GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα έξι κριτήρια για να βγείτε στη σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα [λίστα]

Με μόλις 100 ημέρες να μένουν μέχρι το πέρας της προθεσμίας για την εξαγορά πλασματικών ετών για να αποφύγουν οι ασφαλισμένοι την αύξηση...

Με μόλις 100 ημέρες να μένουν μέχρι το πέρας της προθεσμίας για την εξαγορά πλασματικών ετών για να αποφύγουν οι ασφαλισμένοι την αύξηση του ορίου ηλικίας και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης, έξι κριτήρια διευκολύνουν τους δικαιούχους για να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του 2010.

Στους κερδισμένους οι οποίοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με τις παλαιότερες διατάξεις, είναι όσοι μέχρι το τέλος του 2010 συμπληρώνουν με πλασματικά έτη 35ετία, οι μητέρες ανηλίκων που αγγίζουν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αναφέρει το Εθνος.

Συγκεκριμένα, οι πλασματικοί χρόνοι οι οποίοι αναγνωρίζονται για θεμελίωση δικαιώματος με τις διατάξεις του 2010, είναι οι ακόλουθοι:
    
Πλασματικός χρόνος τέκνων: Σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αρμο0διότητας του Υπουργείου Εργασίας εκτός του ΟΓΑ, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου από τα τέκνα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010. Ετσι, στις μητέρες για παιδιά που αποκτούν μετά την 1/1200, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης 300 ημερών ασφάλισης για ένα παιδί, 600 ημερών ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, με την μητέρα να μπορεί να αναγνωρίσει συνολικά μέχρι 5 χρόνια. Τα ίδια ισχύουν και για τους πατέρες, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα ασφαλισμένη θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα διευκρινίζει ότι δεν θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος.
    
Στρατιωτική θητεία: Η στρατιωτική θητεία, μπορεί να αναγνωριστεί με καταβολή εισφοράς και αντιστοιχεί σε 30 ημέρες τον μήνα, με τον εργαζόμενο να μπορεί όποτε ο ίδιος θέλει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του. Ωστόσο, όταν γίνεται η αναγνώριση με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης το 2010, ο εργαζόμενος απαιτείται να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και να έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης. Η εισφορά που πρέπει να καταβληθεί κάθε μήνα, αγγίζει το 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση.
    
Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι και 200 ημέρες: Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται. Ο εν λόγω χρόνος είναι δωρεάν και χρησιμοποιείται με την προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ την στιγμή της αίτησης για σύνταξη.
    
Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι και 200 ημέρες: Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης από τον ασφαλιστικό φορέα, λόγω ασθένειας όπως π.χ. Η περίοδος μετά από κάποιο ατύχημα το οποίο ει χαρακτηριστεί εργατικό. Η χρήση του χρόνου ασθενείας, είναι δυνατή εφόσον απέχει μέχρι και 10 χρόνια από την αίτηση συνταξιοδότησης.
    
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και δύο έτη: Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας, αναγνωρίζεται με αίτηση για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού της εισφοράς του εργοδότη και ενός ασφαλισμένου οικείου φορέα, καθώς και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτηση.
    
Ο χρόνος γονικής άδεια ανατροφής παιδιών: Ο χρόνος εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορά, ενώ ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το 25πλασιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια