GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΞΑΝΘΗ: Ένα δημοτικό συμβούλιο… να το καθίσεις στο σκαμνί!

-Αγοράζουν ακίνητο που αποτελεί περιουσία του δήμου Ξάνθης, για να καλύψουν τα οικονομικά ανοίγματα της ΔΗΚΕΞ -Αντέδρασε η Αντιπολίτευση...

-Αγοράζουν ακίνητο που αποτελεί περιουσία του δήμου Ξάνθης, για να καλύψουν τα οικονομικά ανοίγματα της ΔΗΚΕΞ
-Αντέδρασε η Αντιπολίτευση που έθεσε θέμα νομιμότητα της όλης διαδικασίας 

Μόνο ως απίστευτα μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα εκτυλίχθησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, όταν η συζήτηση έφτασε στην υπό εκκαθάριση ΔΗΚΕΞ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ξάνθης) και τα οικονομικά ανοίγματα που αυτή παρουσιάζει.

Ο ειδικός εκκαθαριστής της εταιρίας κ. Μανουσάκης που βρέθηκε στην αίθουσα συνεδρίασης κατέθεσε πρόταση στον δήμο Ξάνθης να αγοράσει το ακίνητο της ΔΗΚΕΞ που βρίσκεται στο Λαμπρινό και το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καρναβαλικών αρμάτων. Όπως ανέφερε ο ίδιος η ΔΗΚΕΞ παρουσιάζει χρέη της τάξεως των 180.000 ευρώ και για να προχωρήσει η εκκαθάριση της πρέπει να εκποιηθεί η περιουσία της ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προς τρίτους. «Η εταιρία δεν τέθηκε σε πτώχευση αλλά λύεται με βάση τον Καλλικράτη, οπότε το συγκεκριμένο ακίνητο δεν βγαίνει σε δημοπρασία αλλά εμείς επιλέγουμε ποιος θα το πάρει» σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, εξηγώντας πως  «το συγκεκριμένο ακίνητο το χρειάζεται ο δήμος για αυτό και προτείνουμε να το αγοράσει», κάνοντας ωστόσο τη διευκρίνιση πως «με τη λύση της εταιρίας τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΗΚΕΞ θα έρθουν στον δήμο». 

Χ. Πούλιος: «Πληρώνουμε ξανά κάτι που ανήκει στον Δήμο!» 
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος αρχικά ανέφερε πως «πρέπει να μας απαντήσετε γιατί φτάσαμε στο σημείο να χρωστάει σχεδόν 200.000 ευρώ η ΔΗΚΕΞ» για να συμπληρώσει ωστόσο πως «γιατί να πάμε να αγοράσουμε κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έρθει στον δήμο Ξάνθης;». 

Ο ειδικός εκκαθαριστής της ΔΗΚΕΞ
Ο ίδιος έκανε λόγο για ατασθαλίες του παρελθόντος οι οποίες επιχειρείται τώρα να καλυφθούν λέγοντας πως «δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολιτική κάλυψη στην κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΔΗΚΕΞ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ερχόμαστε σήμερα να καλύψουμε τα κακώς κείμενα της ΔΗΚΕΞ, ήδη θα έπρεπε να είχαμε κάνει προσπάθεια για να την κλείσουμε και σήμερα τα βλέπουμε μπροστά μας. Δεν μπορούμε να ξαναπληρώσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρούμε ότι δικαιωματικά θα πρέπει να περιέλθει στον δήμο. Εμείς το καταψηφίζουμε». 

Μ. Πατσίδου: «Εγώ θεωρώ ότι είναι παράνομο κάτι τέτοιο»
«Οι υποχρεώσεις είναι 180.000 ευρώ πότε δημιουργήθηκαν αυτές;» διερωτήθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Πολίτης για την Αλλαγή κα Πατσίδου, η οποία παράλληλα θέτοντας τη νομική διάσταση του θέματος της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου σημείωσε πως «εγώ θεωρώ ότι είναι παράνομο κάτι τέτοιο και για αυτό προτείνω να μην το κάνουμε». 

Μ. Στυλιανίδης: «Θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο»
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο χρειάζεται ο δήμος. «Είναι ένα ακίνητο το οποίο μας χρειάζεται. Μιλάμε για ένα μεγάλο ακίνητο, έξι και στρέμματα είναι το αγροτεμάχιο και ο στεγασμένος χώρος πάνω από 1.000 τετραγωνικά. Για αυτό και λέμε να μην βγει σε δημοπρασία και να το πάρει ο δήμος» τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει πως  «όλη η διαδικασία αυτή θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο εάν δεν εγκριθεί η οποιαδήποτε εκταμίευση δεν θα γίνει καμία πράξη και αφού θα εγκριθεί θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», σημείωσε. 

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε, λόγω έλλειψης των χρημάτων ο δήμος να καταβάλει το 1/3 της αξίας του ακινήτου με την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτησή του, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και τα υπόλοιπα χρήματα να καταβληθούν σε άλλες δύο δόσεις μέχρι το τέλος του 2014. «Θα δώσουμε περίπου από 70.000 ευρώ ανά δόση» ανέφερε ο ίδιος.  

Ν. Ανταμπούφης: «Πρόκειται για μια προχειρότητα»
Για προχειρότητα που στόχο έχει την κάλυψη προγενέστερης κατάστασης έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης ο οποίος ψήφισε λευκό, εξηγώντας πως «ψηφίζω λευκό γιατί νιώθω ότι υπάρχει μεγάλο κίνδυνος να χαθεί το άλλο ακίνητο της ΔΗΚΕΞ που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Βλέπω ξεκάθαρα μια προχειρότητα και μια κάλυψη της προηγούμενης κατάστασης». 

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς του εκκαθαριστή της ΔΗΚΕΞ σε περίπτωση που ο δήμος αρνηθεί να αγοράσει το ακίνητο αυτό θα βγει σε δημοπρασία για να καλυφθούν τα χρέη της ΔΗΚΕΞ ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος τότε θα δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο περιουσιακό στοιχεία της εταιρίας που είναι ο χώρος στον οποίο στεγάζονται σήμερα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου πλησίον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.  

«Εάν το βγάλουμε σε ελεύθερη εκποίηση δεν θα το πάρει ο δήμος χαμηλότερα;» συμπλήρωσε ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, εκτιμώντας πως «δεν θα πάνε στον δήμο αυτά που θα πληρωθούν αλλά στην κακή διαχείριση της ΔΗΚΕΞ». 

Από τη μεριά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Αγκόρτσας ανέφερε πως στο έλεγχο των εκτιμητών του συγκεκριμένου ακινήτου επισημαίνεται πως «δεν πραγματοποιήθηκε τεχνικός και πολεοδομικός έλεγχος. Δεν προσκομίστηκαν σχέδια κάτοψης. Η γενική κατάσταση του κτηρίου κρίνεται πολύ κακή και δεν έχει πραγματοποιηθεί επιτόπου εμβαδομέτρηση στο ακίνητο. Όλα αυτά τα λένε στην έκθεσή τους οι εκτιμητές για το ακίνητο. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει  γίνει πολεοδομικός έλεγχος και αύριο μπορεί να κωλύσουμε σε κάποια πολεοδομική άδεια». 

1 σχόλιο