GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Εργολαβική” φύλαξη και καθαριότητα πολλών εκατομμυρίων στο ΔΠΘ!

-Πάνω 3 εκατ. ευρώ για φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ετησίως  -Από το 2004 έως το 2009 δαπανήθη...


-Πάνω 3 εκατ. ευρώ για φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ετησίως 
-Από το 2004 έως το 2009 δαπανήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ 

Μια σειρά από επισημάνσεις για υπερβολικές δαπάνες στο τομέα της φύλαξης και καθαριότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατατέθηκαν ενυπόγραφα και εγγράφως προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΔΠΘ. 

Σε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφονται μια σειρά από παρατηρήσεις οι οποίες επικεντρώνονται πρωτίστως στο γεγονός πως το ΔΠΘ ξοδεύει εκατομμύρια για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας ενώ στον αντίποδα τα χρήματα που δαπανούνται για έρευνα και λειτουργία των τμημάτων χαρακτηρίζονται ανεπαρκή. 

Χαρακτηριστικά αξίζει να επισημανθεί πως το μέγεθος της δαπάνης που καταγράφεται στο ΔΠΘ την περίοδο 2004 έως και 2009 ανέρχεται σε 20.982.457, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε χρόνο ξοδεύονταν πάνω από 3.000.000 ευρώ για τη φύλαξη και την καθαριότητα του Πανεπιστημίου. Όπως είναι φυσιολογικό, η δαπάνη αυτή κρίνεται υπερβολική, καθώς ως γνωστόν τα χρήματα αυτά αποδίδονται σε εργολάβους – ιδιωτικές εταιρίες  φύλαξης και καθαριότητας – με τους εργαζόμενους σε αυτούς να αμείβονται με ιδιαιτέρως χαμηλές μισθοδοσίες.  Τα τελευταία χρόνια αν και παρατηρείται μείωση της δαπάνης από πλευράς του Πανεπιστημίου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης, ωστόσο και το 2012 το ποσό που καταβάλει το ΔΠΘ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Μάλιστα κατά την ίδια εξαετία (2004-2009) το ΔΠΘ ξόδεψε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών, ενώ τα μισθώματα στέγασης άγγιξαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στο έγγραφο των παρατηρήσεων που κατατέθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου σχολιάζεται αρνητικά η ως άνω υψηλή δαπάνη, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «αν και οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας έχουν – πολύ ορθά – μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούν άμεσα να περιοριστούν δραστικότερα κα να παραμείνουν ελκυστικές σε ιδιώτες εργολήπτες, χωρίς σοβαρή απώλεια σε ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς απώλεια σε προσωπικό». Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται η ανάγκη για σημαντική αύξηση των πόρων που κατανέμονται στα τμήματα του ΔΠΘ για τη λειτουργία τους. 

Η συζήτηση γύρω από τις δαπάνες των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων φυσικά και το ΔΠΘ, καθώς και ο καταμερισμός των προς διάθεση χρημάτων έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανταποδοτικότητα των δαπανών που παρουσιάζουν τα Ιδρύματα καθώς και το τελικό όφελος που αυτά αποκομίζουν από τα έξοδά τους. Στην περίπτωση του ΔΠΘ, προκαλεί πολλαπλά ερωτήματα το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο δαπανά τόσο χρήματα για την φύλαξη και καθαριότητα και όχι για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τόσο των φοιτητών όσο και των εκπαιδευτικών του.