GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κτηνοτροφική υπερδύναμη η Ξάνθη – Παράγει 5.000 τόνους γάλα τον μήνα!

-Αριθμεί τους περισσότερους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ -Παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος της περιοχής, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑ...

-Αριθμεί τους περισσότερους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ
-Παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος της περιοχής, σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ

Σε κτηνοτροφική “υπερδύναμη” της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει εξελιχθεί η Ξάνθη, που αριθμεί τους περισσότερους κτηνοτρόφους και παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων για τις παραδόσεις γάλακτος και τον αριθμό των παραγωγών ανά νομό και μήνα που διατηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος ο αριθμός των παραγωγών κυμαίνεται στους 300, ενώ η μηνιαία παραγωγή αγελαδινού γάλακτος για τον Νομό ξεπερνά τις 5.000 τόνους. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Ξάνθη παρέδωσε περισσότερους από 30.000 τόνους αγελαδινό γάλα, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η ποσότητα του πρόβιου γάλακτος που παρέδωσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 οι παραδόσεις σε αγελαδινό και πρόβιο άγγιζαν τις 70.000 τόνους στον Νομό. 

Πιο συγκεκριμένα, όσο αναφορά το αγελαδινό γάλα, τον Ιανουάριο του 2013 οι κτηνοτρόφοι ανέρχονταν σε 305 και η παραγωγή γάλακτος σε 5.071 τόνοι. Το ίδιο διάστημα οι κτηνοτρόφοι σε Ροδόπη, Έβρο, Καβάλα και Δράμα ανέρχονταν σε 46, 46, 21 και 63 αντιστοίχως με την παραγωγή να μην ξεπερνά σε κανέναν νομό τις 1.600 τόνους. 

Τον Φεβρουάριο η Ξάνθη αριθμούσε 305 κτηνοτρόφους και τον Μάρτιο 303, παράγοντας 4.771 και 5.399 τόνους γάλακτος αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Νομοί της Περιφέρειας ΑΜΘ ακολουθούσαν από μακριά, με τον Έβρο να διατηρεί τη δεύτερη θέση με 47 και 44 κτηνοτρόφους τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και παράγοντας 1.344 και 1.462 τόνους γάλακτος αντιστοίχως. 

Ο Απρίλιος βρίσκει την Ξάνθη με 298 παραγωγούς και 5.138 τόνους γάλακτος, τη στιγμή που η γειτονική Καβαλά αριθμούσε 19 κτηνοτρόφους με 668 τόνους γάλακτος παραγωγή. Τον Μάιο οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης φτάνουν και πάλι τους 300 παράγοντας 5.084 τόνους γάλα, ενώ τον Ιούλιο η παραγωγή άγγιξε 4.548 τόνους και οι κτηνοτρόφοι ανέρχονταν σε 299. 

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Ελληνικό γάλα με Ελληνικό Σήμα
Ελληνικό Σήμα θα φέρουν οι συσκευασίες γάλακτος που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που θα ισχύουν ανά προϊόν, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της ΕΕ ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται, αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελληνικότητα του γάλακτος που αγοράζει χάρη στο Ελληνικό Σήμα.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.

4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.

5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια