε να υπάρξει όφελος, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την υπηρεσία. Το ΕΚΔΔΑ που διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, καλείται να ανταποκριθεί στην εξαιρετικά σημαντική φάση της μεταρρύθμισης του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια