GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υγειονομική βόμβα τα Κέντρα Κράτησης στη μετά του ΚΕΕΛΠΝΟ εποχή!

-Απευθύνουν έκλυση στους αρμόδιους Υπουργούς, φορείς αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης -Αποχώρησε το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠ...

-Απευθύνουν έκλυση στους αρμόδιους Υπουργούς, φορείς αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης
-Αποχώρησε το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα Κέντρα Κράτησης Ξάνθης-Κομοτηνής

Με μια μακροσκελή επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης στηλιτεύει το γεγονός πως το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Κομοτηνή, πρώην Αστυνομική Σχολή, λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη ιατρικής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως συνέβαινε μέχρι προσφάτως, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των Αστυνομικών όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Κέντρο Λαθρομεταναστών  Ξάνθης, με τα δύο τοπικά Νοσοκομεία να έχουν επιφορτιστεί με το έργο της εξυπηρέτησης των όποιων ιατρικών περιστατικών προκύπτουν στα δύο Κέντρα Κράτησης. Στην επιστολή τους οι Αστυνομικοί της Ροδόπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως επανειλημμένως έχουν πράξει κάτι ανάλογο χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέροντα τα εξής:
Από την 04-08-2012, με απόφαση της Ηγεσίας μας πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση μη νόμιμων αλλοδαπών σε μέρος των εγκαταστάσεων του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, με πρόχειρες διαδικασίες χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή στην εργασία για τους συναδέλφους – μέλη μας που κλήθηκαν να εκτελούν υπηρεσία στον συγκεκριμένο χώρο.

Η Ένωσή μας από την πρώτη μέρα εκδήλωσε την ανησυχία της και επισήμανε τα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα που ανέκυψαν από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εγκατάσταση των αλλοδαπών στον συγκεκριμένο, καθόλα ακατάλληλο προς τούτο, χώρο και τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας του Κέντρου Φύλαξης Αλλοδαπών.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τα πλήθος άλλα προβλήματα που ανέκυψαν και ανακύπτουν καθημερινά, είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να καταγγείλουμε για ακόμη μία φορά την αδιαφορία που επιδεικνύεται από την πλευρά των υπευθύνων και αφορά στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας του Αστυνομικού προσωπικού αλλά και της Δημόσιας Υγείας.

Παρά τις πολλές παρεμβάσεις μας σχετικά με την ύψιστη αναγκαιότητα μόνιμης εγκατάστασης και λειτουργίας στον χώρο Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρως επανδρωμένης από Ιατρούς και απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου για την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών που ανακύπτουν, καθότι το Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και τυχόν μεταγωγή τους προς εξέταση σ’ αυτό ελλοχεύει κινδύνους ασφαλούς κράτησης, απόδρασης κ.λ.π., δυστυχώς η μέριμνα αυτή λήφθηκε μόνο περιστασιακά και για μικρά χρονικά διαστήματα, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων μας, των κρατουμένων αλλοδαπών και της Δημόσιας Υγείας.

Την ανησυχία μας για την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και των συναδέλφων μας, την απόλυτη αδυναμία αντιμετώπισης της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης, αλλά και την αναγκαιότητα συνδρομής του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβεβαιώνουν τα αναφερόμενα στην (ε) σχετική έγγραφα.

Σήμερα, κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο τετρακόσιοι είκοσι τρεις (423) αλλοδαποί που στο σύνολό τους προέρχονται από περιοχές όπου ενδημούν βαρέα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα και η επαφή των κρατουμένων με το προσωπικό, πέραν του ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων μας μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση για την Δημόσια Υγεία.

Η μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε εγκατασταθεί στον χώρο, έχει αποχωρήσει από τα τέλη Απριλίου 2013, προκαλώντας σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων αλλά και ασφαλούς διαχείρισης περιστατικών εμφάνισης κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, δεδομένου ότι ήδη υπήρξαν επιβεβαιωμένα κρούσματα φυματίωσης και λεπτοσπείρωσης στους μετανάστες.

Οι συνάδελφοί μας υπηρετούν αποδεδειγμένα πιστά το καθήκον τους, επιδεικνύοντας πάντα περίσσιο φιλότιμο και ύψιστη υπηρεσιακή ετοιμότητα, χωρίς ίχνος φυγοπονίας. Όμως εκ των πραγμάτων, πέραν των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται με υπαιτιότητα των υπευθύνων (έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες κατά τη μεταφορά των ασθενών αλλοδαπών στο νοσοκομείο με περιπολικά), δεν μπορούν να επιφορτίζονται (δεδομένης της έλλειψης ιατρικών γνώσεων) με την αξιολόγηση ιατρικών περιστατικών αποφασίζοντας αν αυτά χρήζουν ή όχι ανάγκης μετάβασης στο Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής για την αντιμετώπισή τους από αρμόδιους ιατρούς, πόσο μάλλον το αν είναι ασφαλής η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο με υπηρεσιακό όχημα ή αντιθέτως είναι απαραίτητη η εκεί μετάβασή τους με ασθενοφόρο προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας τους και υπάρξουν επιπλοκές αυτής.

Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και των υπευθύνων είναι να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιβεβαιωμένων και από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες Προστασίας Δημόσιας Υγείας, κινδύνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας ως νόμιμος θεσμικός εκπρόσωπος των μελών μας και εξουσιοδοτημένο εκ του καταστατικού λειτουργίας μας αρμόδιο όργανο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων δια της άσκησης κάθε νόμιμου μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των ενδίκων, καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία των υπευθύνων και την κατάφορη καταστρατήγηση θεσπισμένων και Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν στην ασφάλεια της εργασίας των μελών μας, αλλά και αγωνιώντας  για την προστασία της Δημόσιας Ασφάλειας των Πολιτών τους οποίους υπηρετούμε ως Αστυνομικοί, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και εκπέμπουμε S.O.S. προς την Πολιτεία, την Ηγεσία μας και κάθε υπεύθυνο, ώστε άμεσα να επιλυθεί το μείζονος σημασίας πρόβλημα που προκλήθηκε από την ανυπαρξία στο χώρο Ιατρικής Μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρως επανδρωμένης από Ιατρούς και απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου για την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών που ανακύπτουν.

Απευθυνόμενοι σε όλους τους αποδέκτες της καταγγελίας μας, προσδοκούμε στην εκ μέρους τους εκδήλωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να εξευρεθεί άμεσα μόνιμη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν σε εύλογο (όμως απόλυτα σύντομο) χρονικό διάστημα δεν υπάρξει επίλυση του θέματος, θα αναγκαστούμε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας.

Απευθυνόμενοι στην αξιότιμη κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, για την ενημέρωσή της, τη συσχέτιση με την

από 05-08-2012 αναφορά μας που επιδόθηκε με την 4420 από 06-08-2012 Έκθεση επίδοσης και το υπ’ αριθ. 422/12

από 09-08-2012 έγγραφό μας και παρακαλούμε για τις δικές της ενέργειες σε συντρέχουσα περίπτωση.

ΠΡΟΣ :    1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΑΝΔΡΕΑ (ΔΙΑ ΜΕΣΩ Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
3. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΔΙΑ ΜΕΣΩ Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ     
(ΔΙΑ ΜΕΣΩ Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
5. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
6. ΚΕΕΛΠΝΟ / ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
7. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΟΙΝ. : 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ Ευριπίδη
2. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ Αϊχάν
3. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ Αχμέτ
4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
5. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
6. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
7. ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Α.Μ.Θ.
Υποστράτηγο κ. ΣΑΛΑΜΑΓΚΑ Γεώργιο
8. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αστυνομικό Διευθυντή κ. ΦΛΩΡΟ Σπυρίδων  

Δεν υπάρχουν σχόλια