GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τι είναι η ορθορεξία;

Για τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία, δύο από τις γνωστότερες διατροφικές διαταραχές, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Πόσοι α...


Για τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία, δύο από τις γνωστότερες διατροφικές διαταραχές, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε για την ορθορεξία; 

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βασιλική Παπαδοπούλου, αναφέρεται σε ένα από τα περιστατικά της.
Άνοιξα την πόρτα, για να καλωσορίσω ένα καινούργιο ραντεβού και αντίκρισα την γλυκύτατη κυρία. Μπήκε στο γραφείο μου, γελαστή, φιλική και κατευθείαν χωρίς ανάσα ξεκίνησε τη συζήτηση...

“Γεια σας, ονομάζομαι Ελένη. Είμαι από τα Γιάννενα και έχω 3 παιδιά. Είμαι καθηγήτρια, φιλόλογος. Τα κιλά αυτά τα κουβαλώ πάνω μου 8 ολόκληρα χρόνια. Εδώ και 10 χρόνια ΔΕΝ πίνω αναψυκτικά, ΔΕΝ τρώω γλυκά, ΔΕΝ παραγγέλνω από έξω, αλλά και ΔΕΝ τρώμε έξω, ΔΕΝ χρησιμοποιώ τηγάνι, ΔΕΝ μου αρέσει το παγωτό, ΔΕΝ μου αρέσει το λιπάκι πάνω στα κρέατα, ΔΕΝ αγοράζω ένα καινούργιο τρόφιμο αν δεν διαβάσω την ετικέτα τροφίμων και αν δεν είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς πρόσθετα τροφίμων, ΔΕΝ πίνω, ΔΕΝ καπνίζω, ΔΕΝ χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι, ΔΕΝ μου αρέσουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. ΔΕΝ αγοράζω τρόφιμα που δεν έχουν διατροφική ετικέτα και προς θεού, ΔΕΝ εμπιστεύομαι τα τρόφιμα που προέρχονται από άλλες χώρες.

Τα πρώτα 2 χρόνια που μπήκα σε αυτό τον τρόπο διατροφής, έχασα κιλά και όλα πήγαιναν ρολόι... Μετά όμως.. Πήρα 5- 10- 15 κιλά.. και έφτασα εδώ που είμαι... Σας παρακαλώ βοηθήστε με!”. 

Όλα αυτά τα είπε με μια ανάσα και μόνο!.... Απορημένη από αυτή την ανάγκη για αλλαγή και προβληματισμένη για το πώς πήρε αυτά τα κιλά, πέρασα στις μετρήσεις. Ανακάλυψα πως είχε Β.Μ.Ι. 36, (δηλ. βρίσκεται στην παχυσαρκία σταδίου 2 στη γλώσσα των διαιτολόγων), με 42% λίπος, αλλά και με αυξημένες τιμές σε αιματολογικές εξετάσεις, όπως αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένο ζάχαρο και παθολογικές τιμές, είναι πολύ άδικο να έχει αυτή την εικόνα!

Λαμβάνοντας το γενικό ιστορικό και μέσα από 2-3 ερωτήσεις που έκανα, διαπίστωσα πως υπάρχει διατροφική διαταραχή! Το άτομο αυτό μπορεί να μην έτρωγε γλυκά (για αυτήν γλυκά ήταν οι τούρτες και οι πάστες), αλλά στη θέση τους κάθε μέρα έτρωγε δικό της σπιτικό κέικ δημητριακών, χωρίς ζάχαρη, αλλά με μπόλικο μέλι, ξηρούς καρπούς και πάει λέγοντας… Νοστιμότατο, θρεπτικό, αλλά παράλληλα και πολύ θερμιδογόνο…!

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο ψύχραιμη γίνεται και έδωσα την υπόσχεση πως θα προσπαθήσω για το καλύτερο, αρκεί να μου έχει εμπιστοσύνη!... Διάβασα, ενημερώθηκα για την κατάσταση και κατάλαβα, ότι η διατροφική διαταραχή που υπήρχε στο συγκεκριμένο περιστατικό, ήταν η ορθορεξία. Κάτι πολύ καινούργιο για μένα. Κάτι που δεν διδάχθηκα ποτέ στη σχολή μου. Εντόπισα λοιπόν πόσο λανθασμένες απόψεις έχουν τα άτομα αυτά για την τροφή. Η τροφή για τους ορθορεκτικούς, είναι εχθρός και όχι φίλος. Η τροφή για τους ορθορεκτικούς, πριν καταναλωθεί, ελέγχεται σε όλα τα στάδια. Οι ορθορεκτικοί, αναζητούν την καλύτερη ποιοτικά τροφή, με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, η οποία και πρέπει να' ναι ελεύθερη από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πρόσθετα... (πολύ καλά ως εδώ...).

Αλλά όσες γνώσεις κι αν έχουν τα άτομα αυτά, δυστυχώς τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο...! Αυτή η εμμονή με την υποτιθέμενη ορθή διατροφή, στην πραγματικότητα, είναι λάθος...! Οι κρίσεις που δημιουργούνται αλλά και η αποφυγή από αγαπημένες γεύσεις, μπορεί να καταστρέψουν την ψυχική ισορροπία του ατόμου που πάσχει από ορθορεξία. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η ακρότητα, δεν βοηθάει κανέναν στη πραγματικότητα!

Το 1997, πρώτος ο Δρ. Στίβεν Μπράτμαν, από το Κολοράντο, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «νευρική ορθορεξία».Μάλιστα έβγαλε και ένα ερωτηματολόγιο, για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την ορθορεξία, προκειμένου να την διαγνώσουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται... Το άτομο που έχει ορθορεξία, θα απαντήσει θετικά σε τουλάχιστον 5 ερωτήσεις και πάνω:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την ορθορεξία από τον Dr. Steven Bratman:
1. Περνάτε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
2. Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές ημέρες πριν;
3. Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
4. Άλλαξε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
5. Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
6. Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να τρώτε σωστά;
7. Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω και έτσι απομακρύνεστε από οικογένεια και φίλους;
8. Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας;
9. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
10. Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;
Πηγή: diatrofi.gr