GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κακουργηματικές διώξεις για τις παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ

-Την πόρτα του ανακριτή κλήθηκαν να περάσουν 10 εμπλεκόμενα άτομα για να απολογηθούν -Στο κάδρο και πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων...


-Την πόρτα του ανακριτή κλήθηκαν να περάσουν 10 εμπλεκόμενα άτομα για να απολογηθούν
-Στο κάδρο και πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Κοντός  

Την πόρτα του ανακριτή κλήθηκαν να περάσουν δέκα άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων στην ΑΓΡΟΓΗ το 2009.  

Ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής κάλεσε σε απολογία  δέκα άτομα, τα οποία είναι μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας και της Επιτροπής Προσλήψεων, οι επτά εξ αυτών διώκονται για κακουργήματα ενώ οι άλλοι τρεις για απλή συνέργεια. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι δέκα προχώρησαν σε 269 παράνομες και άνευ αντικειμένου προσλήψεις με διαδικασίες εξπρές τον Σεπτέμβριο του 2009. 

Οι προσλήψεις καταγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010 ως παράνομες, ενώ η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από το μισθολόγιο της εταιρίας, η οποία ωστόσο πλέον έχει καταργηθεί, υπολογίζεται σε 7 εκατ. ευρώ. 

Στο σκάνδαλο της ΑΓΡΟΓΗ φέρεται να εμπλέκεται και ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ενώ υπουργός διατελούσε την περίοδο των προσλήψεων ο κος Σωτήρης Χατζηγάκης.

Δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου έκαναν λόγο για πάρτι πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ΑΓΡΟΓΗ, ενώ χαρακτήριζαν την υπόθεση ως το δεύτερο Βατοπέδι του κ. Αλέξανδρου Κοντού. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία (ΑΓΡΟΓΗ) του υπουργείου επί Ν∆, η οποία σήµερα έχει καταργηθεί, είχε καταγγελθεί ότι µε πρωτοβουλία «γαλάζιων» στελεχών είχε προβεί σε «όργιο προσλήψεων, ακόµη και παραµονές εκλογών το 2009», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα Το Βήμα (09/10/11), ενώ σύμφωνα με το τότε πόρισμα των ελεγκτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ποσό 2,2 εκατ. ευρώ βρισκόταν στον αέρα, καθώς αποσύρθηκε από λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς κανένας να μπορεί να εντοπίσει το που ακριβώς είχε καταλήξει.  

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα στο πόρισµα αναφέρονταν επίσης τα εξής: 
* Με τις εντολές του τότε υφυπουργού κ. Αλ. Κοντού και µε εκταμίευση από τον συγκεκριμένο λογαριασµό πραγματοποιήθηκαν δαπάνες προμηθειών µε απευθείας αναθέσεις ή πρόχειρους διαγωνισμούς, διάφορες κατασκευές στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου, επισκευές µμηχανημάτων και άλλες δαπάνες, οι οποίες δεν εµπίπτουν στις διατάξεις εκείνης της νοµοθεσίας για τα έργα που προβλέπονται στον ειδικό λογαριασµό. 

* Με αποφάσεις του κ. Κοντού προσελήφθησαν άτοµα των οποίων η δαπάνη μισθοδοσίας εκταµιεύθηκε από τον ίδιο λογαριασµό. Τα άτοµα αυτά υπηρέτησαν ως επί το πλείστον στο γραφείο του ίδιου του υφυπουργού... 

* Με εκταμίευση από τον λογαριασµό πληρώθηκε επέκταση σύµβασης που αφορούσε το σύστηµα υποστήριξης της λήψης αποφάσεων σχεδιασµού διαρθρωτικών µέτρων Αγροτικής Πολιτικής. Η µμεταφορά των χρηµάτων έγινε µε εντολή του Ι.Δ., διευθυντή του γραφείου του κ. Κοντού. 

* Η ΑΤΕ εκταµιεύοντας από τον συγκεκριμένο λογαριασµό υλοποιούσε οποιασδήποτε µορφής εντολή, χωρίς κανέναν προληπτικό έλεγχο.

Τα αδικήµατα που περιγράφοντα στο πόρισμα εµπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στον νόµο περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο έχουν παραγραφεί γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να τα εξετάσει ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση με το υπάρχον νομικό καθεστώς