GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Κούλουμα” με σάτιρα και άρωμα καρναβαλιού στην Ξάνθη! (+VIDEO)

-Βγήκε η… καμήλα στη Σταυρούπολη να σύρει τον χορό -Στην ουρά για φασολάδα, πιροσκί και σαρακοστιανά εδέσματα… Τοπικά ήθη και έθι...


-Βγήκε η… καμήλα στη Σταυρούπολη να σύρει τον χορό
-Στην ουρά για φασολάδα, πιροσκί και σαρακοστιανά εδέσματα…

Τοπικά ήθη και έθιμα δεκαετιών αναβίωσαν από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας κατά μήκος της Π.Ε. Ξάνθης, με την ορεινή Σταυρούπολη, τα Άβδηρα και τον Πολύσιτο να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Τα εδέσματα έδιναν και έπαιρναν, με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους να προσφέρουν γευστικές απολαύσεις στους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, ενώ ο χορός και το ποτό είχαν για ακόμη μια φορά την τιμητική τους.

Στα πεδινά του Νομού τεράστια καζάνια με την παραδοσιακή φασολάδα στήθηκαν από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες στα Άβδηρα, έθιμο που αναβιώνει εδώ και δεκαετίες με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να συρρέουν για να γευτούν το σαρακοστιανό έδεσμα. Λίγο αργότερα, αυτοσχέδια καρναβαλικά άρματα κατασκευασμένα με δόσεις καυστικής πολιτικής σάτιρας και εναρμονισμένα πλήρως με το πνεύμα των ημερών παρέλασαν στον Πολύσιτο, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται αποκριάτικη παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα. Τα σαρακοστιανά εδέσματα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη Μουτζουροδευτέρα, όπως αποκαλείται, στον Πολύσιτο που αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες πολίτες που δίνουν κάθε χρόνο το παρών παίρνοντας μέρος στις εκδηλώσεις, ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα (όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής) γλεντώντας και διασκεδάζοντας.

Τα κέφι και η διασκέδαση δεν θα μπορούσε να λείπει από τους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης, με το έθιμο της Καμήλας να αναβιώνει στην κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης δίνοντας τη σκυτάλη σε πολιτιστικούς συλλόγους που έσυραν τον χορό. Λαϊκό γλέντι είχε στηθεί και στα Κομνηνά της Ξάνθης, με τον εκεί πολιτιστικό σύλλογο να προσφέρει πιροσκί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι οποίοι περίμεναν καρτερικά στην ουρά για να απολαύσουν το νηστίσιμο αυτό έδεσμα.     
Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε αρκετούς τόσο ορεινούς όσο και πεδινούς οικισμού της Ξάνθης, με τους κατοίκους να υποδέχονται τη σαρακοστή πετώντας αετό, χορεύοντας και διασκεδάζοντας αφήνοντας έστω και για λίγο στην άκρη τις έγνοιες και τις σκοτούρες τους.   

Φτιάχνοντας νηστίσιμα πιροσκί στα Κομνηνά! 

Διασκεδάζοντας στην Κεντρική Πλατεία της Σταυρούπολης

Οι χοροί έδιναν και έπαιρναν στο έθιμο της Καμήλας

Καρτερικά στην ουρά για ένα γευστικό πιροσκί με πατάτα!