GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για προστασία από τα κουνούπια

Την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, επισημαίνει με ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ Στο πλαίσιο της ενημέ...

Την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, επισημαίνει με ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη λήψη προστατευτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση ασθενειών μέσω τσιμπήματος κουνουπιών, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει για τις δράσεις του σε σχέση με τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές και απασχολούν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια: την ελονοσία και τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όσον αφορά στην ελονοσία, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια κρούσματα από πλασμώδιο vivax. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενισχύσει την επιτήρηση της νόσου μέσω πολλαπλών δράσεων ενημέρωσης, τόσο των κλινικών όσο και των εργαστηριακών γιατρών των περιφερειών της χώρας όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης πλήρους θεραπείας αυτού του τύπου ελονοσίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διακοπή της μετάδοσης της νόσου και την αποτροπή της επανεγκατάστασής της στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Λακωνία (Δήμος Ευρώτα) το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον «έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» καθώς και με τη Διεύθυνση Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας αλλά και τις τοπικές αρχές, δραστηριοποιείται και εφέτος στο πεδίο με στόχο την ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό Ελλήνων και μεταναστών. Στο πλαίσιο της αποστολής στη Λακωνία, διενεργείται επίσης πρόγραμμα διανομής κουνουπιέρων εμποτισμένων με εντομοκτόνο, έλεγχος για ελονοσία με τη χρήση ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών (Rapid Diagnostic Test) και θεραπεία των κρουσμάτων με το σύστημα της άμεσα επιβλεπόμενης θεραπείας.

Όσον αφορά τον Ιό του Δυτικού Νείλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την κυκλοφορία του και κατά το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από πρόσφατα δεδομένα (τέλη Μαΐου 2013) εντομολογικής επιτήρησης σε περιορισμένη κλίμακα έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κουνούπια θετικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου μετάδοσης 2013.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, όπως:

*Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
*Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
*Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

*Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα
*Κουνουπιέρες, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
*Εντομοκτόνα αέρος
*Ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
*Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους
*Κούρεμα γρασιδιού, κατά τις πρωινές ώρες
*Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

*Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες
Τα μέτρα πρόληψης που αφορούν την εξυγίανση του περιβάλλοντος από τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, περιλαμβάνουν:

*Καθαρισμό αγωγών ομβρίων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού

*Καθαρισμό αγριόχορτων και βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά κανάλια)

*Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλα αποχετευτικά συστήματα
*Ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές, ειδικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια