GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ή Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ξάνθης για τις φορολογικές δηλώσεις

Σχετικά με την διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων Οικ. Έτους 2013 ενημερώνουμε τους φορολογούμενους για τα παρακάτω: 1.    Ξεκίνησ...

Σχετικά με την διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων Οικ. Έτους 2013 ενημερώνουμε τους φορολογούμενους για τα παρακάτω:

1.    Ξεκίνησε την 1.6.2013 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2013. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από πολλές τεχνικές δυσκολίες, νομοθετικές εκκρεμότητες και καθυστερήσεις σε διάφορα θέματα.

2.    Η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων ανεξαρτήτως ΑΦΜ είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 για όλους τους φορολογουμένους.

3.    Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εκτός αν είναι προστατευόμενα μέλη.

4.    Υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχουν όλοι οι φορολογούμενοι. Για την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να έχει κωδικούς ηλεκτρονικής υποβολής (κλειδάριθμο).

5.    Επιπλέον, από τη φετινή περίοδο υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης όλων των εισοδημάτων είτε είναι αφορολόγητα είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Μια κύρια κατηγορία τέτοιων εισοδημάτων είναι οι τόκοι καταθέσεων για τους οποίους ισχύει η υποχρέωση δήλωσης εφόσον το ποσό τους υπερβαίνει το €250 ανά δικαιούχο, όπως επίσης και επιδόματα όπως το φοιτητικό, ασθενείας,  παιδιών.

6.    Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και λόγω των αυξημένων απαιτήσεων συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης καθώς και των σύνθετων διασταυρώσεων που θα διενεργηθούν με βάση αυτά, αναφέρουμε τις κύριες κατηγορίες δικαιολογητικών για την ορθή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης:

Γενικά Δικαιολογητικά
Φωτοτυπία Ταυτότητας
Βεβαίωση ΑΜΚΑ προστατευόμενων ανήλικων τέκνων
ΑΦΜ και Βεβαίωση ΑΜΚΑ προστατευόμενων ενήλικων τέκνων
Φωτοτυπία λ/σμού ΔΕΗ για όλα τα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος, ακόμα και για τα αγροτεμάχια που τυχόν ηλεκτροδοτούνται.

Κύρια Δικαιολογητικά για Εισοδήματα
Βεβαίωση Αποδοχών
Για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΓΑ: τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης

Κύρια Δικαιολογητικά Για Έκπτωσή Φόρου
Ενοίκιο Κατοικίας
Ασφάλιστρα Ζωής
Ιατρικές Δαπάνες
Τόκοι Α’ Κατοικίας (Βεβαίωση Τράπεζας)
Δίδακτρα Φροντιστηρίων

Κύρια Δικαιολογητικά από Τράπεζες
Πληρωμές Δανείων (Βεβαίωση Τράπεζας)
Βεβαιώσεις Τόκων

6. Ως τελική οδηγία προτρέπουμε τους φορολογούμενους να μεριμνήσουν έγκαιρα για την εκπλήρωση της υποβολής της φορολογικής δήλωσής τους. Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης έχει επιπρόσθετη χρηματική επιβάρυνση (ποινή), που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% επί του απαιτούμενου ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Π.χ. Για εισόδημα €12.000 οι αποδείξεις που πρέπει να δηλωθούν είναι €12.000 Χ 25% = €3.000. Σε περίπτωση όμως εκπρόθεσμης υποβολής δεν γίνονται δεκτές και επιβάλλεται ποινή 10% Χ € 3.000 = € 300.

Δεν υπάρχουν σχόλια