GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ρέει άφθονο το χρήμα στο Επιμελητήριο Ξάνθης! (+AUDIO)

-Σχεδόν 60.000 ευρώ στους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου από ευρωπαϊκούς πόρους…. για υπηρεσίες εντός ωραρίου!  -Με αιχμές κατά του Απ. ...

-Σχεδόν 60.000 ευρώ στους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου από ευρωπαϊκούς πόρους…. για υπηρεσίες εντός ωραρίου! 
-Με αιχμές κατά του Απ. Αγκόρτσα ο απολογισμός του προγράμματος Recultivatur στο ΕΒΕΞ 

Στον έως τώρα επιγραμματικό απολογισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος Recultivatur στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο Ξάνθης προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου η υπεύθυνη υπάλληλος του ΕΒΕΞ για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κα. Ανθή Παναγίωτου. 

Μάλιστα, λίγο πριν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης επιτέθηκε φραστικά στον απόντα από τη συνεδρίαση μέλος της διοίκησης κ. Απόστολο Αγκόρτσα, ο οποίος είχε ζητήσει στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου να προχωρήσει στον απολογισμό του συγκεκριμένου προγράμματος η διοικούσα του ΕΒΕΞ. «Δεν μπορεί από τη μια να ζητά να γίνει ο απολογισμός και από την άλλη να μην είναι εδώ. Αυτό είναι ξεφτίλα και θα βγαίνει πάλι στα ραδιόφωνα αύριο να μας κατηγορεί» ανέφερε ο ίδιος, με τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου να απαντά σε έντονο ύφος πως «δεν μπορείτε ερήμην κάποιου να λέτε το πώς θα αντιδράσει. Αυτό είναι απαράδεκτο». Οι τόνοι ανέβηκαν για λίγα λεπτά ανάμεσα στους δύο άνδρες, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμισαν γρήγορα και η κα Παναγίωτου προχώρησε στην παρουσίαση των έως τώρα δράσεων και δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Απορροφήθηκαν 160.000 ευρώ! 
Παρά το γεγονός πως δημοσίως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Αγκόρτσα ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περίπου 70.000 ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κα Παναγίωτου σημείωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως συνολικά έχουν απορροφηθεί 161.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το ΕΒΕΞ ανέρχεται σε 270.000 ευρώ. 

Μάλιστα η ίδια αναλύοντας το που έχουν κατανεμηθεί τα συγκεκριμένα χρήματα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του 2012 δαπανήθηκαν περίπου 74.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.000 ευρώ αποδόθηκαν στους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου, για υπηρεσίες που προσέφεραν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους! Απορίας άξιο ωστόσο το γεγονός πως εφόσον η εργασία που προσέφεραν οι υπάλληλοι πραγματοποιήθηκε εντός κανονικού ωραρίου ποιος ο λόγος να τους καταβληθούν επιπλέον χρήματα.(!) Συνεχίζοντας την ανάλυση των δαπανών η κα Παναγίωτου σημείωσε πως η ίδια έλαβε το ίδιο χρονικό διάστημα κάτι παραπάνω από 15.000 ευρώ, πλέον της συμβατικής της αμοιβής από το Ε.Β.Ε. Ξάνθης, ενώ ένα ποσό 17.000 ευρώ κάλυψε διάφορες και λοιπές δαπάνες του προγράμματος. 
Από τις αρχές του 2013 μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου το Επιμελητήριο έχει απορροφήσει άλλες 87.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 31.000 αφορούν διάφορες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι 18.600 ευρώ αποδόθηκαν στους εργαζόμενους του ΕΒΕΞ για υπηρεσίες εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους, ενώ ένα ποσό της τάξης των 12.000 ευρώ έλαβε για την προσωπική της εργασία η κα. Παναγίωτου. 

Το πολυσυζητημένο συνέδριο του Επιμελητηρίου κόστισε κάτι παραπάνω από 25.000 ευρώ, χρήματα που δαπανήθηκαν για την αποπληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων και του κόστους μεταφοράς των συνέδρων, τη διαμονή τους, διάφορα αναλώσιμα και έξοδα για τη διοργάνωση της διημερίδας. Ωστόσο όπως είναι γνωστό, για το συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο κόστισε όπως προκύπτει και από την ανάλυση των δαπανών αρκετές χιλιάδες ευρώ, παραμένει αμφίβολο μέχρι και σήμερα το ανταποδοτικό τους όφελος για την τοπική αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς οι διοργανωτές του αναλώθηκαν στην ακολουθία μιας πεπατημένης, η οποία έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως δεν προσφέρει οφέλη στον τουρισμό της περιοχής, πάρα μόνο στους άμεσα ….εμπλεκόμενους.  

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, για ποιόν λόγο καταβάλλονται χρήματα σε εργαζόμενους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου εργασίας τους απασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παράλληλα με την προσφερόμενη εργασία των ανθρώπων του καθ’ ύλην αρμόδιου τμήματος του επιμελητηρίου. Ενδεχομένως θα έπρεπε η όποια εργασία τους να λάβει χώρα σε ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου τους ή εφόσον πραγματοποιείται εντός αυτού να μην τους καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή. 

Εντύπωση προκάλεσε και η στάση της αντιπολίτευσης η οποία παρακολουθούσε σιωπηλή την απαρίθμηση και εκφώνηση των αριθμών για τις εκτελεσθείσες δαπάνες του προγράμματος, χωρίς φυσικά να θέσει τα εύλογα ερωτήματα που ανέκυψαν από όλη αυτή την σύντομη διαδικασία. 

Παράλληλα, εφόσον τα χρήματα που απορροφήθηκαν από το Επιμελητήριο Ξάνθης προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και έχουν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο καταβολής, θα πρέπει να υπάρξει απολογισμός της ανταποδοτικότητας της κάθε δαπάνης αλλά και μεμονωμένα της κάθε δράσης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη πως δεν δαπανώνται χρήματα απλώς για την  απορρόφηση των εγκεκριμένων χρημάτων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά όσα τελικά χρήματα δαπανώνται να αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια