GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πάνω από 30% τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα 30% τα προβληματικά

Άνω του 30% εκτιμάται σήμερα ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων, ενώ αν περιληφθούν τα προβληματικά δάνεια ...

Άνω του 30% εκτιμάται σήμερα ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων, ενώ αν περιληφθούν τα προβληματικά δάνεια το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται.

Η αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις των μισθών και οι αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών οδηγούν σε διαρκή ανοδική πορεία του δείκτη των καθυστερούμενων δανείων.

Η ανησυχητική άνοδος των «κόκκινων» δανείων είναι εμφανής και από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου των τραπεζών, από τις οποίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο δείκτης καθυστερήσεων προσέγγισε το 30%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό καθυστερούμενων δανείων ανά τράπεζα, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του α' εξαμήνου του 2013, ανήλθε σε 25,4% για την Εθνική, σε 26,4% για τη Eurobank, σε 33% για την Πειραιώς και σε 33,5% για την Alpha Bank.

Σε αυτά, εάν προστεθούν και τα δάνεια που είναι ρυθμισμένα και αυτά που υπάρχει καθυστέρηση αποπληρωμών των δόσεων, αλλά που δεν ξεπερνούν τις 90 ημέρες, τότε το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται.

Αποπληρωμή
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα ωθήσει τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε κανονική εξυπηρέτηση των δόσεών τους για τα δάνειά τους. Ωστόσο, κρίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλών δανείων αντιστοιχεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων καλείται να αποτυπώσει στη μελέτη της η BlackRock με τα stress tests που θα διενεργηθούν με το δυσμενέστερο οικονομικό σενάριο για τα επόμενα 3 έτη.

Επιπλέον, η BlackRock θα προτείνει ενιαία αντιμετώπιση των «κόκκινων» και προβληματικών δανείων από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις αρχές του επόμενου έτους, μεταβάλλοντας και το πλαίσιο σχέσεων με τους δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια