GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες περιμένουν νίκη της ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε κεφάλι στη νέα δημοσκόπηση της Public Issue, αλλά η παράσταση νίκης παραμένει υπέρ της ΝΔ, την ώρα που ο...

Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε κεφάλι στη νέα δημοσκόπηση της Public Issue, αλλά η παράσταση νίκης παραμένει υπέρ της ΝΔ, την ώρα που οι πολίτες απορρίπτουν και τις δύο βασικές προτάσεις διακυβέρνησης.

Το νέο «Βαρόμετρο» της Public Issue για τον Σκάι, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-10 Σεπτεμβρίου, καταγράφει και πάλι ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό.

Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, η εκλογική επιρροή των κομμάτων εκτιμάται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά του Ιουλίου):

    ΣΥΡΙΖΑ 29% (27,5%)
    Νέα Δημοκρατία 28% (28,5%)
    Χρυσή Αυγή 13% (11%)
    ΠΑΣΟΚ 7% (8%)
    ΚΚΕ 6,5% (7%)
    ΑΝΕΛ 5,5% (7%)
    ΔΗΜΑΡ 2,5% (3%)
    Λοιπά 8,5% (8%)

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 60%, αν και 57% θεωρεί ότι είναι μάλλον αναπόφευκτο. Σε μία τέτοια περίπτωση το 46% θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει την πρώτη θέση (μείωση κατά 7% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο), ενώ 40% «βλέπει» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση 6%).

Η πλειοψηφία των πολιτών όλο και περισσότερο απορρίπτει τις σημερινές προτάσεις διακυβέρνησης, αφού το 45% (από 39% τον Ιούλιο) θεωρεί ότι ούτε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ούτε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλά τα προβλήματα της χώρας. Τη σημερινή κατάσταση στηρίζει το 28% (έναντι 34%) ενώ την έλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία ζητά σταθερά το 23%.

Ο Σαμαράς έχασε δύο μονάδες από τον Μάιο αλλά προηγείται πάντα στη δημοτικότητα με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής αφού παρέμεινε στο 36%, ενώ ο Φώτης Κουβέλης έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση με 33%.

Μεγαλύτερη βουτιά, έξι μονάδων, έκανε ο πρωθυπουργός ως ο καταλληλότερος για την θέση, αφού συμφωνεί πλέον μόνο το 35%, ενώ 31% (+1%) θα προτιμούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και 32% (+5%) απορρίπτει και τους δύο.

Σε άλλες ερωτήσεις οι συμμετέχοντες έκαναν σαφές ότι αναμένουν «δύσκολες ημέρες» και το επόμενο διάστημα, καθώς:

    74% πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση
    46% εκτιμά ότι η Ελλάδα διεθνώς έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο έτος, από 40% τον Ιούνιο
    81% αναμένει μπαράζ απεργιών τους επόμενους 2-3 μήνες, έναντι 88% πέρυσι τον ίδιο μήνα
    72% δηλώνει ότι «περνάει δύσκολα» με το σημερινό του προσωπικό εισόδημα, έναντι 71% πέρυσι και 69% τον Ιούλιο
    54% αναμένει ότι οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά είδη θα αυξηθούν, έναντι 62% πέρυσι
    76% τάσσεται κατά των προβλέψεων του Μνημονίου (έναντι 68%), ενώ υπέρ είναι μόλις 15% (από 21%)

Το 55%, δηλαδή η πλειοψηφία, έχει πλέον αρνητική γνώμη για την ΕΕ, έναντι 44% που διατηρεί την θετική του άποψη. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο οι θετικές γνώμες υπερίσχυαν με 52% των αρνητικών που ήταν 44%.

Οριακά διατηρεί την πλειοψηφία η θετική γνώμη για το ευρώ με 51% έναντι 47%. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η υπεροχή της θετικής άποψης ήταν σαφέστατη, με 67% έναντι 31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια