GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αλλαγές επί αλλαγών στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επιβαρύνσεις-μαμούθ στα οικόπεδα-φιλέτα

Σημαντικές ελαφρύνσεις στους μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων και επιβαρύνσεις- μαμούθ έως 400% από το αρχικό σενάριο, στους ιδιοκτήτες οικοπέδων...

Σημαντικές ελαφρύνσεις στους μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων και επιβαρύνσεις- μαμούθ έως 400% από το αρχικό σενάριο, στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που χαρακτηρίζονται «φιλέτα», φέρνει το επικαιροποιημένο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, το οποίο παραδόθηκε στα κόμματα για διαβούλευση, πριν από τη τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το δείκτη εισπραξιμότητας, όπου θα κριθεί και το ύψος των φόρων που θα πρέπει να βεβαιωθούν.

Ειδικότερα, ο υπολογισμός φόρου στα οικόπεδα θα γίνεται με 25 αντί 20 κλιμάκια, με μείωση των συντελεστών στα πρώτα 10 κλιμάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στα οικόπεδα με Μοναδιαία Αξία έως 20 ευρώ, καθώς αντί ενός κλιμακίου, προβλέπονται πλέον 5 ειδικά κλιμάκια. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι πρώτος συντελεστής κατεβαίνει στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία οικοπέδου 0,01- 2 ευρώ/τ.μ., ο δεύτερος συντελεστής είναι 0,07 ευρώ για μοναδιαία αξία 2- 4 ευρώ/ τ.μ., ο τρίτος συντελεστής είναι 0,15 ευρώ για μοναδιαία αξία 4- 6 ευρώ/τ.μ., ο τέταρτος συντελεστής είναι 0,25 για μοναδιαία αξία 6- 10 ευρώ/ τ.μ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για ένα οικόπεδο 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 10 ευρώ; Ενώ ο Φόρος υπολογιζόταν στα 80 ευρώ, πλέον περιορίζεται στα 50 ευρώ.

Αντιθέτως, το νέο σχέδιο προβλέπει αύξηση συντελεστών από το 11ο έως το 25ο κλιμάκιο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος ανώτατος συντελεστής είναι πολλαπλάσιος των 4 ευρώ/τ.μ. που ήταν ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής, καθώς η εισήγηση προς τα κόμματα είναι ο συντελεστής να φτάσει στα 20 ευρώ/τ.μ., προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση της φορολογίας στα μικρής αξίας οικόπεδα. Έτσι για οικόπεδο 300 τ.μ. μοναδιαίας αξίας άνω των 5.000 ευρώ, ο φόρος πλέον διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ αντί 1.200 ευρώ με τη προηγούμενη κλίμακα!

Για τα αγροτεμάχια, η μοναδική- μέχρι νεωτέρας- παρέμβαση αφορά στον Συντελεστή Πρόσοψης, ο οποίος σύμφωνα με το προηγούμενο σενάριο ήταν 1,2 για όλα τα εκτός σχεδίου γήπεδα. Το νέο σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση του εν λόγω Συντελεστή και συγκεκριμένα 1,2 για εθνική οδό, 1,1 για επαρχιακή οδό και 1 για αγροτική οδό.

Το σημαντικότερο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συντελεστής Πρόσοψης θα εφαρμόζεται μόνο εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη και όχι απλώς πρόσβαση σε οδό. Παρά τις αντιδράσεις, το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο Συντελεστή Κατοικίας, που παραμένει 5 και επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια με κτίσμα, το οποίο δεν αποτελεί τη μοναδική κατοικία του φορολογούμενου. Όσον αφορά, δε, στις απαλλαγές και στις εξαιρέσεις, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ισχύσουν όσα ισχύουν και τώρα αναφορικά με τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανέργους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των κατοικιών, απ' όπου υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το 53% του Ενιαίου Φόρου, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1,5 δισ ευρώ από το σύνολο των 2,9 δισ ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια