GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στα όρια της επιβίωσης 7.000 μικρομεσαία ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα

Μπορεί εφέτος να υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα θα ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια, ωστόσο ο ελληνικός τουρισ...

Μπορεί εφέτος να υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα θα ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια, ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα 6.000 έως 7.000 ξενοδοχείων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, από τα 9.500 που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, παρά την «ευημερία του αριθμού αφίξεων τουριστών».

«Το κόστος λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης πλέον είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω της επιπρόσθετης φορολογίας, με αποκορύφωση τον ΦΑΠ και το χαράτσι», από το οποίο έχουν εξαιρεθεί αρκετοί όλλοι κλάδοι της οικονομίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ξενοδόχος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος στηλιτεύει την πολιτική των τραπεζών για υψηλά επιτόκια, σε έναν κλάδο που διαθέτει που, όπως λέει, τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Στις παράπλευρες απώλειες των εσόδων των καταλυμάτων εντάσσονται και οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων που όχι μόνο δεν προσφέρουν κάποια υπηρεσία στους ξένους επισκέπτες, αλλά επιβαρύνουν τη διαμονή με ένα σημαντικό κόστος, όπως υποστηρίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι η συνεχώς μειούμενη κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων επισκεπτών, σημειώνουν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.

Τα έσοδα εφέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 10,5 δισ. ευρώ, περίπου, ωστόσο αυτά θα επιτευχθούν με 17 εκατομμύρια αφίξεις, όταν τα ίδια έσοδα το 2008 επιτεύχθηκαν με 12 εκατομμύρια αφίξεις.

Η κατάσταση για τα καταλύματα που βασίζονται στον Έλληνα τουρίστα και την καταναλωτική του δαπάνη, παραμένει όπως και πέρυσι πολύ ζοφερή, απόρροια της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σοβαρά προβλήματα υφίστανται από τη σχέση με τους tour operators, καθώς έχουν μειώσει από 50% σε 25% τις προκαταβολές τους για τις κρατήσεις (early booking), ενώ πληρώνουν τα ξενοδοχεία έως και 90 ημέρες μετά τη διαμονή.

Όπως τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος, αυτή η κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ταμειακή ρευστότητα των ξενοδοχείων.

Τα χαράτσια, το πάγωμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, το κόστος της γραφειοκρατίας από την αναδιάρθρωση των περιφερειακών γραφείων του ΕΟΤ, συνθέτουν μια εικόνα διόλου κολακευτική για τον κλάδο, επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια