GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Μαχαίρι» και στις αγορές παπουτσιών

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και το 2012 η παραγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο υπόδησης καθώς οι καταναλωτ...


Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και το 2012 η παραγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο υπόδησης καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν σημαντικά ακόμη και τις αγορές παπουτσιών. 

Βέβαια, η οικονομική ύφεση που επικρατεί από τα τέλη του 2008 και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λήφθηκαν, επηρέασαν αρνητικά όχι μόνο την εγχώρια υποδηματοποιία αλλά και τις εισαγωγές γνωστών επωνύμων ειδών καθώς η ζήτηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Η εγχώρια αγορά της κατασκευής υποδημάτων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat ΑΕ (www.hellastat.com) και όπως φαίνεται υποχωρεί διαχρονικά όχι μόνο λόγο της φθίνουσας κατανάλωσης, αλλά και λόγω και αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (κυρίως από την Ασία) καθώς η έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών (π.χ. τακούνια, σόλες, δέρματα) και τα υψηλά εργατικά κόστη αυξάνουν σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής, το οποίο αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή υποδημάτων υποχώρησε τη περίοδο 2005-2011 κατά 13,3% ανά έτος ενώ σε σχέση με το 2005 έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 58%. Ειδικότερα, το 2011 προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 13,6%, ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2012 η πτώση εντάθηκε κατά 32,2% σε ετήσια βάση.

Κλείνουν καταστήματα
Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διακινούν ακριβότερα επώνυμα υποδήματα έχουν εμφανίσει σημαντικές απώλειες εσόδων, με συνέπεια να προχωρούν σε περιορισμό των δικτύων τους. Η αρνητική εικόνα του κλάδου συμπληρώνεται από το μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με συνέπεια η πελατειακή βάση των παραγωγικών εταιριών να συρρικνώνεται.

Χρηματοοικονομική ανάλυση
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 25 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

-Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος υποχώρησε περαιτέρω το 2011 κατά 19,2%, στα 53,12 εκατ. ευρώ. Το 80% περίπου των εταιριών υπέστησαν μειωμένες Πωλήσεις, με τη μέση κάμψη εσόδων να διαμορφώνεται σε -22%.

-Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ του δείγματος το 2011 σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν σε €2,80 εκ., ενώ εμφανίστηκαν προ φόρων ζημιές 1,10 εκατ. ευρώ.

-Το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε σε 22%, οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση τους δείκτες των ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 6,6% και 0,2% αντίστοιχα.

-Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας του δείγματος παρέμειναν υψηλοί, διαμορφούμενοι σε 1,74 και 1,09 αντίστοιχα.

- Οι υψηλές απαιτήσεις των επιχειρήσεων εισπράττονται διαχρονικά με βραδύ ρυθμό (8,7 μήνες το 2011) με τα αποθέματα να διακινούνται εντός 3,5 μηνών.

-Ο εμπορικός κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε στις 172 ημέρες.

-Η κεφαλαιακή μόχλευση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, φθάνοντας σε μόλις 1,1 προς 1.

-Τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν το δείκτη αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων σε μόλις 0,3%.