GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θεσμοθέτηση νέου συνεταιριστικού κώδικα προωθεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομία...

Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το πολυνομοσχέδιο με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ομόφωνα να έρθει στη Βουλή ξεχωριστός νόμος- πλαίσιο, ο οποίος θα στοχεύει στην επίλυση των θεμάτων αποκλειστικά των συνεταιρισμών. Έτσι, συστήνεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ομάδα σύνταξης και επεξεργασίας προτάσεων, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, δεν θα ακυρώνει ό,τι θετικό έχει υπάρξει έως σήμερα.

Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του Μητρώου των ανενεργών συνεταιρισμών, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Για τον λόγο αυτόν το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών θα είναι ανοικτό έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συνεταιρισμών κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 7.000, εκ των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από το 50% θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, καθώς η λειτουργία τους δεν είναι βιώσιμη ή πρόκειται για συνεταιρισμούς «σφραγίδες».

Επίσης, έως το τέλος του έτους παρατείνεται η μετατροπή των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Ήδη έχουν δημιουργηθεί περίπου 500 νέοι συνεταιρισμοί, αλλά και αυτοί θα μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το θέμα που αφορά στη χρηματοδότηση των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μέσω παρακράτησης από τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη θεσμοθέτηση του συνεταιριστικού κώδικα. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια