GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καθυστερούν σημαντικά οι επιστροφές ΦΠΑ στους επιχειρηματίες της ΑΜΘ!

-Εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου μόλις 1 στους δέκα δικαιούχους έλαβε επιστροφή  -159 αιτήσεις επισ...

-Εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου μόλις 1 στους δέκα δικαιούχους έλαβε επιστροφή 
-159 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ εκκρεμούν στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας 

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αν και από το Μάρτιο το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει και πλέον προβλέπονται  διαδικασίες «εξπρές» για την καταβολή του ΦΠΑ, ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου επιστροφές φόρου είχε λάβει μόλις 1 στους 10 δικαιούχους πανελλαδικά. 

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στις 120 Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας ανέρχονται σε 10.533. Από αυτές οι 7.671 αιτήσεις παραμένουν απλήρωτες, ενώ ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί σε 1.562 υποθέσεις, δηλαδή  μόλις σε 1 στις 10 αιτήσεις. Σε 2.713 υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση του οφειλόμενου ΦΠΑ. Στη Δ.Ο.Υ Καβάλας εκκρεμούν 159 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες Εφορίες της Περιοχής, με το νούμερο ωστόσο των αιτήσεων να μεταβάλλεται καθημερινά. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική  Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών οι 7.671 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε φόρο 1,23 δισ. ευρώ. Πρέπει να τονισθεί πως ο ΦΠΑ που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη Μαρτίου ήταν 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι μέσα σε τρεις μήνες έχουν επιστραφεί 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ δείχνουν πως δεν εφαρμόζεται στην πράξη η νέα διαδικασία επιστροφής φόρων που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο 2013 το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία σε πρώτη φάση γίνεται αυτεπάγγελτα συμψηφισμός χρεών και οφειλών από την εφορία. Εν συνεχεία και σε διάστημα 10 ημερών εκδίδεται επιταγή στο όνομα του δικαιούχου για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά οι επιστροφές  γίνονται σε διάστημα δύο μηνών ή το αργότερο τριών μηνών. Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών γίνεται με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια