GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Λουκέτα και αναδιάρθρωση στις Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας ΑΜΘ!

-Μπαίνει λουκέτο από 17.06.13 στη Δ.Ο.Υ. Θάσου που μεταφέρεται στην Καβάλα -Φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο της συγχώνευσης Δ.Ο.Υ....

-Μπαίνει λουκέτο από 17.06.13 στη Δ.Ο.Υ. Θάσου που μεταφέρεται στην Καβάλα
-Φαίνεται πως απομακρύνεται το σενάριο της συγχώνευσης Δ.Ο.Υ. Ξάνθης και Κομοτηνής 

Ολοκληρώνεται η Γ’ φάση του σε εξέλιξη σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση και αναδιοργάνωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία 20 ακόμη ΔΟΥ και 45 σημείων ελέγχου, μεταξύ των οποίων και η Δ.Ο.Υ. Θάσου από την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Ειδικότερα, από 17/6/2013 αναστέλλεται η λειτουργία 6 πρόσθετων ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν στις 1/9/2013. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη:
• κατά την Α’ φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ 
• και κατά τη Β’ φάση του σχεδίου ενοποίησης (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.

Μέσα στις 6 πρόσθετες ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 17/6/2013 είναι και η Δ.Ο.Υ. Θάσου η οποία εντάσσεται στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. Καβάλας.  

Η επιλογή των ΔΟΥ έγινε με κριτήριο τη μικρή απόσταση από τη στεριά (Σαλαμίνα και Θάσος) ή το μικρό αριθμό συναλλαγών που διενεργούν με πολίτες, όπου στην περίπτωση της Θάσου αυτός ανέρχεται σε 250 έως την 31/5/13. 

Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. 

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr). Επιπρόσθετα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός των επόμενων μηνών να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ.

Η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/1/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία).

Ταυτόχρονα στο αμέσως προσεχές διάστημα το ΥΠΟΙΚ προχωρά στην ενοποίηση των σημείων ελέγχου των ΔΟΥ ολόκληρης της χώρας. Έτσι στις 1/6/2013 υπήρχαν 103 σημεία ελέγχου, ενώ από 1/7/2013 θα προκύψουν 65 σημεία ελέγχου σε επίπεδο χώρας. Η ενοποίηση αυτή υλοποιείται ως συνένωση των Γραφείων – Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές μονάδες. Διευκρινίζεται ότι η συνένωση των σημείων ελέγχου δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται και η λειτουργία της εκάστοτε ΔΟΥ, η οποία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με τα υπόλοιπα Τμήματα.

Οι ενοποιημένες ΔΟΥ με τη συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού μπορούν πλέον να εστιάσουν στο ουσιαστικό τους έργο, που είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή εσόδων για το Κράτος. 

Η επιλογή των σημείων ελέγχου που ενοποιούνται έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: 
• Παραμένουν σημεία ελέγχου στις πόλεις όπου λειτουργούν διοικητικά δικαστήρια (π.χ. πρωτοδικεία), έτσι ώστε να εκδικάζονται εκεί οι σχετικές υποθέσεις από το Τμήμα Δικαστικού των ΔΟΥ.

• Μεταξύ 2 υποψήφιων σημείων ελέγχου επιλέγεται αυτό που έχει το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων Β’ κατηγορίας, που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο ελέγχου των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ.

Ακολούθως παρουσιάζεται πίνακας με τον αριθμό βιβλίων Β’ κατηγορίας όλων των ΔΟΥ της Περιφέρειας ΑΜΘ που διαθέτουν Γραφείο – Τμήμα Ελέγχου και Δικαστικού, σε σειρά από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη:
ΚΑΒΑΛΑΣ Α' 14.385 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 11.278 
ΔΡΑΜΑΣ 8.944 
ΞΑΝΘΗΣ Α' 7.792 
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 7.054 

Δεν υπάρχουν σχόλια