GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατακεραυνώνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ Ξάνθης

-Με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Σταθάκη και τις δηλώσεις του στην Ξάνθη Με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Σταθάκη στην Ξάνθη, στελέχους του...

-Με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Σταθάκη και τις δηλώσεις του στην Ξάνθη

Με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Σταθάκη στην Ξάνθη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του Κόμματος του, για την Αναδιανομή φορολογικών βαρών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το ΚΚΕ Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής:

► Για την αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Η μοναδική άμεση μείωση των φορολογικών βαρών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Προσπαθεί να παρουσιάσει αυτήν την πολιτική ως φιλολαϊκή. Όμως, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι πρόκειται για μεταβολή στη φορολογική διάρθρωση στην οποία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει το σύστημα ανεξάρτητα από προθέσεις, απλά και μόνο γιατί τα συγκεκριμένα στρώματα του πληθυσμού δεν μπορούν να καταβάλλουν άμεσους φόρους. Άλλωστε και η συγκυβέρνηση προωθεί αντίστοιχες μεταβολές στο όνομα της «εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας» συγκεκριμένων στρωμάτων του πληθυσμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι το χαμηλό επίπεδο δημοσίων εσόδων, που οδηγεί στην «ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους» και στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σερβίρει το περιεχόμενο υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, αξιοποιώντας ως περιτύλιγμα μια τάχα ριζοσπαστική πρότασή του για «αύξηση των εσόδων μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου», και την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά προπαγανδίζει ότι το φορολογικό του πρόγραμμα προτείνει τη αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, στο μέσο όρο της ΕΕ. Την ίδια όμως στιγμή, αποδεικνύοντας τα προσόντα του ως άξιο διαχειριστής της εξουσίας των μονοπωλίων αναφέρει με σαφήνεια ότι «κάθε αλλαγή στο επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του φορολογικού ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής της χώρας». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις όσο η φορολογία στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλή. Άρα άνθρακες ο θησαυρός...

Για τα λαϊκά στρώματα που δεν είναι απολύτως εξαθλιωμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει συνέχιση της φοροεπιδρομής. Το φορολογικό πρόγραμμά του δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «αναδιανομή της φτώχειας» ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, συνέχιση της φοροεπιδρομής και αύξηση των φόρων σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που τα εισοδήματά τους δεν έχουν ακόμα καταρρεύσει, μια φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνοντας και την αγροτική γη.

Σήμερα το «επικίνδυνο» δεν έγκειται, όπως αναφέρουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην «αντίληψη από μια γενιά πολιτών ότι η μη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων είναι νόμιμη». Αντίθετα, επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί την αυταπάτη για δίκαιη φορολογία των εργαζόμενων μέσα στον καπιταλισμό, για ένα δικαιότερο καπιταλισμό.

► Για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά δέσμη μέτρων για τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κι εδώ έχουμε πλήρης ταύτιση με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά τον Μάη του ’12 λίγο πριν τις εκλογές, και το «παραγωγικό μοντέλο» της ΝΔ και η ταύτιση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη η κυβέρνηση, η ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης με το οποίο θέλει να την προωθήσει ο καθένας, είναι τα μονοπώλια και οι επενδύσεις τους. 

Για να γίνουν όμως αυτές πρέπει να υπάρχει κέρδος και μάλιστα γρήγορο. Οι τομείς που επιλέγονται για ανάπτυξη από την ΕΕ και τα κόμματα της διαχείρισης, δίνουν δυνατότητες για κερδοφορία στα μονοπώλια, με τις εξής όμως προϋποθέσεις: Να συνδράμει το κράτος με χρήμα και νέα προνόμια και να διαθέσει κρατικές υποδομές και τομείς στρατηγικής σημασίας στο κεφάλαιο. 

Έτσι θα έρθουν οι επενδύσεις στους συγκεκριμένους τομείς, που έχουν επιλεγεί για να γίνει ανάπτυξη. Μονοπωλιακό κέρδος, όμως, σημαίνει υποτίμηση της εργατικής δύναμης. Σημαίνει ακόμα ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση τις κάνει βγάζοντας στο σφυρί τα πάντα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του ο λαός, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση που θα έχει για πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν επενδύσεις εκεί που τους συμφέρει. Εκεί που το κέρδος είναι εξασφαλισμένο, χωρίς να παίρνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας. Οι του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως θα αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή πρώτων υλών για την παρασκευή τροφίμων, αλλά και τροφών για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Για ποιον θα αναπτυχθεί η γεωργία; Μήπως για το φτωχό αγρότη, ο οποίος με τους νόμους της ΕΕ και του κράτους έχει πεταχτεί βίαια από τη γη του; Προφανώς όχι. Θα αναπτυχθεί για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα και οι οποίες, μαζί με τα μονοπώλια στον κλάδο των τροφίμων, ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της παραγωγής προϊόντων με βάση τη γεωργία και την κτηνοτροφία στη χώρα μας. Η οποία, συν τοις άλλοις, υπόκειται στους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις της ΕΕ. Από την ανάπτυξη που προπαγανδίζουν κανένα όφελος δεν θα έχει ο λαός. Συμφέρον δικό του είναι να ορίζει αυτός τι και πόσο θα παραχθεί, με βάση τις πραγματικές του ανάγκες. Για να γίνει αυτό πρέπει να αφαιρέσει από τα μονοπώλια την εξουσία, να κάνει δικά του τα μέσα παραγωγής.

Ο δρόμος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής ΕΕ - μονοπωλίων. Σε μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, γερά στερεωμένη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε τόπο κατοικίας, με αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό που με αφετηρία ένα πραγματικά ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο και απαιτώντας μεταξύ άλλων ως άμεσα μέτρα ανακούφισης, τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% για διανεμόμενα και μη κέρδη, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αφορολόγητο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατάργηση όλων των χαρατσιών, θα οργανώνει την πάλη με κατεύθυνση την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους, για την κάλυψη των αναγκών τους. Ο δρόμος της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με εργατικό έλεγχο, ο δρόμος της εργατικής λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια