GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Στα σκαριά” η αισθητική αναβάθμιση του παζαριού Ξάνθης!

-Παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο της σχετικής μελέτης που προβλέπει τη μετάλλαξη του χώρου -Παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ώστε...

-Παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο της σχετικής μελέτης που προβλέπει τη μετάλλαξη του χώρου
-Παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες ενός πιθανού σεναρίου 
-Στόχος ένα πιο χρηστικό και ευέλικτο παζάρι, με έμφαση στην αισθητική του βελτίωση

Το πρώτο στάδιο της μελέτης για τη δημιουργία πρότυπων λυόμενων κατασκευών για τους εκθέτες του παζαριού (Λαϊκής Αγοράς) παρουσιάστηκε από τα συμπράττοντα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του έργου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης. 

Η κα. Ειρήνη Στολίδου, εκπρόσωπος ενός εκ των συμπραττόντων μελετητικών γραφείων, έδωσε συνοπτικά τα βασικά σημεία του πρώτου σταδίου της μελέτης, που περιλαμβάνει μια σύντονη ιστορική αναδρομή της λαϊκής αγοράς της Ξάνθης, η οποία όπως ανέφερε αρχικά λειτουργούσε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώ από το 1930 μέχρι και σήμερα έχει τη γνωστή της μορφής. Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση των υπαρχόντων δεδομένων και της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ στη συνέχεια και μετά των εντοπισμό των προβλημάτων τέθηκαν προτάσεις για την επίλυσή τους. 

Η Πλατεία Εμπορίου, λειτουργεί με διττή ιδιότητα, ως χώρος παρκινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ κάθε Σάββατο μετατρέπεται σε χώρος φιλοξενίας των μικροπωλητών και των προϊόντων τους με βάση τον υπάρχον κανονισμό λειτουργίας του παζαριού. «Περίπου 323 θέσεις διάθεσης προϊόντων παρατηρούνται στην οδό Ύδρας και στην οδό Θύρας, πέραν της Πλατείας Εμπορίου» σημειώνει η κα Στολίδου, εξηγώντας πως «επικρατέστερο μέγεθος όσον αναφορά την πρόσοψη των κατασκευών που χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές είναι τα τέσσερα μέτρα, ενώ υπάρχουν και κατασκευές τριών μέτρων». 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια αναφερόμενη στις παραφωνίες που παρουσιάζει σήμερα η λαϊκή αγορά, «οι κατασκευές είναι παλιάς μορφής και απουσιάζει η ομοιομορφία. Ο χαρακτήρας του χώρου προσδιορίζεται από τη στάθμευση των οχημάτων. Δεν είναι οριοθετημένη η κίνηση των επισκεπτών, η χρήση του παζαριού δυσχεράνει τη λειτουργία των γύρω καταστημάτων ενώ υπάρχουν και προβλήματα διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων ενώ υπάρχουν πολλές υποβαθμισμένες υποδομές». 

Στο πρώτο στάδιο της μελέτης προτείνονται εναλλακτικά σενάρια επίλυσης των ως άνω προβλημάτων τα οποία συνοπτικά περιλαμβάνουν τη υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου μεγέθους για τις κατασκευές που χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές, της τάξης των 3,75 μέτρων, που θα επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων και θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τις θέσεις στάθμευσης. 

Οι μελετητές του έργου
Παράλληλα προτείνεται  να μην υπάρχουν υποβαθμισμένες θέσεις των μικροπωλητών, αλλά να υπάρξει μια ίση κατανομή όπως επίσης να υπάρξει διατήρηση των εισόδων του παζαριού για τους πεζούς ενώ παράλληλα να υπάρξει πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στο τελική πρόταση των μελετητών περιλαμβάνεται επίσης η άνετη διέλευση των επισκεπτών χωρίς να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο, η αξιοποίηση των δέντρων της περιοχής καθώς και η δημιουργία μιας μεταβατικής ζώνης μεταξύ των καταστημάτων της περιοχής και της υπαίθριας αγοράς.

«Να εξουσιοδοτήσουμε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να καθίσουμε να δούμε αναλυτικά όλα τα σενάρια και να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο» πρότεινε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως «έχουμε τον υπό διάνοιξη δρόμο στην περιοχή και όλες οι κατασκευές που είναι μπροστά από την Πυροσβεστική μπορούν να πάνε σε εκείνο τον δρόμο. Σύμφωνα με την τελική πρόταση ο κόσμος θα περνάει μέσα από το πράσινο, θα το καταργήσουμε δηλαδή το πράσινο;». 

Από τη μεριά του ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, από την παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή σημείωσε πως «εγώ θεωρώ ότι είναι στρεβλό το πώς λειτουργεί σήμερα το παζάρι. Το μόνο μειονέκτημα που έχει αυτή νέα πρόταση είναι ότι δημιουργεί διαφορετική ποιότητα θέσεων, αλλά το θέμα δεν είναι να έχουμε 404 ικανοποιημένους μικροπωλητές αλλά ένα βελτιωμένο αισθητικά παζάρι. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε, ας έρθει στην Ποιότητα Ζωής». 

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για την τελική πρόταση των μελετητών, ενώ επιφυλάχτηκαν να πάρουν θέση μόλις σχηματοποιηθεί η τελική μορφή της πρότασης μετά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφού ληφθούν υπόψη και οι επισημάνσεις τους. 
  
Τα βασικά σημεία της τελικής πρότασης των μελετητών: 
-Χωροθέτηση 404 θέσεις μικροπωλητών (σύμφωνα με το υπάρχον ΦΕΚ) 
-Χωρικός προσδιορισμός της θέσης και του εμβαδού που καταλαμβάνει ο κάθε μικροπωλητής  (να στήνουν σε συγκεκριμένη θέση) 
-Δημιουργία μιας κεντρικής ελεύθερης θέσης διέλευσης των πεζών 
-Δημιουργία 16 κάθετων δευτερευόντων αξόνων οι οποίοι επιτρέπουν την ίση κατανομή των θέσεων, δημιουργούν φυγές στα καταστήματα της περιοχής, συνδέουν την έως σήμερα παραμελημένη πλευρά του παζαριού με την προς διάνοιξη νέο οδό στη νότια πλευρά

Δεν υπάρχουν σχόλια